Tuesday, September 25, 2012

ARWAH.




22 SEPTEMBER 2012
1030 PAGI, SABTU

ARWAH AYAH PERGI MENGHADAP ILAHI.

AL FATIHAH.
MOGA AYAH TENANG DAN BAHAGIA DI SANA.


I love you Ayah. forever !




Saturday, September 8, 2012

mulakan setiap pagi dengan bermotivasi (:




haii . hello. assalamualaikum, selamat pagi (:

senyum semue tenyum tenyum tenyummmmmm >___________<
tak semua orang bangun pagi dengan mood hepi manjang. ye dakk?  ade yang bangun-bangun still lagi fikir masalah semalam. c:

7 perkara buat motivasi diri meningkat waktu pagi .


1.Bersyukur, bersyukur, bersyukur
Bersyukurlah sebab anda masih diberi peluang untuk meneruskan hidup, anda juga masih ada kesempatan untuk melakukan yang terbaik hari ini, lebih baik dari yang kelmarin.

2. Tekad Bermotivasi
Pasang niat dalam hati yang anda mahu jadi bersemangat sepenuhnya. Ambil beberapa artikel-artikel motivasi pendek dan baca dalam seminit dua. Di waktu awal pagi, jangan buka email, baca newspaper, baca gosip-gosip mahupun join sesi mengumpat bersama kawan-kawan. Sebab, ia menerbitkan energi negatif lalu menghalang anda dari bermotivasi sepanjang hari.

3. Dekatkan Diri Dengan Sesi Motivasi
Ikuti sesi-sesi motivasi di media, misalnya Motivasi Pagi di TV3 dan sesi motivasi Dr Izzy di Hot FM. Luangkan masa 3-5 minit memberi motivasi pada diri sendiri melalui sesi-sesi motivasi pendek ni. Motivasi harus dijaga, sebab kalau tak di jaga ia mudah turun. Kesannya, anda menjadi tidak bersemangat, lemah longlai dan lemas.

4. Dalam Apa Jua Yang Anda Buat, Mulakan Dengan Bismillah
Bila anda mula punch card nak masuk kerja, baca bismillah, moga anda dijauhkan dari bisikan syaitan yang membuat anda lalai, mengantuk, macam tak cukup ‘cas betri’ saja.

5. Set Target Kemajuan Diri Sendiri
Ini juga kurang dititikberatkan. Bila dah keluar rumah sama ada ke kelas atau ke tempat kerja, kita tak tahu apa yang kita nak capai hari tu. Betul tak? Kita hanya nak sampai di sana, bekerja (atau menghadiri kelas) lepas tu nanti petang balik rumah, berehat, makan, minum, pastu tidur. Esok pagi, bangun dan perkara sama berulang lagi.

6. Lihat Warna Cerah
Warna boleh mempengaruhi mood. Warna cerah membuat kita jadi energetik, ceria dan penuh dengan idea. Setiap hari, lihat warna-warna yang cerah seperti kuning, merah, biru dan hijau. Cara ni saya dah test sendiri, berkesan sungguh! Dekatkan diri dengan benda-benda berwarna cerah sebab ia mampu merubah mood anda menjadi positif.

7. Penuhkan Hati Dengan Kemaafan
Lepaskan segala yang dulu-dulu. Maafkan orang diwaktu pagi, maafkan kesalahan semuanya dari dulu sampai sekarang. 
Lepaskan dendam, rasa tak puas hati, geram, sakit hati dan yang sewaktu dengannya. Andai emosi-emosi negatif ni bersarang di hati (walaupun sedikit) ia menghalang motivasi. Kesannya, anda jadi orang yang tak bersemangat langsung. Lebih teruk, anda jadi orang yang berfikiran negatif, hanya nampak yang negatif dalam diri setiap orang, setiap situasi dan setiap benda.



sumber : iluvislam (:















Friday, September 7, 2012

hello myself !



lets cheer-up. hepy kan diri sendiri sebelum balik stadi .______.




life is meant to be free n colourful :)


entry-tak-berkualiti.



aaaarrrrrgghhhh. 
i've a less than 2 days to gain my weight at home before get to move to continue my study. honestly, i'm not packing any stuff yet . walaupon my mum dah sibuk bising suruh packing, tapi still aku buat dengar tak dengar, 
arghh, too lazy to move, to lazy to pack and too lazy to ride de bus for going back. wish Doraemon is here and bring his pintu sukahati. kalau lah ade bagusnya. i pray for de safety and wish happy journey for all housemate-to-be yang akan berangkat pulang to our 1st rent home tomorrow. Good luck for us. and for my ex-rumate, forgive me because i cant stay longer with all of you. Believe me, it's not even an easy decision for me to do. tahniah sebab approval korang berjaya. (:


my house current condition is not in the good-support-mood to send me back for study. i wish i could stay  a little bit time at home. hope Doraemon still here again. oohhh no! i think i should stop saying that annoying wish. 

hate when my mum when she keep saying, "hmm, lepas ni xdop orang dah nak tolong basuh pinggan" "lepas ni xdop orang dah nak tolong mak buat ni, buat tu", "sunyi nya ekgi, bile semue dah balik". seriusly, after hearing all of this aku rase macam salah aku pulak yang dah nak balik belajar, harhar. sabar k mum, aku faham je how do u feel when your children r not staying near with you. sabar sabar. and to me too, sabar-sabar. aku still lagi rasa nak jaga my daddy until him fully recover and could walk like before.

k lah taknak buat post panjang. selamat malam. (:







Tuesday, September 4, 2012

should i be ready now ?



orang cakap, 
but rite now my confident level is not at the optimum it should be . 


HAHA . i've less than a week to take the bus alone 
and travelling far-far away from my comfortable house to continue the meaning of future .
so, lets say goodbye to my best-ever-bed and pillow, delicious food, clean and 
comfort shower and my unallowed disturbed room.


yeahhh . sem three, here i come ! 
*omomo, tadi baru tau, nanti overall ada 9subjects. mesti sumpah padat gile vavas jaduall - -"*


seriously, 
i dont have any self-confident rite now to face with ol de friends actually,
no self-confident to meeting up with the lecturers, 
and the worse ever i dont ready to start back my study yet . 
HAHAHAHA
my brain is still in de beautiful holiday lazy planning mood i guess.


oohhhh, come on noooonnn !


so bad i'm .



maybe, 

all of this is bcooossss . . . . . 


my face is in the bad embarrassing situation.
acnes all over the face ,
seriusly this turn me into zero self confident .  

dulu rasenye takdelah seteruk ni. makin menjadi pulak jerawat ni. 
huhhhh . 



ohh, one more thing, next sem dah kene belajar hidup fully berdikari, 
me start living on the rent house. no more hostel. 
naik bas tahan van, masak nasi goreng sayur, pasang lampu bayar letrik, 
and learn to-be-no-more-spoiled student complaining a lot of things.  
learn to be tough maybe. hikhik :)

dah takde dah makcik cleaner nak datang susun kasut cuci tandas .




GOOD LUCK FOR ME THEN .
and a hot greeting to my new housemates 
let's easily cooperate with each others (:





Sunday, September 2, 2012

cerita kawan saya yang cantik.


assalamualaikum, 

alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah, berjaya jugak habiskan puasa ganti tahun ni. baru je hari ni start puase tapi dah habis. kikiki. kepada semua muslimin dan muslimat yang tinggal puase Ramadhan hari tu, jangan lupa ganti ye. sangat lah afdal kalu dibuat awal-awal ni. biasenya kalu buat awal-awal ni takde lah sebeban macam buat last minute. pengalaman semua ni pengalaman.


sebenarnya kan sebenarnya em hm, malu pulakk. kiki  entry kali ni nak dedikasi kan untuk sesorang.. boyfriend ? ehhh, takdelah. lebih berharga dari boyfriend. 




representinggg ..




dum dum dum dummm . . . . . 







  dis is my friend. uhuk uhuk. speaking london sikit. fotogenik kan die. jeles aiii. nama dia tau tak tau takkkk ? isyhhh. diam tak diam senyap tak senyak heboh tak heboh banyak senanya kenangan aku dengan dia. dia ni baik sangat. easy going, confidental, eh silapp, ada self-confident, bijak cantik dan yang penting dia kawan aku. dan deep bottom from my heart aku syukur tuhan pertemukan aku dengan dia . :)

Thanks dib-dib for being my friend. thanks dib-dib for helping me a lot. thanks dib-dib sebab never get angry on me. thanks a lot sebab tak pilih kawan, sebab even saya ni tak cantik, still awak tak kawan pilih rupa paras. thanks a lot sebab even saya tak banyak balas budi baik awak, awak still being my friend .

tak tau lagi nak cakap mana, tapi ape yang aku nak highlight kan memang a looooottttttt thanks for u for everythings. Alhamdulillah, thanks Allah. orang cakap kalau kita sayang kat seseorang tu kita kena let he/she know. tapi takyah lah lebih-lebih takut terlebih terkembang pulak. hakhak .


last but not leasttt, 

SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN, 
THANKS AND SORRY FOR EVERYTHING. 
HEHE . HAHA .
ADIBAH HUSNA .
friend,
we shared smile,
we wiped the tears,
and through the years . .
our friendship has grown through with us,
u're truly a wonderful friend that i found :)




hei dib dib. aku tak bodek ape ape okkkk ! ;p
haaa. satu agi. asal off blog? gigit kannggg !


