Friday, August 31, 2012

SECEBIS KENANGAN :)


Bismillahirahmanirahim.


leceh jugak tengok drama korea online nih. buang mase pon hade. nak cakap loading lame sangat, tak pon, sebab guwa konker line tenet streamyx ni sorang-sorang. tapi still membebalkan membebankan tahap kesabaran. ni 1st tym ni tengok versi online.nak tengok Sueng Gi punye fasal, redah je lah. sambil tunggu tunggu drama tu loading, sempat lah bace 5-6 buah blog best. ntah kenape mood hari ni nak bace blog lelaki. bantai je lah buke blog suratankebetulan ayam terbangtinggi dan lagilagi. hehe, seme nye ade humor type. malas nak bebalkan kepale. 

teringat dulu, mase pernah aktif berblog. join macam macam kontes. blogwalking pagi petang siang malam. tinggal jejak lah. balas-balas komen lah. pasang nuffnang, pasang adverlets. tiap-tiap hari chek duit. hikhik. sampaikan pernah ade orang bagi header free, dapat hadiah lagi menang kontest agi. selalu bace tips2 nak naikkan readers, tips nak cantikkan blog. macam-macamlah.  

dah kenape tetibe aku ingat semue ni -..-"

seronok sies seronok. jadi blogger, sampai pernah last year kazen ajak pegi beraye umah blogger-blogger lain. otai fulak tu. memule memang segan sangat nak pegi. tapi bile fikir baik. takpelahkan, nak jugak kenal gaye2 blogger ni cenggane. pastu bile dah jumpe diorang, semangat kembali bekobar-kobar. macam semangat Datuk Najib sambut merdeka hari ni. huuu. update entry tetiap hari...

tapi tapi, aku pon taktau boleh macam mane, ramai pulak kawan-kawan yang kenal, follow. follow dalam diam pon ade. aku pulak yang jadi segan nak post entry. nak tulis cenggini salah, nak tulis cenggitu pon salah. nak crite pasal ni takot yang ni kecik hati, nak cerite pasal tu, takot yang tu cakap aku menunjuk. come on. sebab aku ni senanye femalu sikit. tak sikitlah, banyak jugak. jenis yang bukan story teller. so, bile memule buat blog dulu, seronok je karang cerite sendiri. tapi bile ade kengkawan yg kenal ni tego, dah banyak entry terpakse didraftkan. soobbb. *tarik hingus.


kawan 1 : non, amboiii, bukan main agi ko pergi jalan-jalan sane sini kan?
aku : eh? mane tau ?
kawan 1 : ala, aku bace blog kau.


kawan 2 : non, cantik blog . nanti follow lah blog aku sekali. 
aku : eh, mane tau ?
kawan 2 : haha, taktau ke, aku dah lame lah bace. apedaaa.


kawan 3 : non, lame tak hupdate blogg .
aku : hhhmmm.



haha. kelakar pulak.

tapi sekarang dah takde semue tu. blog pon selalu je berabuk. walaupon semangat tu ade lah sikit. tapi bile fikir aku bukannye ade mase pon nak update entry bagai. so, aku stop je lah. buat entry tuk diri sendiri je sekarang. dengan harapan esok luse dapat bagi anak cucu bace. lau die taknak bace pon aku bace je sendiri sorang-sorang. ketawe sorangsorang, nagis sorangsorang. alaahh, syahdu lah pulak perenggan ni. kekeke~


satu hari di hari raya dulu :


jgan bagitau dyorang aku tepek gamba mereka ;p

yg gambar 1st tu name dy kak azie kan kan ? lupe dah. yg 2nd tu kak asma.
ke terbalik? erkk.
mereka dah senior banyak dari aku .

dari kiri : iqbalhakimi otai. tokesah popular. syafiq wootwoot otai gile babas. owner wootmedia.my kot. muda-muda dah kaya. bole mintak duit raye lebih tahun depan ni. yg k4 tu adek aku. setengah tahun buat blog follower dah 1000. malu ai. yg last tu otai eddy trigyy.



asal aku crite cerite betahun lepas?
hahhaaa, lari topik. aku nak cerite bende lain senanye. 
takpelah. terlanjur berbahase ;p


bye. layan seung gi jaaap ;p


Tuesday, August 28, 2012

cerita sebaliknya. :')


assalamualaikum. 


girls day's out.

aritu keluar beraya dengan kawan-kawan sekolah menengah. 
seronok dapat berkumpul balik. teringat kisah-kisah dulu kan. dulu, samasama kongsi cerita, sama-sama buat perangai . makan sepinggan. tidur sebantal. mase mula-mula sampai kat rumah ni tengok dyorang ramai-ramai. rasa macam nak nagis pon ade. syahdu sikit. hikhik.
yelahh. masing-masing dah besar. dah sampai umo bole kawin pon. masing-masing bawak haluan sendiri lepas sekolah dulu. ade yang diploma, degree, pendek kate, semua hebat-hebat. 

dalam kebahagian dapat jumpa ramai-ramai, adelah sedikit rase ke-asing-an wujud dalam diri. mungkin juga sedikit rase dengki. kalau dengki kearah kemudaratan, cepat-cepat je peringat kat diri sendiri, agar cepat-cepat istigfar. ingat Tuhan. 

almost everything has changes. according with times. people changes, feeling changes. 
ntahlah nak habaq camna. tapi aku rase macam,... YaAllah, make me stronger. 

semua orang dah jadi cantik kan ? semua dah jadi pandai. aku rasa semua orang berubah a lot . dan aku harap mereka pon berubah ke arah yang lebih baik.
tapi aku . hhmmmmm, rasa macam sama macam dulu. tetap masih tak pandai nak urus diri . tetap masih tak ade kemajuan. sampai ade sorang cikgu tu tegur, mase pergi beraye kat rumah diri hari tu, "noni? , senyap je? dari dulu same je?.." aku tau he telling de truth. aku tak ambik pusing pon. tapi satu baris ayat tu dah cukup buat aku tersentap. sedar mungkin. i've never changed.  

i should do a lot of improvement toward myself. ingat lagi ayat kawan aku pernah bagitau dulu. "kadang-kadang, kalau kita tercampak sorang-sorang kat sesuatu tempat tu, kita perlu ambik peluang, buat perubahan, sebab mana ade orang kenal pon tentang kita sebelum ni" . sepatutnya dah lama aku ambik peluang ni, berubah menjadi yang lebih baik . 




berubah ni ada banyak sudut. bukan hanya berubah dari rajin ke malas, dari freehair ke bertudung-litup. tapi jugak dari dalam. kadang-kadang aku rasa hati aku sangat keras. sangat tidak makan nasihat. sangat feelingless, heartless, jahat. selfish pon ade. so, i should make a move. 
InsyaAllah. 
faham apa yang tersirat dari apa yang tersurat ni ?
may Allah bless us.









cerita raye ?


assalamualaikumm.

oo yeahhh. setelah hampir lebih seminggu meng-anaktiri-kan lappy terchenta ni, seriously, hari ni baru bole on. mungkin agak sedikit ke-busy-an buat preparation before eid, almaklumlah, mungkin sebab anak dare dalam rumah ni tak ramai. malas tak malas, rajin tak rajin, guwa lah jugak yang terpakse pasang langsir, cabut sarung kusyen, basuh pinggan gelas mangkuk bekas kuih, buat kuih raye, pasang cadar, sapu rumah, bagi makan ayam, sembelih ayam..ehh, yang tu tak. hehe . sampaikan malam raye pon keluar lagi teman abang guwa beli kopiah. sampaikan my usually meng-iron-kan baju anak beranak yang biasenye buat tengah malam pon terpakse dipostpone subuh-subuh pagi raya. 

