Saturday, September 1, 2012

penyakit keturunan ?!


bismillahirahmanirahim. assalamualaikum. ;)


since my daddy tengah sakit sekarang, ramailah sanak saudara, kawan-kawan beliau yang datang bertandang kat umah ni. nak cakap sakit teruk tu takdelah. tapi adat orang sakit. mesti adelah yang melawat.  dan bile my daddy told them yang he himself ade kencing manis, yang mane maybe penyakit tu adelah keturunan dari my grandpa, which is his own daddy. my grandma pon pernah bagitau dulu, my granpa siap kena potong kaki becos of kencing manis. no no. aku tak delah harap menda yang same happened. memang taknak la kan nak harapkan the banana's tree fruits two time. ;p NAUZUBILLAH.

tapi majoritily, mereka mereka yang datang melawat tu suruh me and my siblings to take care of ourself, sebab penyakit ni keturunan. mencegah lebih baik dari merawat right ? haahh, one more, even my grandma herself pon ade darah tinggi. selalu kalu pergi check, kena marah dengan dokter, darah tinggi asyik tinggi je. bahaye katenye, bole bawak kena angin. tapi penyakit darah tinggi ber-keturunan jugak tak ?

so, tadi tetibe terfikir nak search about kencing manis n darah tinggi . mane tau kot-kot ade cara yang kita bole halang dari awal. bak kate orang, sesal dahulu berpendapatan sesal kemudian memang takde gune . tsskk tsskk. banyak pulak aku bawak keluar peribahasa. macam buat krangan exam. hee. dan lagi lah takut bile fikir aku ni chocolate and sweets lover. :(


Tanda-tanda AWAL ditimpa KENCING MANIS :

berketurunan pon satu faktor, dan normally dy show off bile umur individu tu 35 and above.

1. kerap membuang air kecil 
2. berat badan yang menurun 
3. sentiasa merasa lapar 
4. sentiasa merasa haus dahaga 
5. letih yang tidak menentu 
6. pandangan semakin menjadi kabur 
7. mudah mendapat penyakit kulit 
8. merasa gatal-gatal pada kaki dan tangan 
9. merasa penat dan sakit kaki 
10. gatal-gatal pada perlipatan dan dua celah paha
11. luka lambat sembuh. 

Tanda-tanda yang SERIUS/TERUK bagi KENCING MANIS :

1. sentiasa haus 
2. hilang selera untuk makan 
3. muntah-muntah 
4. boleh menjadi pengsan dan tidak sedarkan diri 
5. air kencing menjadi manis disukai oleh semut-semut. 


Langkah-langkah perlu DIAMBIL BERAT oleh pesakit-pesakit KENCING MANIS :

1. menjaga kebersihan badan dengan sempurna dan teliti 
2. sentiasa mengawasi makan dengan teliti, elakkan gula, tidak memakan makanan yang berkanji 
3. menghilangkan perasaan bimbang dan risau terhadap penyakit yang dihadapinya 
4. sentiasa besenam dan berehat secukupnya 
5. jangan terlalu boros menggunakan tenaga 
6. bila melakukan kerja-kerja yang berat setelah merasa penat segeralah berhenti janganlah diteruskan lagi  

Makanan yang perlu dijauhi :
Semua makanan dan minuman yang manis dan mengandungi gula tinggi.
Contohnya: Pelbagai jenis gula, kuih-muih, niskut manis, kek, gula-gula, coklat, ais krim, minuman ringan, sirap cordial, susu pekat manis, jem, kaya, madu dan minuman beralkohol.


Firman Allah SWT,
Dan Kami turunkan dengan beransur-ansur dari Al-Quran Ayat-ayat Suci yang menjadi ubat penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman kepadanya; dan (sebaliknya) Al-Quran tidak menambahkan orang-orang yang zalim (disebabkan keingkaran mereka) melainkan kerugian jua. (Al-Israa’ 17:82)



Nabi s.a.w bersabda:
“Berubatlah , sesungguhnya Allah Azza Wajalla tidak meletakkan (kepada manusia) sesuatu penyakit melainkan diturunkan  untuknya (penyakit tersebut) penawar kecuali satu penyakit (tiada ubat baginya). Lalu para sahabat bertanya apakah dia? ( penyakit yang tiada ubat itu ya Rasulullah) lalu Rasulullah menjawab, Tua(mati)”

moga ayah cepat sembuh (:

No comments: