Wednesday, October 31, 2012

air asam serbaguna.



assalamualaikum ^^


musim musim raye Haji cenggini memang seminggu tu makan daging je la kan. habis semue resepi nak masak lauk daging mak korang akan buat. sampai kekadang dah xtau nak masak ape. ye dak ? ye lah takkan tetiap hari nak makan daging masak merah. kena lah tukar tukar. hari ni daging masak merah. esok gulai daging. tulat daging kicap.tubing bla bla bla bla... sampai lah daging tu lesap. tapi tapi hari 1st atau 2nd dapat daging mesti family korang takkan lepas punya buat sup tulang dengan daging bakar. emmm, dakk nyee. 


disebabkan aku ade sikit rase sedar diri. rase dah besar panjang, terase lah jugak nak buat semua benda tu sendiri. takkan setiap detik nak harapkan orang je. memang tak kawin lah kalau habit camtu. tapi xde lah nak cakap aku ni xreti benda satu haram jadah. masak air masak jee ;p


1st thing kalau orang yang tak pandai masak ni nak belajar, dia kenalah belajar small and easy things dulu. takkan lah tetiba hari ni baru masuk dapur terus nak buat gulai ketam sendiri-sendiri. aku bet tak jadi punye. HAHAHA. kejam tak. nasebbb ahh.


malas ahh cakap banyak. aku belajar buat mende ni arini. 


alahh, gamba tak cantik pulakk.

ni nama dia aku bagi AIR ASAM SERBAGUNA. air asam ni bole buat makan dgan macam-macam. ikan bakar, kerang bakar, daging bakar, ayam bakar. sotong bakar. errk? sotong?



RAMUAN : 
1) cili api - ikut suke banyak mane. lagi banyak lagi kaaw !
2) bawang putih + bawang merah - potong kecik-kecik.
3)asam jawa. - rendam anbik air. makesure jangan buat cair. tak best.
4) sehiris belacan * aku lupe nak letak*
5) garam + gula + ajinomoto.


dahhh ? siapp?
makann lahh (Y) 





happy birthday.


HAPPY BIRTHDAY DADDY.
31/10/2012 - 53 TAHUN





promise me, no more hard feeling. no more falling tears orite.



walaupun ayah tak dapat bersama kami lama. but it's okay. janji Allah itu pasti. tinggalkan dunia yang sementara ni dan kita jumpa di dunia yang kekal nanti okey ? love.



with or without u, i'll always miss n love u.
with or without u, i'll take good care and protect dis family.
with or without u, i'll study hard and get what u want.
try to not disapointed you with my study after you sacrificed a lot of things to me started at my born.



promise to u, i'll be a good girl, daughter n be good as HIS slave.
u sacrificed a lot to us until your last breath, carried your big responsibility.
so, why not this is my turn to repay to you.



i promise u daddy. i'll try my best.
insyaAllah. doa lepas solat buatmu, kerna ku tahu  kau menunggu untuk itu.


mungkin selama ni aku tak sempat nak sebut.
mungkin segalanya sudah terlambat.
but even, lets me say once.
thanks daddy. thanks for everything you gave to me.
makan. tempat tinggal. keselesaan. pakaian. ilmu. didikan agama. pengajaran.
ajar aku bagaimana untuk hidup. bagaimana untuk survive diri. jangan bergantung kat orang.
banyak sangat. . . daddy. u're de best superhero i knew ever. 



tak perlu tulis panjang. sebab antara kita ada pertalian.
dan ku tahu kau tahu apa yang kita perlu dan mahu.
till de end of my life i will love you.
no one can replace you dad.
even it's hard to believe this fact, but i have too.
u're not here more daddy. beside us. nevermind.






*************










Satu... kasih yg abadi
Tiada tandingi dia yang satu
Dua... sayang berpanjangan
Membawa ke syurga kasihnya ibu

Tiga... lapar dan dahaga
Rela berpayahan setianya ayah
Empat... mudah kau ketemu
Berhati selalu beza antara
Kasih dan kekasih

Ibu kuingat dahulu
Menyisir rambut ku kemas selalu
Ayah menghantar ke sekolah
Bergunalah ilmu bila dewasa

Sayang dengar lagu ini
Untuk kau sandarkan buat pedoman
Jangan manis terus ditelan
Pahit terus dibuang... itu bidalan
Harus kau renungkan










moga tenang di sana. alfatihah buatmu :'D

teringat de last kisses i gave to you :"(



Tuesday, October 30, 2012

Me ulat buku.



dis make me cant wait for end-sem holiday. 
\(^o^)/




naseb lah kan ada kakak noveliss 

;p



Monday, October 29, 2012

actually, life is so beautiful...






"Getting over a painful experience is much like crossing monkey bars. 
You have to let go at some point in order to move forward."



yes. i admitted. it is very hard to let everything we loves away. 
it's just like, me wanna stop de happy time right now. 

having all of family members gather together, talking, eating and sharing a joyful moments.
forever wanna being a child, be childish, be pampered. 

having good and nice friends to full all days from being alone.
we share de story, smile, heart, favorite, unlike, experiences, angry and sad together.

feel like me forever wanna being a high school students, a collage student,
dont want the title student disappear and never want de title worker comes.


**********


sometime sampai tertanya tanya, 
why should dis life should move on and leave all the memories behind ?
why should people changes and forget their past ?  
why should i grow up ?
why should my parents getting old and weak?
why there are nice and bad people?
why there are rich and poor people?
why there are beauty and ugly people?
why should people came and leaves.

and . . . . 


people, please dont die ! 


ketahuilah hati. dis is ol from setan.
setan loves to see musuh musuh mereka sesat dalam nyata,
keliru dalam terang. 
musuh-musuh mereka tak reti bersyukur.
dats why lah orang tua-tua marah sangat kalau tengok anak cucu cicit mereka berangan.
masa kita tengah berangan cepat sangat setan suke pengaruhi fikiran kita, hati kita.
fikir banyak benda yang bukan bukan.
fikir yang dunia ni tak adil. 
and after dat we will believe de God yang tak adil. 

astarfirullah alazim .  (!_!)

actually, life is very beautiful, very very beautiful . . .
believe dat everything happened for its own reasons. 
the hard and even de happy times happened for de reasons.
Allah knows what the best for us.
He gives us what we need not what we want in our life.
maybe we're never know de reasons it's know, but later, believer, we're appreciate for that.



we plan our life,
but He is the best and greatest planner.



setia kali rasa gelisah, sujud dan mengadulah.
setiap kali dalam kesukaran, sujud dan mengadulah. 
dan tiap kali dalam senang, sujud dan bersyukurlah...

mohon hati agar lebih kuat, mohon hati agar lebih tabah. 
mohon hati agar sentiasa dalam jagaan-Nya. 
Allah uji hambaNya mengikut keupayaan mereka. 
dan,   kita tak layak untuk mengeluh.   




ya Allah. teguhkan lah iman ku dan kami semua hamba-hambaMU .





Dewan Kemasyhuran



an inspiration song .


HALL OF FAME - The Script featuring Will.i.am



You could be the greatest
You can be the best
You can be the king kong banging on your chest
You could beat the world
You could beat the war
You could talk to God, go banging on his door

You can throw your hands up
You can be the clock
You can move a mountain
You can break rocks
You can be a master
Don't wait for luck
Dedicate yourself and you can find yourself

Standing in the hall of fame
And the world's gonna know your name
Cause you burn with the brightest flame
And the world's gonna know your name
And you'll be on the walls of the hall of fame

You could go the distance
You could run the mile
You could walk straight through hell with a smile

You could be the hero
You could get the gold
Breaking all the records that they thought never could be broke

