Tuesday, May 31, 2011

ade jugak games hina islam !

Assalamualaikum ^^ . . 
kabare sume ? da solat asar ?! sempat lagi kot law cik nak ucap epy holiday kat sume an ? hehehe . . 
tadi , cik tetibe rajin pulak bw , nampak laa article ni . . pastuu rase tergerak hati sangat2 nak share . . 
kalu yang da taw bace jela balik . . law yang belum , jom kiter selongkar !


1) Devil May Cry 3





gambar ni merujuk kepada gambar yang bawah ni .. pintu kaabah !




Pemain permainan itu didakyah kononnya mereka berjihad untuk menentang syaitan kerana dikehendaki menewaskan makhluk itu untuk menembusi 12 pintu sebelum ‘penghulu syaitan’ menanti mereka di pintu terakhir iaitu pintu Kaabah.
Elemen penghinaan ke atas Islam jelas tertera apabila kalimah Allah dipaparkan di setiap pintu yang dikawal syaitan termasuklah di pintu kaabah.
Difahamkan, permintaan tinggi terhadap permainan itu menyebabkan pihak pengeluar kini sudah mengeluarkan empat edisi bagi permainan berkenaan sejak mula memasarkannya pertengahan tahun lalu.
Tokoh agama yang juga penceramah bebas, Hassan Mahmud Al-Hafiz menyifatkan permainan komputer itu satu penghinaan melampau kepada umat Islam kerana kaabah adalah kiblat dan tempat suci, begitu juga dengan kalimah Allah yang tidak boleh dijadikan bahan permainan sesuka hati.





2) Clive Barker Undying




PERISIAN permainan komputer Clive Barker, Undying telah dirampas dalam operasi di sebuah pusat beli-belah di Kelang baru-baru ini kerana memaparkan beberapa perkataan dipercayai dipetik daripada al-Quran. Permainan itu mengisahkan watak utama, Clive Baker mengunjungi istana yang penuh ukiran artistik bercorak Islam termasuk ayat Al-Quran, yang dikuasai hantu dan syaitan.

Pemain permainan itu, menerusi watak Clive Baker perlu membunuh semua hantu dan syaitan bagi memperolehi sejenis tangkal bagi menghidupkan semula pemilik istana. Dalam laporan eMedia/Berita Harian yang disiarkan baru-baru ini Abdul Malek berkata, perisian cakera padat dipercayai cetak rompak yang dijual dengan harga RM10 itu, menggambarkan seolah-olah Islam berkompromi dengan syaitan.

Abdul Malek berkata, JAIS juga menerima dakwaan orang awam mengatakan, perkataan Allah dalam abjad jawi, timbul setiap kali Clive membunuh syaitan tertentu. “Jais masih menjalankan siasatan lanjut mengenai perisian itu dan ia mungkin mengambil masa tetapi serbuan terhadap premis lain akan dibuat secepat mungkin,” katanya.


Counter Strike Condition Zero Deleted Scenes



Counter Strike Condition Zero Deleted First Stage dia. Kita kena tembak dengan askar-askar yang beragama Islam. Kalau kita sedar, masa kita tembak tu kita boleh dengar askar yang kena tembak menjerit "ALLAHUAKBAR" & "JIHADD".

4) Prince Of Persia


Prince Of Persia Pedang pada watak tu ada tulisan Kaligrafi Arabic Alphabatic yang diatasnya ditulis,

"Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun"
(Sabda Rasulullah SAW)


"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar" (Surah Al- Ahzab:71)

Jika kita main game ini bermaksud kita juga menyokong apa yang mereka cuba sampaikan dan mereka lakukan; jadi semoga dapat disampaikan kepada saudara-saudara kita di luar sana.

ade banyak lagi sebenarnya . . nak taw bace sini .

yang ke3 tuu aku memang biase maen . . tapi tataw ape ape laa pulak . . 
hmmm , arap2 games need for speed takde pape laa ye ! hehehe . . 
sumpah rindu nak kejar blacklist ! 

korang suke maen games ape ? !



i will still keep de moments!


short note:

kekadang kita tak sedar yang kita dah menyakiti orang. kekadang orang tak sedar juga mereka dah menyakiti orang kita. itu dah adat. kadang kadang kita nak orang faham dengan segala body language yang kita buat. kekadang kita pun tak faham apa yang kita nak bila keadaan macam ni berlaku. kekadang kita taknak pun bermasam muka dan menyimpan hasad segala. tapi kekadang kita ego untuk mengaku kita bersalah. kekadang kita rasa kita sudah cukup tahap kesabaran. kekadang kita anggap kita sahaja yang betul. kekadang kita tak faham pun kenapa semua benda temeh ni berlaku. kekadang kita anggap semua orang setuju dengan kita bila mereka cakap ya. kekadang kta buat tak tahu sampai satu tahap kita menangis. kekadang kita perasan kuat untuk hidup seorang diri, untuk membawa diri. kekadang sebenarnya kita belum cukup faham dengan diri kita sendiri. kekadang kita biarkan orang lain tenggelam dengan kekeliruan sebab kita mahu simpan sebab itu sendiri. kekadang main dengan emosi ini melemahkan semangat. 

well itu manusia. itu aku. sebab aku bukan robot.



short note ni aku curi dari blog senior aku . . . 
setelah lame aku cari blog dye , and malam nie tergerak hati aku nak tanye dye sendiri . . 
bile aku da bace sume warkah2 puitis beliau . . hati aku tetibe sebak !
sumpah ! aku rindu dye , dan kalu bole sekarang aku rase nak peluk dye . . nak duduk bercerite depan dye .
b.l.o.g. . . satu medan penceritaan , luar kite nampak dye lain , tapi hati kite tak tahu . . 
dan sebab tuu jugak aku tak suke heboh dekat kawan2 tentang blog aku . . dah takde kekuatan nak meluah .  
okei , dah lewat malam , mase utk tido . . 

facebook status tibe2 :

kite akan senyum bile tengok member tak habes2 ketawe .. 


itulah namenye bahagie :)
and for awhile , i mis all de momentss .. :(

aku belajar dari pengalaman , dan sungguuuh !
segala pengalaman yang mendewasakan aku tetap hebat disemat dalam hati ! 
dont wori , life is along more distance ! just keep the smile :)


Monday, May 30, 2011

Cik da tukar yahoo to gmail !

Assalamualaikum . . ^^




mood sekarang hepi nak melompat lompat ! jom sape nak lompat dengan Cik ! haha . .
dulu cik penah putus ase kecik ati dengan blogspot T_________T . . tataw kat mane salah Cik asyik takleh sign in je . . trafik cik jatuh rudum rudum . . haha . . cik tataw dah nak buat camne . . lasom takleh buke , sampai kan cik suroh kawan cik je yang tolong ejas sume bagai ! sape bace entry ni mesti dye taw camne persaan cik tak tentu hale tym tuu . . hehehehe . .  :P

okei2 , kembali kite ke sri pentas utame tajuk asal . .

malam ni cik tataw camner , cik bole sign in , padahal care nye same je cam dulu dulu , dah ade peluang tuu cik terus je tukar email yahoo ke gmail . . langkah keselamatan , mane la taw kan tetibe sekali cik sign out dah tak leh sign in balik . . . baru la nak menangis tak cukup tisuuuuuuu !

kalu nak tanye cik , cik memang tataw betoll ke tak yang blogspot nak deleted user yahoo tuu sume . .
tapi , biar alang2 ni , cik ajar camne nak convert tuu ye ! jom . . .



1. Create akaun Gmail (bagi yg belum ada).



2. Sign in blog macam biasa (guna email Yahoo-contoh nya). 
go to Settings -->Permissions -->klik Add Authors -->Masukkan email Gmail -->klik Invite.

3. Login akaun Gmail -->ada email jemputan -->klik pada link yg di berikan untuk pengesahan.


4. Log out dari akaun Gmail tersebut dan login pula menggunakan email Yahoo anda semula.

5. Pergi ke Settings -->Permissions -->ada nickname dan email yang baru kita add tadi sebagai author. Klik ‘grant admin privileges’.

6. Nickname dan email Yahoo yg lama boleh lah di remove kan. Sekarang blog tersebut menggunakan akaun Gmail sepenuhnya.


okei dah ? jom layan juvannnnnnaaaaaaaa ! haha .. :P
ade sape sape taw tak camne nak ilangkan paruut jintungan
tak ilaaaaaaaang pom ! T_______________T

tahniah Kak Teh ! !

Assalamualaikum . . .^^
tahniah . . tahniah . . moge lekat laa tuah tuu kat Cik ye . . cepat skit mama cik dapat menantu ni hah . . haha . . gatai nooooo ! ! 2 hari cik berkampung kat umah pengantin . . tolong tolong mane yang patut . . maklumla cik je yang cuti terkeding keding . . orang laen sume duk sampai malam pertame sebelum kawen , haha . .
tapi takpe . . bes ape . . boleh tumpang pakai inai sekali . . hehe . . 

tapi sumpah aa , dah ah cik baru baek demam jintungan , kene hujan pulak ! habis laa lekat parut ! gusi pulak abes bengkak2 , memang takleh nak melatak banyak . . rugi rugi . . last last balik umah malam tuu , buke pintu kete terus muntah 2 kali . . kosong peruut bebbbbbbb !!!!!! naseb laa badan . . 

tahniah ye Kak Teh + Arrazi .

kat tepi abg ngen kakak kene dere jadi pengapit :P


from bride to groom

from groom to bride



upacare pembatalan aer solat :P


jemput . . jemput masuukkk !
.
.
.
.
.
.
.
.
.

future bride to be ! hahaha . . 


 


tak sabar betool rase nak dapar ipars ..
kalau dapat due org terus pom bes jugak . . haha . .  cepat laa abg kakak oooiiii . . 

ok la , for kak teh , selamat bahagie laa ye sampai akir hayat . . 
moge dapat anak ramai2 :D
nah :

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
And theres a couple words I want to say

For the Rest of My Life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the Rest of My Life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you 


Tuesday, May 24, 2011

cuma harap yang terbaek ..

Assalamualaikum ^^ 

lagi due hari abes dah la tempoh nak isi upu fasa 2 . . 
dari hari pertame aku buke duk usha laman web tuu tapi sampai arini tak isi isi pom lagi . . 
bukan aku tak reti . . tekan je kiri kanan hantar . . tapi aku takut . . bukan senang , even dulu aku da penah isi sekali , tapi tym tuu nak isi tuk asasi je . . senang tak yah nak pikir kos pape lagi . . janji sains . .

tapi sekarang . . 
i just not toooo sure i can carry bio more ! . . mungkin ramai kate senang , even my result for bio pom tak teruk , ye , serius , walau bukan laa A or A+ . . i got B for it ! . . bukan B- or C , puass hati . . . dan mesti orang kate aku bleh bawak bio. . tapi kenyataan dye . . sekse mase nak exam aku yang tanggng . . tu aku tak leh bawak . . aku nak study tanpa sebarang tekanan yang  terlalu beban kan kali ni , so aku decide to choose cos yang jaoh dari bio . . 
my main choice now are chem n math . . 


dan aku arap aku tak kan menyesal . .
InsyaAllah  . .   

Monday, May 23, 2011

mama cakap sabar ! ujian bukan tanda Allah benci !

Assalamualaikum ^^

bagi yang sedia maklum hari ni masuk hari ke 6 aku kene demam jintungan . .
sakit ? sekse ? rase nye , tak perlu aku jawab . .
syukurr , aku masih ade ibu bapa yang memberi semangat . .

tadi , mase kacau mak bace surat khabar , aku dapat dengar satu ceramah free lagi . . mak memang suke nasihat anak2 die . . selalu . .

" sakit ni ujian Allah bagi .. jangan la bersungut2 , tak baik , sakit tuu sekejap je tak mati pom .. nak uji kite je cam mane,kuat ke tak , lapang dada , tawakal , ni tengok ni (sambil tunjuk kat s/khabar) , ujian die teruk lagi , tanah runtuh , rumah terhempap , anak mati , ni sume pom ujian jugak , teruk lagi , sume orang dapat ujian .. trime, ambik iktibar , jgan mengeluh je "  

tersedar sebentar ..


Tipu jika ade orang cakap dye tak penah ditimpa musibah. Setiap orang ada masalahnya tersendiri,Allah uji dengan berbagai-bagai ujian tetapi sebabnya adalah sama. Allah menguji seseorang itu kerana Allah swt mempunyai rahsianya tersendiri,sama ada Allah hendak tambah iman kita atau hendak uji sejauh mana keimanan kita. Dan kerana sesuatu ujian itulah yang membuka mata hati kita,yang mendidik kita supaya jangan mudah putus asa .

Kadang-kadang kita tertanya-tanya, mempersoalkan kepada Allah swt kenapa kita diberi ujian yang berat sebegitu sekali sehingga kita terlupa pada siapa yang perlu kita mengadu segala masalah kita, pada siapa kita harus minta kembali kekuatan kita. Astagfirullah, lemahnya dan rendahnya iman kita. Tidak redha dalam menghadapi ujian yang Allah beri terhadap kita. Jika kita anggap diri kita ditimpa musibah yang besar kita hendaklah ingat bukan kita sahaja yang mengalaminya,mungkin ada sahabat-sahabat kita @ saudara seakidah kita yang lain menghadapi musibah yang sama bahkan lebih teruk atau lebih besar dari kita.

Bukankah,Allah telah berkata dengan jelas di dalam Al-Quran yang
Allah tidak akan sekali-kali menguji hambaNya diluar kemampuan hambaNya. Allah tahu kita kuat dalam menghadapi ujianNya jadi Allah berikan ujian itu ke atas diri kita. Di sini kita dapat lihat betapa sayang dan kasihnya Allah kepada kita sebagai hambaNya.

Allah menguji seseorang bukan kerana Allah benci kepada kita tetapi percayalah yang Allah sangat kasih kepada kita. Cuma kita sebagai hambaNya tidak pernah hendak bersabar dalam menghadapi ujianNya. Pasti Allah telah aturkan yang terbaik buat kita kerana setiap yang berlaku ada hikmahnya.

Jadi seharusnya apa yang perlu kita lakukan? berdoalah kepada Allah, Allah lah tempat kembali segala masalah yang sering membelenggu diri kita. Jangan malu untuk merayu-rayu, meminta-minta, memohon-mohon kepada Allah swt.Selalu diingatkan yang Allah tidak pernah jemu mendengar rintihan hambaNya, Allah itu Maha Mendengar.

Dekatkanlah diri kita dengan pencipta kita yang menguasai seluruh alam, yang memegang hati-hati kita. Disamping berdoa perlulah kita berusaha menyelesaikan masalah yang dihadapi. Mungkin ada yang rasa diri mereka tidak kuat hendak hadapinya tetapi cubalah bangun! Usah tewas dengan hasutan syaitan, cari kembali kekuatan kita kerana kekuatan itu ada dalam diri kita masing-masing. Yakin dengan diri, kuatkan azam dan cita-cita. Usah tonjolkan kelemahan kita pada syaitan kerana syaitan tidak pernah berhenti menghasut agar kita lemah-selemahnya.

Jika rasa tidak kuat, carilah sahabat-sahabat yang sentiasa memberi kata-kata semangat kepada kita dan bukan sahabat yang menjatuhkan kita. Itulah pentingnya sahabat kerana kita tidak mungkin bisa hidup berseorangan.

Kita perlu tahu selepas ujian itu selesai, satu lagi ujian akan datang, maka bersedialah dalam menghadapi ujian yang seterusnya. Untung bagi mereka yang selalu diberi ujian tanda Allah swt sayang padanya. Semoga kita sentiasa menjadi hambaNya yang sentiasa redha atas ujian dan ketentuan Allah swt. Apa yang ditetapkan untuk kita itulah yang terbaik! Smile

Tuesday, May 10, 2011

menarilah dan terus tertawa ~


Assalamualaikum ^^

. . . penat . . seharian kuar hari ni dengan kawan kawan . . happy ? oohh , more than that !
tapi kan , lepas Cik godek godek korek korek blog ni tadi , Cik perasan ade kurang something . . 
dan malam ni Cik nak tulis entry pasal kekurangan tuu . . yes ! pasal hidup Cik . . kalau korang tak suke . . it's sokay..jus click the close button ^^  or scrooll down ;)

bangun pagi tengok jam pukul 8 45 . . tapi janji nak kuar hari ni pukul 9 , hehe . . punye laa kalot , blur tataw nak buat ape . . last last anta mesej kat Cik Dibah cakap aku terovernite terbangun lambat . .punye laa takoot kene tinggal , hehe . . maklumlaa kiter tumpang orang jep . .naseb baek Cik tak cerewet nak bersiap , tak payah laa eyeshadow2 bagaaiii , tak kuase den !. .  thanx for Chod sudi tumpangkan aku yep!
tapi suspek la care kau bawak kete , tertunggeng aku kat belakang . . haha ~

pukul 10 . . first destination . . kumpul makan pagi kat umah Cik Yaar . . erk ? nasi bungkus jeke yaar ?
haha . .






pukul 11 . . sampai kat sekolah terchenta . . tujuan nye nak pegi ambek sijil Spm 2 taon lepas haa . .
tapi taw2 laa kalau da pegi skolah tuu bukan boleh duduk seminit dua . . nak jumpe cikgu ni laa nak jumpe cikgu tuu laa . . egat jasa guru tiada tandingan nye! . . thanx ye Cikgu2 sume coz da jadikan saye camni sekarang ! ^^ berjaye ? ohh , belum lagi . . suatu hari nanti , InsyaAllah . .

pssssttttttt . . sape paling kurus ?!

tunggu turn . . sorang sorang ye !




pn rosmaini yg jubah hijau tuu ^^
techer hasyimah yang kecek kat tengah ..
merindui aer kantin yang da lame tinggal !
thanx Cikgu yang belanja minum ! minum je ke Cikgu ? hahaha

da siap daa jumpe cikgu2 sume . . kuar jom !
nak kuar pomm kene posing jugak taw ! peraturan baru tuu :P

cewwwwwaaaahhh ! cam nak dtg beraye je !


bye bye sekolah ku sayang ! jumpe lagi..
secare jujur nyer saye sangat merindui suasane persekolahan itu , merindui pakaian seragam itu , merindui segala peraturan yang saya benci itu ! takkan saye lupe kat seolah ni sampai saye mati !

pukul 12 30 . . berangkat kuar dari sekolah dengar perut yang kosong . . pekene mekdi dulu jom~
gile kaye sek2 ni . . hahahar 

Insyirah ~ hajar ~ hawa 

Cik (pedulikan size muke yg tembam) n Chod canteeek
Yaar ~ dibahusna

pukul  2 00 petang. . pas siap makan solat jom bergerak ke mesre mol pulak ! hehe 
tujuan ? erk .. - -"

sejam pertame . . tataw arah . .

nak tengok wayang tapi tade cite beshh pulak . . fast n furios da tengok pulak !
soo , hanye mampu buat muke selambe dan bising tak tentu arah kat tempat public . . hehehe




sejam kedua . . my first trial . . haha . . gilelaa kawan 2 aku ! :P
kite karoookkk je ,  kiteer karoook je !


cis , penuh syahdu lagi korang !

orang sore mahal mane bole dengar ! heheh
lepas membeli belah serba sedikit pukul 530 petang  , kiteorang pom  pulang :)
: : special credit to ayu for the pics
and for sure ! i love de moments . . thanx for cheering my life frens !
u never be nothing for me ! that my promise


p/s : bulan 6 nanti kawan Cik sorang da nak kawen taw ! 
bole ke die langkah bendul Cik ! tak aci betoollll , so kepada yang berkenaan cepat2 laa masuk meminang.....:P
thanx sudi scrool down sampai abesss ;)