Sunday, August 31, 2014

Vice Chancellor Award ANC


Alhamdulillah.  I made it. 
Alhamdulillah.  I achieved my target. 
Alhamdulillah.  Thank you Allah.  
Biiznillah, with Allah permissions, berkat sabar. Berkat doa. Igot this.








3 tahun, 6 semester.


Penat. Lelah. Perit. Nagis dia. Allah saja yang faham.









Dulu, arwah ayah pernah sedih sebab aku xdapat score masa asasi.  Aku pun sedih jugak. Dapat kos yang aku langsung tak pernah tahu wujud dia. Aku nagis. Lama sgt aku sedih.  Even dah separuh degree pun aku still xtau mana arah tuju aku. Sape tak sedih kan bila tak dapat benda yg kita nak. Cita cita aku lain. Aku nak sambung degree on chemistry/math. Nak sangat sangat  aku suka lab. Aku suka buat experiment.


Tapi aku xde rezeki. Mungkin Allah aturkan jalan yang lebih baik utk aku. Aku belajar redha. Aku belajar terima. Tapi serius cakap tak senang nak harungi pandagan buruk dari orang.  Tak senang. Kena kuat. 



Mungkin bagi setengah orang dia kan cakap, "Alah result gempak tak boleh jamin masa depan, kerja nanti dia tengok based oncapabilty kita, experience kita". Yeahh, I admited it. Tapi tu bukanlah bermakna kau boleh senang senang je nak condem hasil usaha orang lain selama ni. Mungkin ni langsung tak ada makna bagi orang lain. But who cares right? Kita work hard utk diri kita, so this is reward for ourselves. 


Jangan suka ambik yang negative. Positive berlambak lagi :))


Alhamdulillah.



*Mak bagi hadiah kain sutera utk pakai masa konvo. Tq mak. ILYVM*

Friday, August 8, 2014

Honestly takut.

Satu benda yang aku takut lepas dah abis belajar :
                  
      - cari kerja -

Seriously, aku tak nampak lagi mana hala tuju aku. Aku tak ada any idea lagi aku nak kerja bidang yang macam mana. Yang aku tahu, alam kerja ni tak sama macam study. Kalau kita salah, kita still in learning, takde sape lah nak marah dah nama pun student. Tapi aku takut time kerja, kita kena nak decide masa depan orang, masa depan kita. IDK in what word to say,
Tapi aku rasa alam kerja ni kita kena berdiri atas kaki kita sendiri. Kena betul-betul tunjukkan komitmen, kena compete dengan org lain. Dah lah aku ni tak pandai English.

IDK, maybe memang sebab mindset aku kot takutkan alam kerja, 

aritu aku ade mintak nak kerja dekat Marrybrown. I've no idea lah pulak MB kat sini tutup pukul 12 tengahmalam/2 pagi. sebab masa aku duduk kat Jengka, KFC MB memang tutup pukul 11, so, aku ingatkan semua nya sama lah, Masa interbiu dengan staff dia, dia tanya aku, awak willing ke nak kerja sampai pukul 2 pagi then balik pukul 3 pagi? Terkejut jugak lah, mungkin tanpa tak sedar air muka aku berubah. Dalam hati memang dah tolak mentah-mentah. Sampaikan staff tu perasan, dia cakap, "saya tengok awak terus tak berminat lepas saya cakap macam tu" HAHA

And aku pergi cari cari kerja lagi. Ada yang suruh tinggal nama and cakap nak call balik, aku tak tahulah suppose to be aku yg kena call diorg balik or dyorg memang dah ambik org lain sebab aku pun tak berminat nak ambik tau as aku dah dpt kerjakat satu supermarket ni. 

Honestly, aku lagi prefer kerja kat restoren dari kerja kat pasaraya, sebab bagi aku tu lagi mudah. Mungkin sbb background and experience. Tapi nak buat mcm mane semua restoren mcm tu tutup pukul 2 3 pagi. So, I dont want to give a damn as I know my family wouldnt give me any green light. 

Currently, aku tengah fikir lagi nak kerja ke tak kat situ. 


Frankly speaking, aku rasa aku ade satu benda nak cakap kat diri aku, 
and aku harap aku boleh overcome this kind of problem dari semasa ke semasa. 

"LOW SELF CONFIDENT"

sekian. terima kasih. 



Tuesday, August 5, 2014

Berubah

"I'm wanna change!
I'm gonna change!
This time im serious, I'll change!" 

Said me to myself.
365 times.
Once a day.
For every single year.

But still nothing changed.

Do you wanna know a secret?
A great success secret to succeed.

Do the different NOW!
Not TOMMORROW..
And you'll see u're changed.

Easy, right?

That was an advise I told to myself.
Every single day.
But still.
I failed.

Ya Allah, forgive me...


*selalulah ingat mati. InsyaAllah hati akan lembut utk berubah*