Do it for your people
Do it for your pride
Never gonna know if you never even try
Do it for your counrty
Do it for you name
Cause there's gonna be a day
When you' re standing in the hall of fame
And the world's gonna know your name
Cause you burn with the brightest flame
And the world's gonna know your name
And you'll be on the walls of the hall of fame

Be a champion
On the walls of the hall of fame

Be students
Be teachers
Be politicians
Be preachers
Be believers
Be leaders
Be astronauts
Be champions
Be truth seekers

Be believers
Be leaders
Be astronauts
Be champions

Standing in the hall of fame
And the world's gonna know your name
Cause you burn with the brightest flame
And the world's gonna know your name
And you'll be on the walls of the hall of fame.


learn de lyrics (:

A nite of Raya Kurban.


Selamat Hari Raya AidilAdha.

malam raya kedua and we celebrated it with daging bbq. 
thanks for all de participants.
thanks for the joyful.
till we gather and make dis wonderful moments again.

lets pics talk :D










air dicincang takkan putus. hope to us (:


Friday, October 26, 2012

ALHAMDULILLAH . me got jpa! (P1)



assalamualaikum. 

Mahfum Firman Allah (Saba’:24)
Katakanlah: “Siapakah yang memberi rezeki kepada mu dari langit dan dari bumi?” Katakanlah: “Allah”, dan Sesungguhnya Kami atau kamu (orang-orang musyrik), pasti berada dalam kebenaran atau dalam kesesatan yang nyata.

rezeki Allah tak siapa mampu menghalang. bila sudah mana tercatat rezeki itu milik kita, InsyaAllah, walau dengan cara yang susah sekalipun ia akan menjadi milik kita. apa yang kita perlu buat ialah, doa usaha dan tawakal. 









rezeki Allah itu datang dengan pelbagai cara tanpa kita sedari. sesungguhnya manusia itulah yang selalu lupa dan alpa. setelah Allah mengambil ketua keluargaku dari dunia sementara ini, alur rezeki itu berkurang. tapi tidak lah ia terputus. Dia berhak menguji ketakwaan hambaNya dan siapalah kita sebagai hambaNya untuk mengeluh. 

Alhamdulillah ya Allah. aku syukur dan sujud kepadaMu. moga sedikit kesenangan yang Kau limpahkan kepadaku tidak aku menjadi alpa dan bongkak. 



reminder untuk diri .

"Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah nikmat-Ku kepadamu, dan jika kamu mengingkari nikmat-Ku, maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih" (QS. Ibrahim [14]:7).

:'D



Thursday, October 25, 2012

salam AIDILADHA yg kelainan.



first of all, salam hari hari Aidiladha.
alhamdulillah, dapat puase arafah hari ni (:
asal asal nye nak tulis entry aidul adha ni gelain .
but since adik beradik aku semue nye post status sedih kemain malam malam raye ni,
ter effect pulak jiwa nurani aku yang sensitif ni. adoyaai .


SELAMAT HARI RAYA AIDIL-ADHA buat semue umat Islam.


raya pertama yang serba kelainan (for my daddy) .
tahun lepas pon yang pertame jugak (for my late auntie).


malam semalam time naik bas nak balik rumah,
sebak giler rase, 1st time nak balik without a call from daddy,
biasenye along the way tu daddy mesti je col tanye kat ada kat mane skrg.
mase dalam bas,bangun je tidur kol 1 pagi. terusterus dah tak leh tido. sejukk.
makcik seat sebelah cool je buka aircond. kebal ke ape,
pastu dengar lagu dalam bas, ade lagu yang ni, ntah tajuk ape..


