Friday, August 12, 2011

teguran ikhlas dari hati. maaf..


ASSALAMUALAIKUM ^^

salam jumaat yang penuh keberkatan sekali lagi . mule mule aku nak mintak maaf banyak2 dulu kalu entri kali ni menyentapkan org ramai. bukan niat di hati yer . ambik yg baek . yg buruk tuu jadikan teladan kawan2 .
sebenarnye aku dah lame nak tulis pasal ni ,tapi rase diri ini belum cukup sempurna..takpe kan law aku bagi pandangan kan . cubelah bace sampai habis ye,walaupom panjang sikit.tak rugi . 
.hmm , tak taw nak mule dari mane ^^ ..

Ssgguhnya aku sedng mnasihati kmu, bukanlh bererti akulah yg terbaik dlm kalangn kmu. Bukan juga yg paling soleh dlm kalangan kmu, krn aku juga prnah melampaui batas utk diri sendiri. Seandainya seseorang itu hnya dpt menyampaikn dakwah apabila dia smpurna, nescaya tidak akn ada pendakwah. Maka akn jadi sikitlah org yg memberi peringatan. :)

okei . *tarik nafas . aku perhatikan kite ni orang melayu yg agama islam,, biler ade saudare2 kite tak kesah la kenal ke tak,  berpakaian ketat , free hair bagai , cepat je kita nak tegur . nak nak dalam facebook, senang je kite nasihat pade yang tak pakai tudung semua agar insaf , sedar diri tuu. ALHAMDULILLAH laa kan? kite ade kekuatan nak berdakwah . syukur . okei , cer korang bace balik ayat yg aku high-light kat atas tuu , mmg sesuai lah kan semua orang islam ni ade tanggungjawab nak tegur sesame islam *aku tak taw korang paham tak ape aku tulis cam berterabor je..

TAPI . hari ni aku nak tegur laa jugak kan . sementare korang semua ambik berat kat aurat sesame sendiri , aurat rambut , pakai baju sarung nangke , adab kawan ,aurat suare pompuan pom tak lupe .. betul tak sampai ade tuu , kalau kiter berjalan kat luar, law ade org freehair , cepat jer kite nak kutuk mereka dalam hati . 
mungkin satu nii kiter selalu duk lupe . manusia suke cari salah orang yang biasa sampai yang ade perkare tuu kadang kadang ramai buat buat tak tahu , tak ramai yang berdakwah . aku bukan nye larang korang nak berdakwah . tak tak..cume nak ajak korang sebarkan dakwah tuu lagi .

kite lupe , AURAT KAKI wanita. mungkin sampai kadang kadang tuu kite boleh bilang berapa ramai kawan2 kite yg tutup aurat ni , tapi tak ramai yang nak berdakwah . mungkin mereke sendiri pom lupe yang kaki wanita tuu aurat . setahu aku , tak pernah pulak aku belajar kalu tak tutup kat kaki ni dose die kurang sikit . walhal rambut yang sehelai pom same je dosanye . mungkin ramai yang tutup mate sebab kaki jarang menjadi faktor ke arah maksiat kan . cer kiter fikir kalu kiter mule didik anak kiter dengan tegaskan mereke tutup aurat kat kaki , mesti mereka dapat fikir kepale apatah lagi kan . takde lagi rasenye yang selalu duk pakai sarung kaki , tengok2 kepale terdedah sane sini . ^^

tuu jelah perkare yang aku nak tegur hari ni . aku pom bukannye sempurna . cume rase terpanggil nak ajak korang korang semua menjadi yang lebih baik . jangan pulak lepas ni kalau jumpa yang freehair ke pakai ketat2 korang takut nak tegur sebab diri tak cukup lengkap lagi , jangan yer , dakwah itu penting nak sebarkan islam .. kalau rase susah sangat nak berubah , kite pasang niat dulu , moge2 suatu hari nanti kita kuat nak sahut cabaran ni . niat tuu penting . 

Sabda Rasulullah bermaksud: �Barang siapa antara kamu yang melihat kemungkaran dia hendaklah mengubahnya dengan tanganya, jika tidak mampu (berbuat demikian) hendaklah mengubahnya dengan lidahnya, sekiranya tidak mampu, hendaklah mengubahnya dengan hatinya dan yang demikian itu adalah iman yang paling rendah.� (Hadis riwayat Muslim).





p/s : teguran ini amat bermakna untuk diri aku sendiri .

18 comments:

sergeant keroro said...

nice! just nice! maksud yang nak disampaikan tu ada, dan jelas sekali :)

iMBobo said...

terima kasih dan saya akan ambil pengajaran ni :)

wardatul_syauQah said...

salam..
noni, syabas!
t'ingat sepotong ayat (hadith kalau xsilap)..
~ sesiapa yang m'ucapkan kalimah "la ilaaha illa Allah" maka dia adalah seorang da'ie (pendakwah)
wallahu'alam...

Iffah Afeefah said...

erm isi dah ada

cume yu kene yakin

sbb gaye penulisan mempengaruhi pembace

kalau ley tegas sikit

bgi org rase itu bende serius

kalau kite nmpak tak yakin cmne nk yakinkan orang kan?

tu je teguran dr ai y tak smpurna jugak

Myra Jay said...

Nice teguran..
Teguran yang sangat lembut tetapi tegas..
MJ suka, moga kita semua dapat ambil iktibar kan..

peachippo said...

MJ : a'ah lah kan ..cik pom rase camtuu , pasni kene blajar jadi lebih tegassssssss !!
tq !

anis : same2 berdakwah ^^

Amni said...

=) nak tegur orang ni mudah je sebenarnya.. as long as dalam hati tak de rasa nak rasa diri lebih baik, atau orang yang kita tegur tu kita tak rasa teruk, insha allah, mudah jer nak sampai kat hati yang menerima... cuma... bila ada riak terselit dalam teguran,. pandang negatif pada mereka yang free hair dan sewaktu dengannya, tu la yang membuatkan msg kita tak sampai ke hati dan buat orang rasa nak maki... heheheh... just saying.. nice sharing..

Bella said...

betul tu... masih ramai yg tak sedar dan memandang remeh tentang aurat kaki... ^^

muz said...

kadang2 benda kecil macam ne memang selalu terlepas pandang... thx untuk nasihat ne ye untuk kaum hawa di luar sana, jangan terlepas pandang....

Mrs. Farhan said...

alhamdulillah. dakwah yg menyentuh jiwa. saya selalu lupa soal aurat kaki. kadang2, pakai stokin bila sejuk je. insyaAllah, akan berubah untuk tutup aurat kaki pulak lepas ni.

thanxs dear. =D

shahjiehan said...

kupasan yang menarik... kita mmg patut berdakwah dan myebarkan kebaikan..gunakan medium internet sebaik2nya utk berdakwah kerana skrg ni ramai yang bertumpu di internet..

nice!

kjaharun said...

nice... terbaik la dek:)

izatty fatihah said...

suka entry ni . bgsla berani tegur mcm tu . wlaupun xyakin sesikit , biase la kan :)

peachippo said...

izatty : a'ah laa kan ? agak tak yakin...
takpe lah mule2 beljar..pasni nak marah2 pulak...opss...hehhehe:P

salwaismail said...

thanks . sama-sama kita ingat mengingati :)

SITI NOORNADIYANA said...

thanks for sharing. yana dtg sini thru blog iMBobo. :)

IMANSHAH said...

sungguh cantik peringatan ini

Farahin Ahmad said...

betul3...heee
kalau tak nak pakai stokin pakai la sport shoes ataupun kasut yang bertutup penuh. :)