Thursday, November 29, 2012

2 feelings, 1 feel.




there is a single feeling in my heart that i believe and hope that somehow, someday i will make my dream come true. even i know how hard its will take to make it be real. how impossible it is. i hope and never stop hoping. seeing 'the dream' from far, and keep pray i'll catch, own that great dream one day.  

but later on, after i reach a maximum hoping, after the clues come to me that i should stop hoping for that dream, after i realize i thru more pains than happiness, its make me believing that the dream is really does not means to me. and the hard thing i should do is to let the dream go.  

sorrow. pain. disappointed.





i keep praying that you also should realize . . .















and a feeling when i cant freely enjoys every single seconds of myself.
the true myself mood turn off.
 TERSEKSA.








tapi tiap kali aku sedih aku tahu. 
Allah aturkan sesuatu yang lebih baik untuk aku.
Dia beri apa yang aku perlu bukan apa yang aku mahu. 
terus sujud. mohon ketenangan. 




Alihkan pandangan matamu ke arah LAUT, airnya cantik membiru dan penuh dengan ketenangan. Tetapi hanya Allah sahaja yang mengetahui rahsia di dalamnya. Begitu juga dengan kehidupan manusia, riang dan ketawa tetapi hanya Allah yang mengetahui rahsia kehidupannya. Jika rasa kecewa, alihkan pandanganmu ke arah SUNGAI, airnya tetap mengalir biarpun berjuta batu yang menghalangnya. Dan jika rasa sedih,alihkan pandanganmu ke arah LANGIT, sedarlah dan sentiasa ingatlah bahawa Allah sentiasa bersamamu.





*no hard feeling deserve*
mungkin kamu tak faham, tapi jiwa ini celaru.





Sunday, November 11, 2012

appreciate.




1 - appreciate yourself, live your life.


" Maybe God has the bigger plan for me, than I had for myself. 
likes this journey never ends . . . "














2- appreciate someone in front of you before they gone.




"experience it once and u'll know how hurt it is."

miss u daddy.
















3 - Grateful and never wish for being someone else.









Firman Allah : 
" Tidak sempurna iman seseorang itu sehingga dia mengasihi saudaranya seperti dia mengasihi dirinya sendiri"






yes. love myself .

Friday, November 9, 2012

random feeling.



I don't wanna be anything other than what I've been trying to be lately
All I have to do is think of me and I've peace of mind
I'm tired of looking 'round rooms wondering what I gotta to do
Or who I'm supposed to be, I don't wanna be anything other than me.



assalamualaikum. 
 



1 - tak tau dah nak cakap ape. 
    dah tak tau ape nak jadi.
sem 3 yang berlalu dengan ntah ape-ape.
 belajar rasenye dah habis separuh sem. 
tapi input yang dapat ape je? ape noonnn ? apeee ?
arggghhhh.
rase macam baru beberape minggu sem 3 ni. 



cuti manjang. class cancel manjang. 
memang la at de first point tu suke kan class takde. 
sape tak suke? sape sape? habaq mai sini. meh cheq nak motivasi sikit.

tapi kalu duk pikiq pikiq balek, ape je lah yang cheq belajaq sem ni kalu lagu tu sokmo. 
terase kosong kepale otak tengkorak ni.
aku bukannye nak bajet rajin ke ape.
tapi dah rase makin malas je macam ni slalu, makin berlemak.
makin malas, makin makin laaaahhh..


tapi nak buat lagu mana lagi kan? ye dak? 
takkan lah kite pulak yang nak jadi pensyarah, duk ngaruk potpet potpet kat depan sorang.
yang boleh buat, tarik selimut, sumbat muzik kat telinga, tutup mate.
tak pun, tarik laptop pasang movie, tak peduli orang dah.


hahhh, student heaven life.









2 - semangat nak gi post borang JPA.
alhamdulillah, nasib baik, malam sebelum tu kawan-kawan( cc : jaja, ain nad, reen ) :p
suruh tanye senior dulu nak hantar macam mane senanye.
baru lah tahu padahal nya takyah post direct to jpa pon,
send kat HEP universiti sendiri sudah.

terase jahil sekejap. tapi alhamdulillah tak tersalah step,
tak tersalah pergi post terus.

Insyaallah, moga-moga ada rezeki utk biasiswa tu. 
mogamoga lulus lah borang tu.













3 - learn a new thing.
dari teacher jaja.

nak tau tak? nak blaja? nak cuba? nak try? 

#step satu.

buka yahoo.com


#step dua. 




tekan tanda seru kat perkataan yahoo tu.

ade satu sound yang akan buat korang antara ketawa dan terkejut.
hehe.

but actually, i thought ramai dah pon yang tau. 
aku je service failed sikit. noob -..-












4- and . . . . .

  
i think we need more more pics together.
yeaahh !



stay friend. stay close.



almost 2am and i've a class tomorrow. gotcha go.





Saturday, November 3, 2012

uncountable.




untuk peringatan diri sendiri malam ni malam last tau tidur bawah ketiak mak.
esok dah kene berambus naik bas balik Jengka.
jangan buat tak sedar diri sangat lah duduk tergolek sane tergolek sini. dusshh.






1) seperti biase sehari before balik mesti rase nak bad mood tak tentu hale.
berat je hati ni nak tinggal rumah ni. berat nak tinggal rutin hidup yang macam raja senanye.
malas ko tau tak malas, malas nak pack, unpack. checklist barang. prepare barang sane sini.
basuh baju asing baju lipat baju. aiiii. malas bebenor rasenye. 


rase macam nak buat mak je buat semua. bhahaha. *evil laugh*
tak sedar diri langsung umo tu dah sampai boleh ade anak laki dah. aci ?  








2) me uncomplete jpa's letter yet.
biasenya, kalau cuti kat rumah then kena prepare dan complete segala jenis borang,
aku selalunye sempat je siap semua. 
isi borang,  cop borang,  then terus pos je borang tu. SIAP,


tapi tak sangka cuti kali ni tak sempat pulak siap.
memang kompem-kompem tak sempat nak send lah. dengan borang nya tak complete lagi.
saksi tak sain lagi. setem hasil tak beli lagi. mati setem lagi lah tak.
padahal esok dah nak kena naik bas. anyonyonyo.



adooii addooi. am i to careless? 



dahlah segale jenis borang macam ni ade due date dia.
aku kalau bole memang nak sangat buat siap-siap terus kat rumah sebabnya :








 first, nak pergi pejabat mana2 dah tau location dia kat mane, mane tau sekali aku dah balik kolej japg,
pejabat yang aku nak kena pergi tu 100 batu jauh dia. takke menempah maut nama dia tu ?




 second, sebab sini nak gi mane2 senang, ade transport sndiri.
nak naik motor ke kereta ke. senang senang.




 yang ketiga memang aku malas sangat-sangat pon nak buat semua benda alah ni bila dah sampai kolej.
sekali kelas dah start, uuhhh, memang takde mase free lah kauuu.
takkan aku nak gi pejabat pos tetengah malam ?
haaa, kan ni makan dia! *hulur parang*



















rilek-rilek. jangan bace serius sangat . hikhik.





















3) mungkin sebab bukan sebab aku careless kot. mane taknya, 
banyak sangat halangan dan pancaroba yang harus aku tempuhi semata-mata nak siapkan borang ni. 

♬Kumeniti awan yang kelabu 
Kutempuhi lorong yang berliku 
Mencari sinar yang menerangi Kegelapanku.♬

ai non non, tak baik mengeluh nonnnn . dush dushh dushh*










 mungkin juga sebab pertamanya borang tu uncomplete lagi sebab cuti aku ni 
cuti raya Haji. so, memang mood nak settle borang-borang tu ke laut lah sikit.
dengan program bbq lah, sup tulang lah. kek coklat lah.
hapee ? dalam otak aku ni memang penuh dengan makanan je ehh ? -.-"







 second, mungkin sebab aku sensorang urus kan semue ni .
maksud aku, dulu ade geng pergi cop borang sesame, pergi pejabat pos same2,
pergi pos borang sesame. sekarang sorang-sorang.
uwaaaaaaaaaa T__T memang seloooww je proses semue.







 thirdly, salahkan pejabat pos, ade ke time aku semangat nak pergi sane tadi,
boleh pulak dia tutup. ape? tak nak terime aku as customer ke?
gggrrrr ~ fenat ai datang terkejar-kejar tauu ?

eehh, tapi betul ke ari sabtu pejabat pos separuh hari? kikiki. 
tidak pula kutahu. ;p 






















and and . aku sepatutnya bukan hupdate blog malam- malam ni.
tapi packing hoi packing. ko tau tak packing tu ape haaaaahhhh ?
ambik baju pilih masuk dalam beg. tu name die packing.
bukannye duduk meniarap sambil hadap screen laptop ni pastu sumbat telinga dengan earphone.
bukan-bukan .



bai. nak tido. esok jelah packing-packing ni. cam tak bese pulak last minute planning.
kahkah .





Friday, November 2, 2012

MANFAAT ANAK SOLEH BUAT IBUBAPA.


Assalamualaikum.


Alhamdulillah. aku rase aku dah bertemu sedikit jawapan untuk soalan-soalan yang menganggu aku selama ni. thanks Allah. dan harap-haraplah kan ni lah kebenarannya. bertambah sedikit kenyakinan di hati. 


Aku yakin dan percaya bagi anak-anak yang mengalami musibah macam aku ni, mungkin ade segelintir yang nak juga tau ilmu ni. so, adelah lebih afdal rasenya aku berkongsi ilmu-ilmu yang dianugerahkan Allah ni. moga dapat manfaat bersama :)
ilmu dipetik dari buku nukilan ust Amaluddin Mohd Napiah, "Tuhan itu Dekat". harap dihalalkan.




PERSOALAN : BAGAIMANA ANAK-ANAK BOLEH MEMBANTU IBUBAPA MEREKA YANG TELAH MENINGGAL DUNIA ?




. . . Usahlah bersedih andai kita tidak mempunyai darjat di dunia, namun kita wajar bersedih apabila kita kembali kepada Allah SWT sebagai seorang hamba yang miskin pahala, miskin iman dan miskin amal di akhirat kelak. . . .



Antara Penyebab seseorang Beroleh Darjat di Akhirat :


1) Akhlak Mulia.

Rasulullah bersabda yang bermaksud :

" sesungguhnya seseorang mukmin itu dapat mencapai darjat orang yang berpuasa yang mendirikan solat di tengah malam disebabkan akhlaknya yang baik."



2) Berilmu.

firman Allah SWT yang bermaksud :

"Allah meninggikan darjat orang-orang yang beriman antara kamu dan orang2 yang diberi ilmu penetahuan agama dari kalangan kamu beberapa darjat, dan ingatlah Allah Maha mendalam pengetahuan-Nya tentang apa yang kamu lakukan." (Al-Mujadilah 58:11)



3) Doa dan Istighfar Anak yang Soleh.

sabda Rasulullah SAW :

"sesungguhnya Allah mengangkat darjat hamba yang soleh di dalam syurga." Hamba yang soleh bertanya : 'Ya Tuhanku, dari manakah datangnya semua (kemuliaan dan darjat) ini?' Apa jawab Allah kpda hamba yang soleh lagi bertuah ini ? Firman Allah kepadanya : "semua ini disebabkan anak kamu yang selalu memohon keampunan untuk kamu." 
(Riwayat Abu Daud dan Ibnu Majah)


Anak Soleh dan Solehah : 

Syukurlah kepada Allah bagi ibubapa yang mempunyai anak yang soleh. Anak solehlah harta dunia akhirat, penyejuk mata dan hati ibu bapa tercinta. Islam mengajar kita bhwa kebaikan dan kesolehan anak-anak akan mendatangkan manfaat kepada kedua ibubapanya semasa mereka hidup mahupun telah meninggal dunia. Pahala mereka mendidik dan membimbing anak mereka di dunia dahulu tidak putus-putus mengalir deras kepada mereka walaupun selepas kematian mereka. Inilah rahmat Allah yang Maha Luas.

Apa saja kebaikan yang si anak buat di dunia ini, maka pasti ibubapanya mendapat saham yakni perkongsian pahala daripada Allah tanpa dikurangkan sedikit pun. oleh itu, jangan sesekali mengharap dan berkata bahawa mendidik kesolehan anak-anak itu tugas yang menjemukan dan memenatkan.

kenapa ibubapa mendapat pahala drpd kesolehan anak-anaknya? apa rasionalnya? jawapannya adalah kerana dari mana datangnya seorang anak jika bukan daripada 'perbuatan' ibubapanya sendiri? Lihatlah betapa berharga dan bernilainya doa serta istighfar anak yang soleh buat kedua ibubapanya. 

bagaimana kita pada hari ini? Apapun kita mendoakan keampunan dan kerahmatan bagi ibubapa kita? atau apakah telah sekian lama kita tidak mendoakan apa-apa kebaikan juga keampunan Allah buat mereka?

wallahualam. 




entry ni dibuat sebagai hadiah dan sedikit ketenangan buat hati (:


benar, musibah kematian itu satu dugaan yang amat berat. jangan sampai berlaku, kesedihan yang ditanggung seseorang akibat org yang dikasihi, menjadikan diri ini lupa berdoa dan bermunajat kepada Allah sepertimana diwasiatkan Nabi :

"apabila engkau ditimpa musibah(kematian), maka bacalah (ertinya) : 'yaAllah, berikanlah kepadaku pahala (balasan baik) atas musibah yang menimpa dariku dan berilah pengganti yang lebih baik daripadannya." (Riwayat Ahmad) 







moga arwah ayah ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. 



MYKAD BARU :)


Assalamualaikum dan salam jumuah :)


semalam sambil-sambil keluar dengan abang naik kereta tetiba teringat nak kena ambik i/c baru. dah sebulan lebih terperap kat sana. alang-alang, suruh abang hantarkan. tetiba dia pon suruh ambik dia punya i/c sekali. beli ntah dia buat. ayoyoyo.


gambar mintak kat atuk google.




antare kelebihan / beza mykad baru compare to yang lame :

- lebih cantik, smart, dan rase macam tak malu pon nak buat keluar kalau nak guna. lalallala~ 
- muka korang akan kelihatan lebih matang compared to yang dibuat mase 12 tahun. ;p
- Mampu menangani masalah pemalsuan dan ketahanan serta kualitinya.
- Diperbuat daripada bahan ‘polycarbonate’ yang lebih tahan.
- Dulu Cip 64k, Sekarang 80k  :O
- Menggunakan teknologi turisan laser pada permukaan kad serta dilengkapi perlindungan antisalinan bagi   mengelakkan pemalsuan.




"Orang ramai digalak menukarkan kepada MyKad baharu itu tetapi ia bukan wajib."



seriusly ayat ni? bukan wajib ? seriusly?
cisss. mati-mati aku ingat wajib. tapi takpe. berbaloi. kikiki.



jomm semue. kita ke new eraa ~



p/s : tetibe rase dah betul-betul dewase je bile gune mykad baru nih. har har.

kek coklat kukus lembap.


yaahhhh. setelah berhempas pulas. memerah keringat. akhirnya siap jugak hasil air tangan ni.
thanks makk sebab sudi tolong. bagi tunjuk ajar. walaupun both of us first time baking cake kan. kuih raye selalu lah :D








bahan bahan :

1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1/2 cawan susu manis
1 1/4 cawan tepung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
3 biji telur

untuk topping coklat:
250 gm coklat masakan.
1 sudu besar butter
125 ml susu coklat.
sedikit gula...kalau tak nak manis sangat tak perlu tambah gula.


Cara-cara

1) sediakan periuk.masukkan gula pasir, serbuk koko, susu cair, susu manis, minyak dalam periuk dan masak hingga larut.
2) tepung gandum, soda bicarbonate dan baking powder diayak.
kemudian, telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung.
3) setelah di gaul sebati tuang ke dlam loyang.jangan sampai penuh sebab adunan akan naik.
setelah itu, tutup loyang dengan aluminium foil agar tiada air jatuh diatas kek. dan kukus selama 1 jam di atas pengukus.
4) untuk masak topping coklat:
satukan semua bahan. gunakan kaedah double boil.. tapi menggunakkan api yang perlahan. kacau sehingga pekat. tutup api. biar seketika baru la dicurah ke atas kek.


HASIL : D

meleleh air liuq.




thanks utk myresepi.com senanya. aku buat ikut resepi sana.