"satu Allah, dua ibu, tiga ayah . . . ."  
lupe arrhh tajuk ape, terus je tak semena mena air mate jatuh. takleh tahan dah.
tersedu sedu aku. nasib ahh makcik kat sebelah dengar ke tak.
rindu ayaaaaaaahhhhhh sangat.


ya Allah, ampuni daku, aku gagal kawal emosi aku. moge sangat arwah tenang. 






over a month pass like a light. 
depan kawan-kawan aku rase kuat.
tapi bile balik je rumah terus rase lemah. 
tak tau nak cakap macam mane tapi hati ni sayu je manjang.
setiap detik teringat kenagan dengan arwah ayah dalam rumah ni. still segar segalanya.

time tengok kedai, tv dah kereta ayah paling tak menahan.
benda-benda yang ayah sayang. rase nak jage barang-barang ayah betul-betul.




and and . . . . . 
 de sad moment i cant hold is when i got something happy dat i usually share with him but i cant.
"ayah, hada dapat JPA. n dis is jus like wat u want...." 





menda yang lepas jadi kan kenangan.
yang ade depan mata jangan siakan . aku still ade ibu untuk di senangkan.
bangun non, celik mata.
amanah tu amanah. syurga di telapak kaki beliau.
moga kali ini tak lagi terlambat tuk segalanya. 



esok pergi jenguk pusara ayahh. moga arwah dapat rase kehadiran kami :")


Saturday, October 13, 2012

"SEMALAM"


assalamualaikum !


" eh, hari ni weekend ke weekday eh ?"
"asal semue orang tido ?"

oohhh. weekend lahh. lambat sikit kepale otak ni berfungsi. *ketuk ketuk kepale*

bangun tidur tadi kepale rase berat je. penangan mimpi yang mengarut kot semalam.
padahal malam tadi sebelum tidur dah ngaji sikit, bace 3 kul siap. 
effect eksaited menjerit nyanyi smalam kot.

astarfirullah-alazim. :'(

mengarut sangat mimpi semalam, macam macam masuk. 
teruk sangat ke masalah dalam kepale otak aku ni? :O
rasenye takde mende pon yang aku fikir. hmmm. setan kot banyak sangat kacau ni.
  berammbuussss kaaauuuu setan nulrojiiiiimmm ! >:(





. . . . .




tadi aku buka home page google, since i've google account,
so, aku memang xsign out pon account tu dr laptop ni. as u know, sape yang ade google account,
dia boleh set their own background pic. 


aku try lah tekan. nak ubah gambar landskap lame. macam bosan dah.


*tekan tekan*


*click click*


then, secare tak sengaja nye aku tertekan 'your picasa web photo'
tengok tengok ade gambar. aku pon tak tau sejak bile aku ade account ni. 


oohhh. mybe dia automatic for google account eh. ok, baiklahhh. 


aku click my album, nak tengok gambar ape ade. 
banyaak .. 900++ kepingg wujud. 



belek belek, then jumpe gambar ni. 
terus rindu menyerbu ke ruang hatii. menyesakk kan dada. memanaskan mate. 



gambar lame arwah ayah. time ni hari aku register as asasian.
ayah yang antar :')







ayah penat angku bag aku sampai tingkat 7. HAHA.


aaaaaaarrrggghhhhhh. 

miss him so much . 

1st time mate nampak wajah ayah, tak terfikir langsung pon ayah dah takde. 

teringat memori dalam gambar ni je. 
then teringat oohh, mak ngen ayah ade kat umah, balik raye haji ni jumpe dieorang.

sumpahhh. aku tak tipu. lupe sangat yang ayah dah takde. 

beberape saat kemudian baru sel-sel otak kembali berhubung. 
astarfirullah-al azim. 




. . . . 





then. one more thing. aku tak tau lah wajar ke tak aku tulis mende ni. 
aku tak taau lah mainan tidur ke ape. 
aku mintak maaf lah sekiranya tak wajar pon aku tulis mende ni kan. terase cetek ilmu.


last week, ade satu malam tu aku mimpi arwah ayah. 
tempat dia aku tak sure sangat tapi macam bukan kami berdua je yg ade. 
mase terserempak dengan ayah, terus aku tanye, 
" ayah dapat tak pahale anak ngaji dan bace yassin selame ni?"

then, arwah ayah cakap, 
" buat je semua nya niat ikhlas kerana Allah"



pastu aku tersedar. 

maafkan aku sekali lagi.



. . . . . . . . 




ohh, yee,  HAPPY BIRTHDAY YAYA (:




ohh, ye, yaya yang paling tengah ye. yg gojes tu. sweet 21 sweetie (:



. . . . . . 



tu je lah kot entry kali ni. 

terima kasih kawan-kawan ajak aku hilangkan stress semalam . *hugs*


selamat berhujung minggu dan siapkan assignment teman-teman!
aaauugghhhh *yawning*

hik hik hik . assalamualaikum (:





p/s : sensetif dengan hari sabtu :(



Wednesday, October 10, 2012

anak syurga atau neraka buat parents ?


assalamualaikum bagi yang hidup.

make sure hati kamu tersentuh saat melihat ini.  






Subhanallah, sesungguhnya video ini telah memberi rasa keinsafan buat diri ini, semoga kesedihan melihat tontonan video ini mendatangkan keinsafan dan seterusnya berazam untuk melakukan hal tersebut.

Bila matinya anak adam maka terputuslah amal ibadat kecuali tiga perkara, ilmu yang manfaat, sedekah dan amal jariah, anak soleh yang mendoakan ibu-bapanya dan Ustaz Don sebut salah satunya adalah waladun soleh(anak yang soleh), yad'ulah(yang
mendoakannya), maksud doa dari anak yang soleh, besar maksud hadith ini, anak-anak adalah aset ibu-bapa ke syurga, bagaimana ibu-bapa didik anaknya sehingga bila ibu-bapa mati, anak itu faham islam dan beramal dengannya sehingga dapat bawa ibu-bapanya ke syurga(anak yang soleh), wallahualam.

Akhirnya sebagai anak, hendaklah kita melakukan amal-amal yang soleh agar kedua ibu-bapa kita sentiasa mendapat kebaikan samada semasa mereka masih hidup atau telah meninggal dunia. Inilah ukuran kasih sayang kita kepada mereka.

Allahu akbar! moga-moga kitalah anak yang akan menjadi imam di kala mereka dijemputNya, kitalah yang akan memandikan mereka di kala mereka tidak bernyawa, kitalah yang akan menurunkan mereka ke dalam liang lahad di kala masa mereka telah tiba, dan kitalah yang akan membacakan talkin untuk mereka. Ya Allah, ampunkanlah dosa-dosaku, dosa-dosa kedua ibu-bapaku dan rahmatilah serta kasihanilah mereka seperti mana mereka mengasihani daku ketika aku kecil, Dan tempatkanlah Roh Mereka Bersama-sama Orang Yang Beriman Dan Jauhkanlah Mereka Dari Seksaan Kubur Dan Kau Terangilah Kubur-kubur Mereka, Amin...


miss my daddy so much (":


copy paste : link 

detik terakhir.




assalamualaikum.

banyak nye cerita tergendala actually. having a lot of hard situations lately. Unprepared and unexpected situations. but everything happened make me have or not, have to believe and face it. even my heart still keep telling it was a dream. until a night i sleep i still hope today is just a dream.  buka mata hati luas luas laa non. there's nothing yang tak perlu ko nak tak nak percaya lah. janji Allah tu pasti. bersyukur lah everything happened easily. Subhanaallah.

Instead of me and family birth-date, this is another one date I should bury in my heart. 22 SEPTEMBER 2012. our last day seeing our beloved father, hubby and son real-ly. Tuhan je yang tau macam mane aku rindu sangat kat arwah. 1030 pagi hari sabtu arwah menghembuskan nafas yang terakhir. Saat dimana, jasad dan roh dipisahkan. Saat dimana mulut pinjaman Pencipta sudah lagi tidak dapat bercakap, mata tidak lagi dapat dibuka. Tangan disilangkan. Kaki diluruskan.  Tak sangka cepat sangat arwah dapat berbakti dalam hidup dia. Tak sangka ni Ramadhan dan Syawal terakhir buatnya.