Saturday, September 1, 2012

penyakit keturunan ?!


bismillahirahmanirahim. assalamualaikum. ;)


since my daddy tengah sakit sekarang, ramailah sanak saudara, kawan-kawan beliau yang datang bertandang kat umah ni. nak cakap sakit teruk tu takdelah. tapi adat orang sakit. mesti adelah yang melawat.  dan bile my daddy told them yang he himself ade kencing manis, yang mane maybe penyakit tu adelah keturunan dari my grandpa, which is his own daddy. my grandma pon pernah bagitau dulu, my granpa siap kena potong kaki becos of kencing manis. no no. aku tak delah harap menda yang same happened. memang taknak la kan nak harapkan the banana's tree fruits two time. ;p NAUZUBILLAH.

tapi majoritily, mereka mereka yang datang melawat tu suruh me and my siblings to take care of ourself, sebab penyakit ni keturunan. mencegah lebih baik dari merawat right ? haahh, one more, even my grandma herself pon ade darah tinggi. selalu kalu pergi check, kena marah dengan dokter, darah tinggi asyik tinggi je. bahaye katenye, bole bawak kena angin. tapi penyakit darah tinggi ber-keturunan jugak tak ?

so, tadi tetibe terfikir nak search about kencing manis n darah tinggi . mane tau kot-kot ade cara yang kita bole halang dari awal. bak kate orang, sesal dahulu berpendapatan sesal kemudian memang takde gune . tsskk tsskk. banyak pulak aku bawak keluar peribahasa. macam buat krangan exam. hee. dan lagi lah takut bile fikir aku ni chocolate and sweets lover. :(


Tanda-tanda AWAL ditimpa KENCING MANIS :

berketurunan pon satu faktor, dan normally dy show off bile umur individu tu 35 and above.

1. kerap membuang air kecil 
2. berat badan yang menurun 
3. sentiasa merasa lapar 
4. sentiasa merasa haus dahaga 
5. letih yang tidak menentu 
6. pandangan semakin menjadi kabur 
7. mudah mendapat penyakit kulit 
8. merasa gatal-gatal pada kaki dan tangan 
9. merasa penat dan sakit kaki 
10. gatal-gatal pada perlipatan dan dua celah paha
11. luka lambat sembuh. 

Tanda-tanda yang SERIUS/TERUK bagi KENCING MANIS :

1. sentiasa haus 
2. hilang selera untuk makan 
3. muntah-muntah 
4. boleh menjadi pengsan dan tidak sedarkan diri 
5. air kencing menjadi manis disukai oleh semut-semut. 


Langkah-langkah perlu DIAMBIL BERAT oleh pesakit-pesakit KENCING MANIS :

1. menjaga kebersihan badan dengan sempurna dan teliti 
2. sentiasa mengawasi makan dengan teliti, elakkan gula, tidak memakan makanan yang berkanji 
3. menghilangkan perasaan bimbang dan risau terhadap penyakit yang dihadapinya 
4. sentiasa besenam dan berehat secukupnya 
5. jangan terlalu boros menggunakan tenaga 
6. bila melakukan kerja-kerja yang berat setelah merasa penat segeralah berhenti janganlah diteruskan lagi  

Makanan yang perlu dijauhi :
Semua makanan dan minuman yang manis dan mengandungi gula tinggi.
Contohnya: Pelbagai jenis gula, kuih-muih, niskut manis, kek, gula-gula, coklat, ais krim, minuman ringan, sirap cordial, susu pekat manis, jem, kaya, madu dan minuman beralkohol.


Firman Allah SWT,
Dan Kami turunkan dengan beransur-ansur dari Al-Quran Ayat-ayat Suci yang menjadi ubat penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman kepadanya; dan (sebaliknya) Al-Quran tidak menambahkan orang-orang yang zalim (disebabkan keingkaran mereka) melainkan kerugian jua. (Al-Israa’ 17:82)



Nabi s.a.w bersabda:
“Berubatlah , sesungguhnya Allah Azza Wajalla tidak meletakkan (kepada manusia) sesuatu penyakit melainkan diturunkan  untuknya (penyakit tersebut) penawar kecuali satu penyakit (tiada ubat baginya). Lalu para sahabat bertanya apakah dia? ( penyakit yang tiada ubat itu ya Rasulullah) lalu Rasulullah menjawab, Tua(mati)”

moga ayah cepat sembuh (: