Saturday, June 17, 2017

RAMADHAN 2017



Alhamdulillah, hari ni dah masuk 22 Ramadhan. Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang. Demi Masa. Sesungguhnya Manusia itu didalam kerugiaan. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Pesan Memesan dengan kebenaran. Pesan memesan dengan kesabaran. Amin.

 Alhamdulillah, Allah masih bagi peluang tuk aku merasai kenikmatan Ramadhan tahun ni dengan sempurna, dengan tubuh yang sihat dan rezeki yang cukup untuk aku terus beribadat kepadaNYA. Alhamdulillah walaupun terawih dah tak full dah ada lopong, tapi aku cuba, untuk setiap malam yang free, aku cuba tuk tidak siakan. Dan Alhamdulillah untuk itu, aku tidak rasa malas pun nak berterawih malah rasa ketagih, rasa tenang dan bahagia, lapang dan senang. Alhamdulillah Tuhan untuk rasa itu. Untuk rasa yang membuatkan aku merindui Ramadhan, untuk rasa yang membuatkan aku cinta akan Ramadhan.
Alhamdulillah, dalam kesibukkan masa kat pejabat, jauh beratus batu dari family, Terima Kasih Allah sebab mudahkan aku untuk balik jugak jenguk mak, celebrate birthday mak with the whole family this year, bukan sehari, tapi 4 hari. Ingat senang ke nak cuti. Sempat ringankan mak banyak benda. Sempat siapkan 3 jenis kuih raya mak. Sempat kehulu kehilir dengan mak. Sempat berbuka puasa dengan family. Sempat berterawih dengan mak. Mampu bawak mak pergi terawih. Ya Allah, sungguh aku sebak. Teringat 15 tahun lepas. Saat Mak pimpin tangan aku,j alan kaki, melintas jalan, iringi aku pergi masjid, ajar aku solat. Sungguh aku sebak waktu solat, Terima kasih Allah sebab bagi aku peluang, kali ini, aku pula yang pimpin mak, bawak mak pergi masjid, jaga mak, penuhi hajat mak. Alhamdulillah ya Allah saat Kau bagi hati aku terlalu lembut, badanku ringan tuk beribadah kepadaMu. Saat hati aku sabar dan bahagia dapat bersama-sama dengan mak buat 23 rakaat penuh. Terima Kasih ya Allah, sebab tak keraskan hati aku, sekali gus mungkin kecewakan ibuku. Allahu Akbar. Besarnya nikmat yang Engkau berikan kepadaku. Aku je yang sikit sangat untuk bersyukur. Nikmat ketenangan, kesihatan dan kesabaran. Ya Allah panjangkan lah umur ibuku, limpahilah RahmatMu kepadaNya, Sihatkanlah tubuh badannya. Fabiayialairobikumatukaziban. Maka nikmat yang manakah lagi kamu dustakan. Allahurabbi.

Alhamdulillah, untuk dua tahun aku teragak-agak nak join kelas belajar alQuran (sebab bayaran yang agak mahal...huhu dan masa yang terhad )tuk membetulkan bacaanku, Alhamdulillah, Ramadhan tahun ini, aku beranikan tuk ambik langkah yang pertama, Alhamdulillah dah selamat join kelas belajar AlQuran yang pertama. Terima Kasih ya Allah kerana mempermudahkan langkahku. Semoga aku terus istiqomah dalam terus mendekatiMu.

Teringat. Permulaan Ramadhan ku kali ini dengan agak rapuh. Dengan hati yang sangat hancur, badan yang sangat lemah, semangat yang kian hilang. Seminggu aku berterawih dengan air mata. Hancur. Hati aku hancur. Sebab? Aku lupa. Aku lupa untuk belajar redha dengan ujian Tuhan. Aku lupa. Lupa tuk beriman dengan Qada’ dan Qadar Allah. Aku lupa, ujian tanda Allah sayang. Aku meratapi nasib yang sedih, sampai aku lemah, longlai. Aku lupa “kun fayakun”. Aku lupa, aku merancang, dan Engkau juga Merancang, dan sesungguhnya, perancangan Allah itu adalah sebaik-baik perancangan. Aku lupa tuk sayang diri aku sebelum aku terlalu menyayangi insane yang lain. Aku lupa Allah adalah pemilik hati manusia dan Dia Maha Berkuasa tuk membolak balikkan hati2 manusia.

"Ketika Hatimu terlalu berharap kepada seseorang, Maka Allah timpakan kepadamu peritnya pengharapan. Supaya kamu mengetahui bahawa Allah amat mencemburui hati yang berharap lebih selain dariNya. Lantas Allah menghalang kamu dari perkara tersebut agar Kamu kembali kepadaNYA. "–Imam Syafie

Terduduk, terjatuh dan terlentang. And Alhamdulillah syukran ya Allah to make it happened in Ramadhan. The most holy month where there is no Syaiton. The most holy month where I’m able to pray more to you. Bulan yang paling buat aku rasa tenang. Terima Kasih ya Allah, for making my heart so soft, for making its cry easily. Honestly, when other people do not like to see me cry because of the leaving people, but deep inside, I feel so grateful for this small touchy heart when it’s so soft because everytime i cried, i feel so so so close to you. I wish I will remember all of those tears, because it’s the one which make me stronger. Ya Allah janganlah Kau palingkan hatiku setelah Kau memberi rahmatMu kepadaku. Teruslah dekat di sisiku.
You dont meet peolpe by accident. And nothing in life happens by coincidence. Now knowing this.....start paying attention...

Untuk setiap hari yang sakit itu yang membuatkan aku tabah hari ini. Terima Kasih Tuhan.

Salam Pengakhiran 10 Ramadhan. Terus gandakan amalan.
Gelap dan air mata. Esok nak cari baju raya.
0120. 17062017

Monday, June 5, 2017

Iftar - Padang Kemerdekaan Shah Alam 2017


Oh dudeeee, can you see my newest post was on when?
Betul lah orang cakap, by the end of the day we only regretted by the things we didn’t did.
So here comes my regretting! dush dush dush I’m so lazy.
Skip all the old things happened that I have a lot to story and I guess the best thing to do now is let’s start with the latest thing I did.
.
Yesterday. 9th Ramadhan.
Tudiaaaaaaaaa, dari January terus langkah masuk ramadhan, -.-'
Alhamdulillah, our plan went smooth. We had a very good quality time together. A big thanks to my friends who are willing to hangout together despite of our schedule acecececece. Yes I’ve no day-skipped for this week. Working both days of my weekend! Monday-Friday-Saturday-Sunday-Monday-Friday.

Hari Sabtu tu lagi haruuuuu, berbuka sengsorang je kat office in front of my lappy with the sip of plain water. And at that time boleh pulak my Mum whatapps asked me whether I already break my fasting or not. Mmg I ignore je dulu mesej tu at that time, huhu sorry mommy, I cant admitted to you that I didn’t have a proper fast-breaking again – which is I don’t want to hurt you.  Sharp on 745pm baru rushing keluar office and pergi kedai makan. Luckily, the restaurant is just in front of the Masjid, so i parked there, having my meal and rushing to pray. And Alhamdulillah no-skipping terawih due to over-working! Love that.
So continue to the 9th Ramadhan’s story..................
Tada..

Having fun with them. Flying with love from PJ to Shah Alam! Sebelum ke tempat iftoruddin, kiteorang singgah Bazaar Stadium Shah Alam, lama nya tak pergi bazaar. Rasa macam semua nak beli, semua nampak sedap, semua benda terliur, fuhh sib baik iman kuat. Bazaar ni besar, everything you want is there, name it, Ayam Bakar, Kambing Bakar, Nasi Kerabu,Ayam Seringgit, Itik bakar pun ada k. I just grab Kerang bakar RM6 + Nasi Kukus Ayam RM6 + Air Soya RM2.  Tiga tiga makanan yang I beli ni sedap. Siap dengan bangga lagi lepas tu cakap, “Jaja tengokkkk! Aku habiskan makanan aku. Amazinggggg!”  - Yes, I have no appetite lately. Totally off.
Parking pun okay sangat, takyah jauh sgt pun jalan even waktu tu kiteorang sampai dah around 6. Tapi yang tak bestnya, JAAAAAMMMMMEEEDDDD! Too many people there.

We decided to iftar together at Dataran Kemerdekaan Shah Alam. The field is nice, clean and biggg! So no issue if you are worried about no seating place. Tapi yang tak nice nya sama lah macam tadi, stuck in the jammed and because we are super duper late, so there is no parking nearby the park. Kena jalan jauh sikit sampaikan  Tok Bilal dah azan Maghrib pun we are still in the car. So, Iftar in the car with my friends was checked. Hhehe. Memorable.

I love this small simple event.
Dont worry and don’t making any excuses to skip the Maghrib prayer sebab nearby this Padang, they already set up a tent for pray, wudhuk pun boleh ambik inside that tent je. Lupa bawak telekung pun, dalam tu dah siap sediakkan telekung. Allah mudahkan semuanya. Niat yang bebaik. Gitteewwww.
Siap Solat Isyak, we flew to another hangout spot. Huhu. Terskip terawih this night L
Kiteorang singgah Kedai Cake Jalan Tiong.

Catch up session with each others personal progreesion for almost an hour. Semua cerita keluar. Congratulation on your engagement Zaty!Semoga ke jinjang (?) pelamin okehhh. Inshaallah i will come for that one beautiful day. Pandai betul diaorang korek cerita aku. Luckily to have friends who always support me thru my ups and downs. I’m so lucky I swear. Don’t beg for someone attention okay?
Catch up session has to be stop by 11pm as the cafe need to be close. And guess what?! Alhamdulillah Kiteorang dapat rezeki lebih. We got 4 extra pieces of cakes from the shop owner! Thank you so much. Semoga dimurahkan rezeki.
Plan asal, we are going back after that yealh dah malam sgt, tapi dia macam tak puas wei jumpa kejap je, cerita pun tak habis lagi, pastu ade modal pulak kek ada lagi ni , so we need stop somewhere to eat them. Damn. HAHAHAHA. That’s how we just make up an acceptable excuse because actually are not ready to say bye-bye yet. Disebabkan taknak kena halau lagi, so MAMAK is the best place to lepak! HAHAHA. Sampai sana boleh pulak order roti cheese naan. Ape perangai laahh. Ko tak kenyang ke woi! Too much good laughters – which is i release half of my stress and gain a lot of new spirits to keep moving on in life from my beloved friends, and seriously, I wish I don’t have to go back last night because a night is not enuf to cover a lot of our stories. Unfortunately, tomorrow is MONDAY!!! And I need to work.
Clock is ticking, time is passing by and night is getting darker. At 0030 we are heading back with a heavy-heart but Inshaallah don’t worry let’s looking forward for Iftar2.0 okehhhh dear friends hikhik.

Sunday, January 1, 2017

2017

01012017

Goodbye 2016 and Hello 2017!!

Happy new year everyone 😊

Am I the only one who celebrate this new day in 2017 in sad and tears?

Hahahaha.

Poor you.

Same wish again. Hope 2017 comes with blessing and new hopes.

😩