*nak buat intro ni pon guwa dah lebih lime kali masuk keluar bilik kene buat keje. heeuu. *ikhlas-ikhlas*

i've a lot to story. but 1st lets me cerite sikit lah pasal persiapan raye. 
bagi gologan sederhana macam family aku ni, preparation dy pon takdelah 'beradom' sangat pon. everything is simple. 
disebabkan tahun ni my grandma takberape nak sihat. yeaaahhh, setiap tahun bukannya makin mudakan. so, aktiviti tahunan kiteorang, buat ketupat, takdelah tahun ni. ketupat raye tempah je. tu pon nasib ade org nak ambik lagi. yelahh, tak berancang. last minute tempahan. tapai or my country say it as ta-pe, je yang buat sendiri. tu pon dalam small amount. kuih bunga durian pulak hari ke4 n k5 raye baru buat. thehehhiiii .


tahun ni tahun raye yang agak tak semeriah dulu. yeah, i lost my auntie last year, so, pagi raye tu pergi menziarahi kubur arwah, sayuu je rase. tak sangka sekejap je, dah nak sampai setahun arwah pergi. moga roh arwah dicucuri rahmat. amminnn.
dan dan dan my daddy is a little bit unwell during eid. beliau start sakit 2days be4 raye, dan melarat terus sampai hari ni, hari ke-10 raye. balik kampung pon without my daddy. so, kiteorang sempat melawat 4 5 buah rumah je. de 2nd day eid's my daddy terus kene masuk wad until hari raya ke 8. so, hari raya aku tahun ni banyak ulang alik spital jelah. kecewa? takdelah. not at ol. he's my daddy n i'll do anything for him. as well as i can. Insyaallah.



besides, for this post, i've something to share. something about a prep toward eid. 


my daddy bela ayam. ayam gergasi. total tails 15 ekor. dari kecik sampai besar kiteorg jage dy.
aku suka sangat main-main dengan mereka. mereka jinak sangat. 
aku suka bagi makan kat mereka. bagi makan guna tangan.
seronok. seronok tengok dy berebut. w/pun sakit lah jugak dy patuk tapi best. 
pastu aku suke main kejar-kejar dy. tangkap, letak dekat tempat tinggi.
aku tak tau la kot mereka ni ade nyakit gayat ke hape kan,
tapi mereka sangat takut nak terjun balik ke tanah.


 bile lapar mesti nampak mereka depan pintu rumahh. -..-
hooiiiii . cari pasal nampak.

beberape hari b4 eid :
aku sangat lah xleh tengok. kesian gilerr. kawan-kawan dy yang nampak 
macam nangis-nangis je. :(
bye bye sayanggggssss. dah tak leh main kejar-kejar dah.
ayam belaan. total killed : 12 tailed.

selamat hari raya. maaf zahir n batin :)

Thursday, August 23, 2012

gambar raye? mungkin ? tak ?


ambil time raye. tapi bukan baju raye. 
nak pergi jalan hari raye tapi bukan nak beraye. 
haaa. faham ? takk ? 
tak paham sudah . ;p

3 over 4 siblings :)

tahun ni unexpected thing happened during eid. redha.
and praying for the best.
be strong papa . be strong for urself n us :)


Tuesday, August 14, 2012

Sunday, August 5, 2012

"RESULT"

assalamualaikum. 
hehe, tetibe ter-rajin fulaks mengupdate entry.

dont get me wrong people, aku harap entry aku kali ni tak disalah ertikan. takde niat dihati dan sanubari nak show-off bagai. as dis is my blog, so, i've the right to post it . rase macam tak adil lah pulak kat diri sendiri kalau selame ni segala ketension-an yang melanda diri, ketidak-sukaan, kebencian, yang berlaku kat diri sendiri sepanjang sem 2 ni aku selalu luahkan blog ni, tapi tibe-tibe aku tak kongsi pon kat belog tersayang ni my result .

i got what i did. ohh, takk. salah konsep tu ye. mungkin ini rezeki, Allah yang bagi. ade sebab tuk setiap yang Dia lakukan. jangan cepat nak rase bongkak, terer sombong. dan mungkin ini ujian.ujian dunia. tak selalu kau akan duduk kat atas.  dan kalau dapat result rendah, jangan rase cepat putus ase, tu semue pon ujian. Allah nak uji kita sama ade kuat tak kita. mungkin selame ni kita tak sedar dah banyak rezeki yang Allah bagi kat kita. tapi banyak manelah kita bersyukur. sombong sangatkah kite, besar sangat kah kita sampai nak turunkan kepale kat sejadah pon nak berkira bagi .   

Alhamdulillah. syukur. sejak dari zaman asasi lagi aku nak sangat tengok result aku above than 3.7. sangat jeles dgan makhluk lain yang beribu-ribu dah dapat empat rata. macam, "wauuu,, senang nye tengok dyorang ni dapat penuh. asal aku langsung tak dapat,dekatdekat pon tak." i suffered a lot on asasi . crying alone. no one knew. 

Alhamdulillah ya Allah. moge dapat kekalkan prestasi tuk sem-sem depan.


dan Allah jangan lupe :")


Saturday, August 4, 2012

whatsapp !




feel close to each others :)

what makes a brothers-sisters relationship special is the way
each one remember when they're apart.

They miss the talks, the laughs n the times they spend together.


TIMES CHANGES MEMORIES NOT :)

love all of u, older + younger brothers, sister .


holiday#3 : BUKIT MERAH LAKETOWN WATERPARK.


assalamualaikum, annyeonghaseyo !!

fejam celik fejam celik dah 15 Ramadhan arini. sekejap je sangatt ! semalam baru je rase balik dari UiTM. tapi rupenye dah 15 hari aku duk kat rumah. okei, supposed to be, entry ni dah lame di updatekan tapi hewhew kemalasan melanda bersama movie korea tersayang maka terpaksalah entry ni dikepam kepam tanpe dititipkan langsung kasih sayang dalam draft . hikhikhik .


Bukit Merah waterpark ni pon kat perak jugak . sambung yang entry holiday aritu, so, maknenye kiteorang pergi berempat lah kat sane . plan asal taknak mandi pon.  tapi disebabkan aku yang jakun tak pernah masuk mane2 waterpark menyebabkan aku terasa nak menghasut dieorang tuk membasahkan diri .sebab kiteorg tak prepare any clothes, mase singgah ni pon baru balik dari Perlis.memang takde baju spare langsung,tapi disebabkan kiteorg dah shopping sikit kat Padang Besar semalam, so buat-buat ade je lah baju spare.. harhar. pandai-pandai lah ko nak hidup si tijahhh !


tempat ni serius cantik. tapi kalau nak suroh aku compare dengan Gambang Waterpark memang aku tatau lah. tak pernah pergi. tapi kak Ain cakap tempat ni lagi besarlah. fortunately, aku pergi mase tym bekerja so, tempat ni xde org sangat tapi tapi ramai pulak pelancong asingg. dahlah fakai seksis seksis sekse aku tengok. maluu gilas vavas.

bayaran nak masuk waterpark ni depend on kite punye packages :

hoho. taknampak fulakk.

aku ambik package Water Eco Combo + Waterpark . bolehla main air dengan naik chairlift/skycycle. bagi aku. bagi aku lah kan, dye punye Waterpark macam tak berape femininin sangat. sebab nak naik yang gelongsor tu pon, dye cakap "sorii, yang pakai baju renang je boleh main ni,no scarf,no tracksuit". hhmmm, setau aku baju renang sangatlah seksi. ke ade jugak yang tak seksi?  so,kiteorg tak dapat main lah yang tu,bayar kemain agi mahal. pastu satu agi yang aku tak puas ati, waterpark manemane memang macam ni eh? dye memang letak klorin banyak-banyak nak mampos eh, aku rase aku tak masuk agi dalam air tapi dah boleh bau klorin. tak menyempat . kuat giler bauu. 

so, aku rase mandi kat laut betol lagi best lah. walaupun masin still takde lah se-annoying berendam dalam klorin. jadii, jom melawat terengganu. heheh !


ape yang besnye tempat ni die ade Orang Utan Island !


ni gambar dah lepas mandi. 
mase mandi takde gambar. heihei.




ecopark jetty . kalau nak tgok orang utan kene naik bot ni dulu . 
aman je tempat ni. best nak berhoney moon. heh? 

best naik skycycle ni . haha. bergoyang-goyang effect dye. haha. 
haa, sape pernah tengok runningman yg die main kejar2 tu? 
dy macam ni lah tapi yang ni gerak guna tangan (:



one complete picture :)




" THINGS END BUT MEMORIES LAST FOREVER "