Thursday, March 28, 2013

Antara JPA dan PTPTN


LULUS TAWARAN JPA DAN DAH GUNA PINJAMAN PTPTN.
@macam mana nak tolak PTPTN

Dah lama berniat nak compose entry ni senanya. tapi nak buat macam mane bila tangan tak sejajar dengan kepale otak. malas je manjang nak tekan keyboard. Naik taip pakai phone pulak macam xde feel. haha. Dulu, berkali-kali google pasal benda ni sebelum buat keputusan yang muktamad. google sana tak jumpa, google sini tak jumpa. and finally now, biarlah aku yang cuba untuk buat entry ni, untuk membantu sape-sape yang goes the situation as same as me. Gimme five! 


Selama tiga sem berturut-turut aku biayai pengajian aku dengan PTPTN, dan Alhamdulillah, bila permohonan JPA aku dah lulus semester ke-empat, now aku sambung pengajian aku dengan biasiswa dari JPA. it's not an easy prosedure anyway. kena isi borang. hantar borang. pihak JPA call sebab borang tak lengkap. isyhh. Tapi Alhamdulillah, dengan pembangunan teknologi IT, eveything done easily. ahaakks. 


Actually macam ni masalahnya, bila dah selesa guna PTPTN, and suddenly i've to choose between it and JPA, it was a little bit worrisome me. in addition, i was alone in my class yang dapat tawaran ni. dan aku jadi macam mati kutu. tak tahu nak rujuk kat sape. should i accept or not? kalau tanya semua orang pon, orang akan suruh aku stop PTPTN and ambik JPA. of cos lahh kan. bukan semua orang dapat tawaran JPA. *no riak,just to easier the story*


so, why it's worrisome me? ok, as all we know, PTPTN ni ade satu keistimewaan dia, dia menjanjikan, bila kita dapat grad 1st class degree later on, the term of 'pinjaman' suddenly change to 'biasiswa'. got it ? so i was a little bit confuse, dalam masalah aku sekarang, kalau aku stop PTPTN mase sem 3, am i gonna get the same benefit? ataupun aku kena bayar pinjaman-pinjaman aku yang tiga sem sebelum ni. agak banyak disitu ye. so, aku fikir if i just continue PTPTN and grad 1st class degree, aku tak payahlah kan bayar lagi. tapi kalau aku accept JPA dan dapat 1st class degree jugak, tak dapat excuse bayar balik ptptn ke? ol dis questions flying every second in my mind. penat eden fikir. (in shaa Allah, konfidenkan hati sendiri untuk grad 1st class degree, think we'ols can, there's nothing yang impossible right?) *tepuk-tepuk dada*


Disebabkan aku tak tau nak tanya sape pasal ni, malas dah sakit otak fikir tapi xde jawapan, i was directly called the PTPTN hotline and asked the problemo. Alhamdulillah, dieorang cakap, if i'm able to grad 1st class degree at the end of my semester, i will also get the exception to repay the debt. Alhamdulillah Alhamdulillah. May Allah easy my way. so, lepas aku end call dengan PT, cepat-cepat aku download borang Penolakan PTPTN. :')

cara-cara hentikan PTPTN :

langkah 1 : download borang penolakan PTPTN : www.ptptn.gov.my

langkah 2 : (isi borang) same prob with me? isi sini : 




langkah 3 : pos/faks :


langkah 4 : bila dah agak agak seminggu surat ni dah sampai 
kat dieorang dan diproses, bolehlah check your ptptn status. aktif ke tak lagi :)
*dis one i'm not done yet sbb baru hantar borang*


siap. In shaa Allah, semoga segala keputusan yang aku buat ini adalah petunjuk yang betul dari Allah SWT. i dont want to regret more later. Mohon jauh dari segala masalah kemudian hari. sekian terima kasih :)




Wednesday, March 20, 2013

cash atau ansuran.


situasi : anda(pelajar) mempunyai duit yang 'bolehlah' bak kata orang cukup cukup makan utk menyara diri anda sepanjang satu sem tu dan menyimpan impian untuk membeli sebuah motor.

ok. try to imagine that u're in my situation. honestly. aku tersepit sangat sangat. ditelan mati mak diluah mati bapak. haaa, gituwwww over nau kau nyahh! tapi tu dulu lah, a few weeks ago, Alhamdulillah, sekarang dah a step closer. Dulu lagi pening, berbulan bulan fikir benda yang sama. satu sem kot fikir, 'berbaloi ke kalau aku nak beli motor ni?' 'serius ke tak menyesal ni?' dan sepanjang tempoh aku menilai untuk buat keputusan ni, takde pon hati aku berat kata "tak". sekali dua tu pernah lah terlintas, tapi aku fikir tu setan je saja was-waskan. 


The situation is harder because of i've to use my own money. Ya, ya ya, for sure, aku pon bukannya dah bekerja. Kalau ade orang nak tolong bagi duit, takyah lah nak fikir pape lagi kan. hulur tangan je :) Now, aku rasa ni satu ujian kematangan aku(kihkih, nak plastik ke?) a step closer to make a decision based on my own need after dah bagitau family niat terbuku di hati. dan i think it's not an easy stage to be step on . i spend about several week to make a survey at the motor's shop here. Nasib baik ade kawan yang sudi teman. Thanks everybody! 


i need a support ekceli. especially from my family, and my brother mainly. 

Lepas aku buat survey aritu, aku bagitau abang aku yang aku dah betul-betul serius nak go on dengan niat aku. Awal-awalnya mesej biasa je (unfortunately, aku dah delete mesej tu). Then, after aku bagitau yang aku nak bayar cash. He was suprised *so much i guess* and suddenly as fast as light, he called me directly. Ketaq baq hang takyah cakap ah nak angkat call dia. And guess what? He was totally disagree. T___T Dia tak bagi aku bayar cash. Dia suruh bayar ansuran. I know his worried toward me. yelah, aku kan adik kesayangan beliau aku kan student, mane aku nak cekau duit nak bayar gedebak terus. Nanti kalau nak guna duit ade hal gitu gini aku jugak yang susah. Nak mintak kat sumber pendapatan keluarga pon dah tak boleh. aku faham je semue tu, aku faham abang, aku faham. soobs. Lepas off call terus menitip air mata aku. bukan setakat menitip dah rasenye banjir terus. huhu.


Tapi, keputusan yang aku buat tu bukannya keputusan melulu, bukannya aku tak fikir langsung. Tetiap hari kot aku fikir, serabut kepala otak. I thought a lot! kalau bayar ansuran I may waste a lot of money. it's about more than a thousand. I think even bayar cash tu some of burden me, but i guess it's better than keep me thinking all over the months to settle the payment. After i explained him a little bit, he ask me how will me repay the PTPTN's debt? i explained him bout the principle of PT which is if i able to grad 1st class dgree soon, i dont need to pay a sen pon. And he asked me :

"Dah boleh dapat ke 1st class degree?"

Haha. honestly, I was like errrrrkkkk I dont know how to answer. I think I can, yes, my heart say I can! but to confident someone else i think i not bold to do so. so, i just slowly make a laugh to soften the conversation say hmm, In shaa Allah! *with all the determination in my heart*


A week past, lepas aku pujuk-pujuk dan membuat jaminan keselamatan diri, daerah dan negara, he allowed me to buy by cash. Tetiba aku pulak rase tak confident dengan diri sendiri. 5k is not a small value anywayyyyy. T.T keep thinking about it. U kendoik U ken!





SCOOTER VS MOTOR ?



seriusly, from the first point, i dont make any decision yet.Tak tahu sangat pun beza scooter dengan motor ni selain ade gear takde gear. kahkah.
 ok, lets help me by making some comparison : 

- Sometimes aku akan ke kelas pakai baju kurung : scooter better.
- Kat sini banyak bonggol, bukit, kawasan sekolah, simpang : scooter better.
i like/comfortable more ? : motor.
selesa jalan jauh? : motor. 

susahnya nak decide. at the 1st place, i ask my bro which one is better? dy suggest aku beli scooter sebab xyah nak fikir gear bagai. tapi, that not make any point for me, bukannye aku tak biasa kan. and later on he asks me again, and i ask for his opinion back, he suggests me to buy motor, "motor lah, tahan lasak sikit." it's true?


fening eden nak fikir. dah nak masuk sebulan dah fikir soal ni lagi. i hope end of this month the prob is perfectly settled. (:


"Pengalaman hidup mendewasakan manusia." 



Thanks Family, Thanks Friend. Thank YA ALLAH !



Sunday, March 17, 2013

Pengalaman Bawak Motor di Lebuhraya.


Pengalaman Bawak Motor (aku : perempuan) di Lebuhraya (Highway).

In shaa Allah, aku harapkan penulisan aku kali ni dapat memberi sedikit sebanyak pengetahuan kat orang lain. Nak cakap aku terer sangat tu takdelah. tapi pernah lah merasai situasi ni baru-baru ni. barulah aku faham macam mana perasaan rider-rider yang bawak motor jauh-jauh ni. letih? penat? seronok? mengantuk?

Last week aku ride motor dari Kuantan till UiTM Jengka Pahang. tapi aku bukannya ride lame sangat pon, kawan aku yang sorang lain yang lagi lama, aku just tukar-tukar sekejap dengan dia. merasa lah jugak dari satu rnr till satu rnr. disebabkan dis is my 1st time ride motor tengah-tengah highway, so, i've no knowledge pon. xde preparation langsung aku buat. pakai selipar biasa, baju seluar. helmet pon biasa. Ada part yang dangerous sikit di sini. 

secara jujurnya, ianya adalah satu isu yang bahaya for a girl like me to ride alone at the highway. i was alone tau. sebab ade satu je helmet, xleh nak membonceng orang lain. Tujuan pergi sampai Kuantan tu pon sebab nak ambik motor ni, beli from someone. yang tu lain entry cerita. another of my friends dah naik kereta. tunggu dekat every perhentian rnr. 


Pengajaran dari pengalaman : 

daripada perjalanan aku yang singkat tu, adalah beberapa benda yang aku notice, apa perlu dan apa tak perlu untuk perempuan especially do bila dah naik highway ni. 

1) Jangan ride motor for a long distance sorang-sorang. sebabnya masa aku bawak motor aritu, ade lah satu kereta tu macam saje je slow kan kereta dia bila dah lalu sebelah aku. tipu kalau aku cakap tak takut. 

2) Pakai jacket. sekarang barulah aku faham kenapa rider-rider yang motor besar semua ride motor dieorang tengah-tengah highway pakai jacket. hitam siap tu lagi. dulu, aku ingat kalau pakai jacket ni lagi la panas kan. tapi, ternyata aku silap. bagi perempuan, yang pakai tudung especially, bila korang dah pakai jacket, dan korang boleh masukkan tudung korang dalam jacket tu, ia boleh menjamin keselamatan sikit lah, orang lain takde lah  dapat cam sangat korang ni perempuan. takdelah jugak nak free show tunjuk ape ape yang tak patut. sebabnya aritu tudung aku asyik terbang je. hu hu hu. 

3) pakai helmet penutup penuh (full face). bole imagine tak? haa, macam ni :


ni penting tauu. sangat penting. sebabnya, masa kat highway, kita akan press motor sampai limit had dia. sangat laju lah kira. dan rintangan angin yang datang bukan calang-calang. haritu, aku pakai helmet yang cermin penutup dia tu biasa-biasa je, dan kesannya, kadang-kadang aku kena pegang dan baiki topi tu, sebab dia bergerak-gerak. dan angin yang kena kat muka kita pon akan menyukarkan pemanduan kita .


4) Selalu periksa tangki minyak. ok, ni basic, xyah cerita pon budak kecik pon tahu (Y) yelah, kalau orang lelaki tetibe takde minyak, boleh lagi behenti tepi-tepi jalan nak mintak tolong. in case lah kan. kalau kita ni orang perempuan? makin ramai lah lagi yang akan berhenti -..-


tu je lah dulu. malas pulak nak menaip. ho ho ho ! nak cakap letih tu xde lah letih sangat. part yang paling bes bila dah ride dalam setengah jam then nak turun dari motor, rase tangan macam kejang, sebab asyik pulas press motor tu. kaki rasa semut-semut. terus rasa dah tak boleh nak berdiri dah lepas tu. nak kena take time berehat sekejap. haha.

but honestly, ini adelah satu jenis pengalaman yang aku idamkan bila aku naik kereta and aku tengok rider naik motor. tapi aku tak nak lah ride sorang-sorang. dah ade geng 3 orang pon best dah. Alhamdulillah, dengan pertolongan Allah yang mengawasi kami, kami selamat hingga ke destinasi (:



sampai rumah dah malam dah. bahaya betul. uhukks. 


Great Experience ^___^


Thursday, March 14, 2013

spontanuoes thursday



I miss

 my father 

so soooooooooo

soooooooooooooooooooooooooooooo

 muuuchhhh !






truth, my life is diff with and without him.









if n only if i've chance to see him again one more time. 












but i know it's a hopeless. 


Al-Fatihah.


Monday, March 11, 2013

Ubat Titis Telinga.




Lepas saya siap tulis karangan ni, saya rasa karangan ni mengade-ngade, kalau rase tak tahan dengan kegedikan saya. jangan bace. harhar.


Pada suatu malam, saya baru balik dari Shah Alam. Tidur rumah Kak Nisa. Saya sangat letih. Lepas membasuh beberapa helai baju, saya pun bersiram. Saya bersiram sambil bersyampoo. Satu badan saya syampoo. Masa saya syampoo rambut saya tiba-tiba telinga saya masuk air sabun. Sakit, rasa nak menangis pon ade. tapi saya tahan. sampai lah saya siap mandi. 

Lepas keluar shower saya rasa telinga saya berdengung. saya cuba korek air yang masuk telinga tadi guna cotton bud, tapi saya rase takde effect pon, letih saya cuba cara lain tapi tak berhasil.

Pagi tadi saya rase telinga saya still tak selesa, then saya pergi MEDEC, then doc lelaki yang check saye, dia masukkan macam pistol dalam telinga, then dia tengok dalam telinga saya kat screen computer. Dia cakap xde pape pon. Saya dah rase malu mase tu. 'mengada ngade betul aku rase mase tu'. pastu dia bagi ubat tu kat saya. bila balik kelas tadi, saya rasa telinga saya dah baik. then sekarang, ubat tu saya jadikan dia kenang-kenangan je. so, saya bercadang nak kenangkan ubat tu kat sini.

yang botol tu ubat titis. untuk ape, saye pon tak tahu. dia suruh titis dalam telinga. Pastu dia bagi ubat demam dua papan. giler banyak. memang aku akan buat harta pusaka lagi. tetiba dah keluar "aku", tu lah orang kata, nak jadi hiporkrit ni biasa tak lama. hehehe. dah habis cerita tak lawak saya. 



motis entry ni ? 
aku pon masih mencari motifnya lgi. heuww heuww~

nenite ^^



DUBU-DUBU Korean Food.


Assalamualaikum.


sep sape tak tahu Dubu-Dubu tu ape. at the 1st place, kalau takde orang perkenalkan kat aku dubu-dubu tu ape, memang sampai sudah aku pon tak tahu Dubu-Dubu tu benda ape. sadis. 


Dubu-Dubu ni pendek kata ialah restaurant for Korean Food. Semua jenis makanan yang jual dalam ni memang makanan korean je. So, kalu sape-sape yang selama ni selalu tengok korean drama, or Running Man expecially, yang mana setiap episod mesti tayang gambar makanan dengan caption yang saje buat buat sedap, so, kalu nak try makanan-makanan tu semua boleh lah try kat sini. Adelah sedikit sebanyak persamaan dia :)

9th lepas aku gi KL, singgah Mid Valley secara rancangnya memang nak pergi menjamu selera kat sini, sambil mengeratkan silaturahim dengan para housemate sekian. maklumlah baru minggu pertama setadi, duit ptptn pon baru masuk. mase ni lah nak menjamu perut dengan makanan lain macam sikit kan. lepas dah sebulan japgi, jangan harap nak makan mahal-mahal lagi. biaselah hidup pelajar berhutang ni -.- 




Aku nak cerita pasal every set makanan ni pon aku tak tahu sangat. 1st time masuk sini. Makan pon satu set je. Tapi untuk sikit info untuk dishare, set kat sini, satu jenis set je yang boleh guna kad diskaun student. iaitu SOODUBU JIGAE set CHICKEN. ni jelah satu satunya. kalau ambik set ni dia bagi free satu air. 


So far, untuk semua air yang aku dah rasa dari kawan-kawan aku, aku rase air Peach Tea lah yang boleh masuk tekak melayu aku. yang lain macam hmmm sikit. 


Gambar Facebook Jaja (:

my set.

Feedback aku ?
mengikut pemahaman aku, semua set yang dijual ada touhu telur gitu, dan dan dan aku ni bukannya touhu lover. pastu sayur-sayur yang disediakan semuanya mentah-mentah. tak masuk sangat dengan tekak aku. Aku just makan half of them je, lagi suku kawan-kawan aku makan, dan lagi suku tak habis. membazir betul bawak aku pergi makan makanan barat cenggini kan. huuuhhh! -..- 





harga ? 





more info -------------> DUBU DUBU


gamsahabnida
dangsin-eul dasi boge !! :)




Thursday, March 7, 2013

Masalah selalu menguap



Sem baru bermula, kehidupan baru bermula dan tak payah nak buat-buat terkejut jika japgi masalah baru pon bermula. tapi aku ade satu masalah lama yang masih membelenggu diri. satu masalah dengan diri sendiri. dari dulu sampai lani, tak selesai-selesai jugak. cewaaahhh. #poyos. tapi masalah ni datang masa time aku tengah belajar je. takde lah pulak dia datang bila aku tengah bercuti . Nak tau masalah ape? 


Masalah Selalu Menguap. 


it's dangerous ?

Aku selalu menguap bila duduk dalam tempat sejuk ataupun dalam air-cond. Even padahal mata aku tak mengantuk pun. Disebabkan majority ol de class adelah ber-aircond dan sejuk, it's a bit embarrassing me when the lecturers see me menguap, even i'm not sleepy okei. ulang suaraaaa, Aku tak mengantuk okkkeyyy! 

because of this problem, i tend to do some internet research 
to overcome this problems. and this is what i got:


Menguap ialah salah satu involuntary action 
(perbuatan yang tak dapat dikontrol), yang menyebabkan mulut kita terbuka luas 
dan secara automatik kita akan menarik nafas sedalamnya.



FAKTA MENGUAP/ CEPAT LETIH :

- tanda-tanda tubuh anda kekurangan oksigen selain pengaliran darah tidak lancar.
-Teorinya menguap membantu badan kita berfungsi dengan lebih baik 
dengan meregangkan otot pernafasan.
Ini juga berpunca daripada kekurangan aktiviti riadah atau mengeluarkan peluh.
Jika dibiarkan berterusan, ia boleh menyebabkan pelbagai jenis penyakit.
- tidak cukup tidur.
-kurang tenaga (dari pemakanan)
- anemia 
-pengambilan kafein terlampau.
- Diabetes
- Penyakit jantung.
- kerja shift.
dll.


sepanjang aku buat research yang tak berbayar pasal menguap ni xdelah pulak aku jumpa fakta-fakta yang positif tentang menguap nih. so, aku rasa aku perlu take a few step to overcome this problem. For examples : 

- Minum air yang cukup.
- rehat/tidur cukup.
- Jangan mudah stress. 
- jaga pemakanan.




Adab-Adab Menguap :


Dari Abu Hurairah dari Nabi saw ia bersabda:
Sesungguhnya Allah Taala suka kepada orang yang bersin dan benci kepada (orang yang) menguap. Apabila salah seorang dari kalian bersin dan mengucapkan hamdalah kepada Allah Taala adalah hak bagi setiap muslim mendengarnya membaca YarhamukAllah(Semoga allah memberi rahmat kepadamu). Adapun menguap itu adalah dari syaitan. Apabila salah seorang dari kalian menguap maka hendaklah ia mengembalikan (mulutnya) sedapat-dapatnya. Sesungguhnya apabila seseorang dari kalian menguap, syaitan pun tertawa kerananya. [Riwayat Bukhari]




Sheikh Muhammed Salih Al-Munajjid berkata, 
dari hadis-hadis yang mengkhabarkan perihal menguap ini, boleh disimpulkan bahawa:

-Syaitan menyukai manusia yang menguap kerana ia tanda kemalasan.
-Syaitan memasuki seseorang itu ketika menguap.
-Syaitan mentertawakan sesiapa yang menguap dan 
memperlekehkan keburukan wajah diri yang sedang menguap.




selamat beralamal (;

Friday, March 1, 2013

First March (;


Hai. 
buat ape? membaca eh?
Jangan lupa senyum tauu :D
senyum tu kan sedekah :DDDDD


tapi tak perlulah senyum sorang-sorang. mihmihmih.




tik tok tik tok tik tok...
sekali aku keling jam baru pukul 2340. 
kali kedua aku keling jam oisyh. 0036 sudah.
sejam berlalu sekelip mata. tak caye? cer kelip mata tak caya,
kalau dah terlanjur percaya, bagus.

har har har.
takdelah aku saje je nak bagitau. dah jauh lewat malam.
tapi aku still mengadap benda alah ni.
Ntah ape kebaikan yang aku dapat pon aku tak tahu.
*garu garu bulu hidung*



dot dot dot




New month come.
 aku mengharapkan semangat baru untuk aku.
*cis, ayat blogger common.* har har har hambar.  
come on. come on. bulan baru masuk.
maknanya lagi 2 hari aku boleh goyang kaki kat rumah.
maknanya lagi dua malam aku boleh tidur bawah ketiak wangi mak.
maknanya jugaak lagi 2 hari aku boleh access wifi streamyx terbaik ni.


arrrggggghhhhh.
sumpah rase macam malas giler nak balik.
malasnya nak masuk dewan kuliah balik.
malasnya nak berebut beli makanan.
malasnya nak beratur nak bas.
malasnya nak bersengkang mata buat asignment last minit. zzz


nilah hidup aku yang penuh dengan kemalasan.
tapi aku harap demi menjana masa depan yang cemerlang terbilang gemilang dan burung helang,
aku dapat keep the result for this coming senester up. (Y)







tadi godek-godek blog. pastu tetiba jumpa gambar ni. ;)
ni last day semester lepas.
last day untuk last paper final exam.
lepas habis hari tu barulah boleh menikmati udara udara alam sekitar yang segar
bugar bersih lagi nyaman lepas duk hirup udara dari buku jewww~



Tetiba aku rase aku kurus pakai jubah. hihi *gelak sopan santun*






lepas tengok gambar-gambar ni terus rasa bersemangat balik nak balik belajar
kahkahkah.

harapan aku tinggi mengunung agar dapat mengenggam lagi sijil ini pada semestar kali ini.
hikhokhikhok (;

selamat malam.

hepy 1st March.
jom tanam azam baru lagi (: