Saturday, December 28, 2013

Lovely Advise


Assalamualaikum.
*Got this Lovely Advise from somewhere, which then i thought it was beautiful to be done*

Health:
  1. Drink plenty of water.                                                                           
  2. Eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a beggar.
  3. Eat more foods that grow on trees and plants and eat less food that is manufactured in plants.
  4. Live with the 3 E’s - Energy, Enthusiasm and Empathy
  5. Play more games.
  6. Read more books than you did in 2011.
  7. Sit in silence for at least 10 minutes each day.
  8. Sleep for 7 hours.
  9. Take a 10-30 minutes walk daily. And while you walk, smile.

Personality:
  1. Don’t compare your life to others. You have no idea what their journey is all about.
  2. Don’t have negative thoughts or things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment.
  3. Don’t over do. Keep your limits.
  4. Don’t take yourself so seriously. No one else does.
  5. Don’t waste your precious energy on gossip.
  6. Dream more while you are awake.
  7. Envy is a waste of time. You already have all you need.
  8. Forget issues of the past. Don’t remind your partner with his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.
  9. Life is too short to waste time hating anyone. Don’t hate others.
  10. Make peace with your past so it won’t spoil the present.
  11. No one is in charge of your happiness except you.
  12. Realize that life is a school and you are here to learn. Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.
  13. Smile and laugh more.
  14. You don’t have to win every argument. Agree to disagree.
Society:
  1. Call your family often.
  2. Each day give something good to others.
  3. Forgive everyone for everything.
  4. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6.
  5. Try to make at least three people smile each day.
  6. What other people think of you is none of your business.
  7. Your job won’t take care of you when you are sick. Your friends will. Stay in touch.
Life:
  1. Do the right thing!
  2. Get rid of anything that isn’t useful, beautiful or joyful.
  3. However good or bad a situation is, it will change. 
  4. No matter how you feel, get up, dress up and show up.
  5. The best is yet to come.
  6. Your Inner most is always happy. So, be happy.


Thursday, December 26, 2013

Death


Sometimes I think subhanAllah. You live and share your life with a person, experience so much together, laughter and tears. And with Allah’s will there comes one day where the person you love so much fades away from your life. All that which is left are the memories you’ve created together. You can sit and think about the memories day and night, but they will still not bring that person back to life. You will never experience somethings together again in the dunya. Imagine one day we all will go away. Death will reach us! And what all those who loves us are left with are the memories. It is really important to make time for your friends and family. I realize that sometimes we get so busy with everything from school, work and training that we forget to make time for those around us. It is really important to set aside time - give of your time. 
We humans often expect to get more than giving. I remember reading about a woman in the Prophet’s time (peace be upon him) which was known for her long arms. At first I thought ‘hehe subhanallah, she was known because she had long arms’, but as I continued to read I read that she became known for her long arms because she gave with her right hand without her left hand knowing. She gave without seeing what she gave. SubhanAllah, she was known for long arms - because she gave so much. MashaAllah, by just reading it makes me smile. Think how lucky she will be in the akhira, inshaAllah. Think about us (a small example), when we sit in the mosque and want to give, what do we do? Have we ever put our hand in our wallet and just gave what our hand took up? Has anyone come to us and asked to get something without us giving it a second thought? Do we ever think of ‘okay, today I must do this and that and give this time to him/her? Sometimes we get so busy with every day routine and forget those around us. We should give from our time to both the old and the young. We really should give more time for the wonderful people Allah subhanahu wa ta’ala has blessed us with in our lives. Because there will come a day, where we will regret why we didn’t gave more time for exactly that person, but that will perhaps be too late.
And indeed every soul shall taste death. May we remember to make dua for ourself, for our family, for our friends, for those who are sick, for those who have passed away, for those who need it the most, for Allah’s messengers, for Prophet Muhammad (saw), for us to be led on the right path, and for us to be all together in Paradise one day, ameen Ya Rabbal 3alamiin. ♥


*kopidanpasta


Monday, December 23, 2013

Coming Soon



coming soon story which is i dont know when. 

tapi takpelah . 




Worst Flood Eva



Assalamualaikum.

Salam satu Malaysia yang tetiap hari kalau boleh harga barang nak naik je.

Selamat pagi yang malam-malam asyik mimpi nonsense. 

Bapak lambat update pasal banjir. Ah, peduli ape akuu. 

10 Dec 2013
Bandar Dungun. 
 I guess it was for the second time rumah aku masuk air banjir. kan?
Ahha, tau pulak korang kan. 




Tapi syukur sekejap je air ni naik sebab sistem penglongkangan kat rumah was superrbbb !
but the sad thing is ade lah jugak almari-almari rosak sebab kene rendam dengan air.


*fuhh fuhhh bukan senang aku nak hupdate ni fuhh fuhhh*




Tuesday, December 17, 2013

Salah ke?

Salah ke kalau aku nak nagis? Salah ke kalau aku nak rase sedih? Bcause this is related to my future so i dont think it's wrong. Am I able to get dean list again dis sem? Because it's me the one dat will change my fate besides Allah, not other else. So, i guess it's right to feel sad anytime i'm not satisfied as to encourage myself not because i cant face the reality. If the others able to got the great one, why cant me? Dont get me wrong.

Tuesday, December 3, 2013

Missing.



Ayah, 
I miss you. 

Remembering you is easy. I do it every day.
Missing you is the heartache that never goes away. 

i hope that i'm able to kiss you one more time. hug you tighter. 

i dont have any word to describe. 
i just miss you from my bottom heart. 











Alfatihah. 












May I ask you to come again in my dream and hug me? 










ya Allah, forgive him. Tempatkan arwah dikalangan orang-orang yang beriman. 
Jadikan dia salah seorang calon ahli syurga. 

Rindu.


kadang-kadang,
kita tersalah sangka.

kita sangka,
bahawa kita merindukan perhatian manusia.
kita rindukan saat manusia prihatin pada kita.
bertanya khabar.
peduli.

sedangkan hakikatnya,
kita sedang merindukan Ilahi.

rindu saat DIA panggil kita.
rindu saat DIA uji kita,
lalu kita kembali dengan air mata.
dengan luka,
kerana tawa dan senyum bahagia acap kali membuat kita terlupa,
“oh Allah ada.”

rindu saat DIA prihatin dengan iman dan amal kita,
didatangkan kepada kita pelbagai tanda,
rindu saat DIA peduli, memanggil kita kembali,
yang semakin hari, semakin jauh.


Ya Allah, kuatkanlah hati aku, jadikanlah aku hamba yang tidak lupa akan nikmatMu, 
Jadikanlah aku hamba yang bersyukur dan selalu merintihkan rahmat dariMu. 
Sesungguhnya aku adalah hamba yang selalu lalai, jangan lah Kau palingkan aku dari rahmatMu. 


i hate when people knock me down, even in reality it looks like i'm able to face it,
but in fact i'm cry inside. i hate being scolded. Advise me when i'm wrong but not by throwing the anger to me. i'm sorry friends because i'm failed being the sweet, the best, the one that understand you 24/7. 
i'm sorry when i'm moody bcause i'm not the one that able to draw a smile to a fake face. 

Being friend with you is the best thing that was happened to me. No regret. but because we are human. Make mistake. Much. 


Saturday, November 16, 2013

Selamat bertunang, abang!

Assalamualaikum. 

16/11/2013

Alhamdulillah, selesai jugak majlis pertunangan abang aku dengan Kak Ain. Congrate for both of you. for kak Ain, welcome to our family. i'll try to love you as much as i love my brother, dont worry :)

Rasenya it's already a long period of time that i didnt attend any engagement event. sebab tadi bila ada dalam majlis tu aku rase macam ouhh, macam ni rupanya. -..-" *kesian budak ni kan.



5 hantaran berbalas 7 hantaran dari pihak perempuan. 
believe what? semua hantaran ni kakak aku sendiri yang buat. ni kira fes time dia fully buat sendiri. sebelum ni dah pernah je buat sekali tapi untuk majlis biasa-biasa je lah. 

Cupcakes tu buat a day before majlis. dengan barang nya tak cukup, kelam kabut jugak lah. 
tapi Alhamdulillah jadi je. Topping cakes tu sebenarnya buat dua kali. makcik aku gubah ballik for the second time barulah cantik sikit. nak buat camne amatur lah katekan. kikiki. tapi kreatif jugak lah dia terfikir nak gubah gituuw.
Red velvet cupcakes. sedap baq hang! (Y)


9 pagi, perarakan. rumah nenek kak Ain ni just a few minutes from my house, so, tak rase letih ke mende pon. Mak dia pun tak expect yang datang ni ramai. haha, alang-alang rumah dekat, bawaklah reramai. 

"kalau nak cincin tunang ni kena buat baik dengan aku dulu, hihihi..."




Dalam setengah jam jugak berbalas-balas ucapan. pihak tuan rumah cuba utk follow a few step adat pertunangan orang melayu. siap keluar hadis siapp kauu. kiki. tak senang-senang je tau nak pinang anak orang ni. dengan aku aku pun sekali nebes. huhu.


selepas setengah jam. Alhamdulillah, pihak perempuan terima lamaran kami. 
Mak sarungkan cincin utk bakal menantu :)




Alhamdulillah, semoga Allah permudahkan urusan korang berdua. Aku doakan korang berjaya tempuhi alam pertunangan ini. ingatlah dalam tempuh masa ni banyak rintangan dia, syaitan pun akan gigih berusaha utk gagalkan niat suci anak-anak Adam. 

Good luck. I wish yu ol de best. Barakallah :)

Cant wait for the weeding event bulan tiga next year! 
moga moga masa tu aku dah habis pratikal lah ye. 



Sunday, November 10, 2013

KILANG GETAH TRIP #thor #sushiking


Assalamualaikum. Ya Allah, kekoknya rase nak mengarang. lame sangat tak singgah sini. hikhikhokk. Biasalah, bila dah terskip satu cerita nak story terus rase takde mood nak continue story cerita lain. even, takde orang pun baca blog ni, tapi biorrrr leewwww kheennn. Bilalah agaknya dapat story mery pasal holiday trip to Langkawi tu. pheuuw. 


Ok, takpe, tinggalkan bab Langkawi, sekarang aku nak cerita pasal lawatan sambil belajar ke Kilang Getah Felda Kampung Awah dulu :)

Actually, this trip was organized by my group and i ourselves. And when the trip was greatly succeed, i felt like, Ya Allah, Alhamdulillah. cam tak cayo pon adoo. kihkih. Trip ni senanya under subjek OPM, kena kaji selidik manager sesebuah company nak tanya diaorang punya managment. Dan kebetulan aku ade cousin yang kerja kat kilang getah ni, so, senanglah sikit prosedur dia. 

bahagian kilang. 

bahagian makmal. the woman in the 4th pic is my cousin, who helped us to get the permission for the trip. Thanks Kak Ngah :)

ni time kaji selidik manager and assistant manager. nasib baik lah dieorg sporting and cool je. cakap pun xyah nak fully english. Macam macam kiteorang tanye, rase macam banyak benda pulak kan nak tau. sampai tergelak gelak dia nak jawab. haha, layann jelahhhhh XD
Abam yang baju koko tu baik sangat, dia yang in charge along this trip. kikiki. sopaann je.  

pusing satu kilangg.
Mia. Me. En Amir. Ain. Jaja. 
credit to photographer, Azwanis Aida :)


lame jugak lah kiteorang pusing kilang ni. bauuu asap dia ya rabbi, kuat gila, tapi aku dah biasa pun senanye dah a few times datang sini. kesian kat kawan2 je lah macam tak tahan jee. kahkah. 


Alhamdulillah, siap jugak buat trip ni. takde sebarang kesulitan. Ribuaan terima kasih sangat sangat untuk pekerja2 semua. baik2 je. terima kasih sudi layan kiteorang yang ntohhh pape jewww ni. Trip ni dah lame tapi report nya tak jalan jalan lagi. aduyaii -.-"



Petang lepas abis trip ni kiteorang pergi tengok THOR! reward kan diri sendiri gituuuwww. haha 
terbaik lah cerita ni. puas hati aku tenggookkkkk. terbaikkk! (Y)


semat gila  Chris Hemsworth ni. tak puas tengok. badan taff rase nak pelukk peluukk je. kekeke~



Alas perut makan sushi king. ni pestime senanye aku masuk kedai ni. sedap. best lah jugak makan same2 kan. rase sikit sikit :)

Tahniah kat semorang.  Terima kasih kawan-kawan for shining my days. i love yuu :)



Friday, October 25, 2013


Hari berganti hari.
minggu bertukar minggu.
Dan bulan silih berganti.
it's not that i'm being lost interest to share the story,
but due to poor connectivity,
i'm loss my interest to write the story. 

if i'm able to record each of the moments, 
then i would, record and save it here.
if i'm able to remember all those sweet memories,
then i would, write it all, and story here...
but the fact is i cant. 






Sunday, September 22, 2013

Genap setahun

22 September.  Genap setahun.  Alfatihah untuk arwah ayah.  Setahun arwah pergi tinggalkan dunia. Tinggalkan anak bini. Moga arwah ditempatkan di kalangan org org yg beriman. Moga arwah tenang di sana.

I missed you ayah.  Totally missed you. Recently i repeatly termimpikan ayah. InsyaAllah moga doa terus dipanjatkan utk arwah. Moga doa dari seorang anak yg kerdil ini diterima Ilahi. For ol de things you've done to me, IA I'll never forget. Try jadi anak yg baik. Yg solehah. Yg dengar kata.

Moga berjumpa di alam sana yg penuh indah. Yg kekal selamanya. Alfatihah utk arwah.

I love you. Forever.

Saturday, September 21, 2013

Gain

I'm tired with this kind of situation. Oh ya Allah. Give me some strength. Even i dont like i hate and i hurt with dis situation, i hope i can handle it perfectly.

No any jealousy. No any dissapointed. No any anger and no any hateful feeling. Even there's a thing i regret i'm hurt. I just hope i can go through with it even wear a fake smile.  Go smooth everybody. Go happiness. go satisfication. I hope i hope i hope to Stay calm.

Saturday, September 7, 2013

sign


Why i am recently dreaming about death? 
Not for once,twice or triple time.
As i could remember it's more than that. 
It's a sign?
a sign for me to change. 

YA ALLAH forgive me. 
I'm to rude for not follow your rules :(

Wednesday, September 4, 2013

MEALs



So berapa bintang? 

Tetiap hari gigih je kakak aku ni buat western meal.
Macaroni salad. Butter cake. cheese cake. Love red velvet. pizza. spagetti. Choc chip cookies *coming soon* 
Amboi seronok betul orang ade duit ni kan. Laju je.

Tapi baguslah, untung jugak lah perut aku. Hihi. 



Tapi aku tak puas lagi makan spagetti aritu. tak cukup. And I want carbonara sauce!
*nak buat jumaat ni! tak kira!*


Thursday, August 29, 2013

BERINAI


Fefeeling gediks.
Thanks to Ezaty and Jie (and whoever) sebab always spend time kat rumah aku.
Selalu sudi nak tido umah aku. Teman aku. Selalu sanggup nak buat kerja gila dengan aku.
ihik ihik. ntah mende mende je tetiba pakai inai khooonn.
Kawin tak tunang tak orang datang merisik pun tak. isyhh.
2200pm 16 Ogos 2013 


.____.

ntah bila ntah inai yang kat kulit ni nak hilang letih jugak gaha dengan air. haha.
tu lah gediks lagi. dah lah tak sampai 2 minggu lagi nak masuk belajar. ggr.


Wednesday, August 28, 2013

CATs



Sekarang ni kat rumah aku ade sekor kucing. nak kate anak kucing tu takde lah sangat dan nak kata mak kucing tu pun tak de lah sangat. sedang sedang gitu. umo remaja muda bergetah macam aku lah kot. Memang dari dulu lagi sampai hari ni rumah ni tak putus putus bela kucing. sejak zaman aku tak lahir lagi, tok aku dah gigih bela kucing, arwah ayah pun sama. kadang kadang kat rumah ni boleh sampai berbelas belas ekor kucing pun ade. sampaikan bilangan haiwan ni melebihi jumlah manusia dalam rumah ni, tapi kadang-kadang tu bila dah ramai sangat anak kucing kat rumah then kucing tu pun dah pandai buat hal tak respek tuan dia, dah tak pandai nak bezakan kaca dengan permata, tikus dengan anjing, ikan dengan ayam, -..- so, biasenya arwah ayah pergi hantar mereka kat tempat lain. terpaksa. sebab kami berniaga, tak boleh lah kotor sangat.


Sejak arwah ayah takde, kedai pun dah buka balik, pakcik aku buang sume kucing-kucing yang ade kat rumah ni. sebab nak berniaga kedai makan ni takleh kucing ramai. kadang-kadang tu kucing ni duk curi ikan yang ade kat dapur, dah tutup tindih dengan batu pun dia still pandai lagi mencuri. Dia duk kwangjaq berak merata ke sape nak layan? kau?

So, nak dijadikan cerita, masa bulan puasa haritu, a month ago, ade lah sekor remaja kucing ni bersiar siar keliling rumah aku, awal2 tu dia nak masuk tak berani so, dia bertenggek tenggek je lah mengiaauuww ngiaaaauuw depan pintu rumah macam lapar gitu, tak pun mintak perhatian uji belas perikemanusian manusia ni macam mane. asal asalnya kami just bagi jelah makanan kat luar rumah, macam buat slogan "dont you dare to step in", dah macam tak nak dah bela kucing masuk rumah lagi. aku tak cakap lah betul betul~   but, after a week gitu lah tak silap aku kucing ni terus jadi manja, naik lemak gituu, dah pandai dah masuk rumah, tidur dalam rumah atas sofa buat macam sofa tu ayah dia yang belikan. watlek wakpis wakdek je.

Tapi nasib baik lah kucing ni jenis tak berak dalam rumah, jenis pandai je, nak berak silalah cari pasir kat luar sane yang terbentang luas, nak labur, korek dan kambus balik, so aku pun tak kisah lah dia nak duduk tumpang sekaki empat kaki duduk dalam rumah ni like a boss pun. tak kisah, asal malam tidur kat luar sudah. 

Kucing ni sangat manja dengan aku. manja sangat. Bila dah lama duk sini, dia macam tau je, yang mana satu bilik aku, so, kadang-kadang bila dia nak tido, dia pun masuk bilik aku tidur atas katil, kadang-kadang tu terkejut jugak lah aku sesedap landing atas katil mata tengok lappy, paling-paling kat sebelah ade kucing. kadang-kadang tu sampai aku tengah baring rilek rilek main phone, dia lepak je naik naik katik, panjat badan aku, then tidur atas perut aku. heuuw heuuw. dan sekarang pun manja sangat sangat. walaupun seme orang dalam rumah ni duk marah aku bawak masuk kucing sampai bilik, tapi aku macam malas je nak dengar. haha, kejam tak.

sebab nya aku rase aku dapat rasa ape yg dia rasa, aku rase dia pun lonely macam aku sebab tak de kawan dalam rumah ni, macam aku lah, kalau semua orang buzy, aku pun buat buat buzy jugak lah dengan lappy, so, aku malas nak marah kucing ni, sebab aku rasa dia datang nak hiburkan aku, bercakap dengan kucing kan dapat hilangkan stress tapi jangan lah lelebih pulak, ye dah? 



oh, aku lupa nak cerita se benda, nama kucing ni kan? hm, aku senanya tak pernah bagi nama kat suma kucing-kucing yang pernah aku bela, sebab aku tau aku akan end up panggil mereka dengan "kucinnngg" "sayaannngg" and "meaauu meaaauu". So, what for? i love them. :)


Thursday, August 22, 2013

Syahidkan Aku.


Aku, hanya mampu membaca dan berdoa. 
Moga dijauhkan Allah dari segala macam mala petaka. 
Moga Allah tetapkan iman hingga ke hujung nyawa. 
Moga Allah ampunkan khilaf dan terima segala ibadah. 
Moga mati dengan lafaz 'Lailahailallah' dan jihad fisabilillah. 

Sungguh aku takut dan gusar. 
Inikah dunia akhir zaman? 
Tua sangat ke bumi sekarang?
Dekatkah aku dengan kematian?

Kadang-kadang rasa tak faham.
Mesir negara Islam,
Tempat para ulama' dibesarkan,
Tapi kenapa keadaannya begitu mendasyatkan? 
Beribu ribu nyawa terkorban,
Bangunan bangunan diletupkan
Anak anak kecil dimatikan,

Kadang kadang memang tak faham,
Kenape syiah berani tampil terang-terangan?
Padahal Islam ajar manusia semua perbuatan
Mana satu putih mana satu hitam
Mana satu hak mana satu batil,
Mana satu lurus mana satu bengkok,
Berani nya mereka,
Datang menyesatkan,
Tapi aku rasa mereka berani sebab mereka yakin,
Misi mereka tak banyak tapi pasti akan berjaya,
Menyesatkan anak-anak Adam yang kini makin alpa,
Yang kini makin jauh dari ajaranNya.

Kenapa pemimpin-pemimpin diam?
Mana kuasa mereka?
Tunduk dengan duit? Tunduk dengan ketakutan?
Hebatnya perancangan Israel, 
Diam diam pasang strategi,
Satu persatu negara dijatuhkan,
Sikit demi sedikit umat Muhammad dihapuskan,
Walaupun asalnya tanah mereka tiada di bumi. 


Walaupun banyak yang aku tak faham,
Walaupun banyak yang menyedihkan berlaku terang-terangan,
Walaupun banyak benda yang memusykilkan, 
Tapi aku kena percaya setiap yang berlaku ini adalah benar,
Telah lama Allah bagi amaran, 
Telah lama Allah ceritakan,
Di dalam Alquran, hadis dan sunnah,
Pelbagai peringatan diperingatkan,
Tapi berapa ramai yang ikut? 
Berapa ramai yang perasaan?
Indahnya syurga dunia bagai aku hidup selama-lamanya. 
Ya Allah berdosanya rasa. 
Jika Islam seluruh dunia bersatu, dengan izinNya, 
Pasti menang Islam.
Tapi tipisnya iman aku, pengecutnya aku,
Bangun tegakkan Islam pun payah,
Kuatnya syaitan bersatu menentang anak-anak Adam, 
Tak payah perhati jauh, 
Perhati kat diri sendiri, perhati kat sekeliling,
Agak-agak sape yang menang?


Malunya aku mengaku umat Muhammad,
Layakkah aku mendapat syafaatnya kelak?
Nak berselawat pun berat,
Malu, sungguh aku malu. 
Alpanya aku. 
Ya Allah, ampunkan aku,
Rasulullah, terimalah aku. 


Ya Allah, matikanlah aku dalam iman,
Syahid kanlah aku dijalanMu,
Janganlah Engkau palingkan aku dari rahmatMu. 

YA ALLAH,
Selamatkanlah Islam,
Satukanlah umat Islam, 
Sebarkanlah sinar Islam,
Agar lebih ramai yang dapat rasa keindahannya. 

1:44pm :  22/8/13

Doa untuk Mesir :


Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami bersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Maafkanlah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir.

Ya Allah jadikan kami termasuk orang-orang yang memenuhi janji tatkala berjanji, termasuk orang-orang yang sabar dalam kesulitan, penderitaan dan dalam pertempuran. Jadikan kami termasuk mereka yang benar imannya dan mereka yang bertaqwa.

Ya Allah, tutuplah aurat dan keburukan kami, gantikan kekhawatiran kami dengan keamanan, jagalah kami dari depan kami, dari belakang kami, dari kanan dan kiri kami, dari atas kami. Dan kami berlindung kepada-Mu dari ancaman serangan di bawah kami.

Ya Allah kami mengadu kepada-Mu tentang lemahnya kekuatan kami, sedikitnya daya upaya kami, dan pandangan hina orang lain kepada kami, wahai Dzat yang Paling Menyayangi.. Engkaulah Rabb orang-orang yang tertindas dan Engkaulah Rabb kami, jangan biarkan kami mengurus diri kami sendiri tanpa bantuan-Mu. Ya Allah jangan biarkan kami mengurus diri kami sendiri tanpa bantuan-Mu sekejap mata pun, dan jangan serahkan kami kepada siapa pun di antara makhluk-Mu.

Ya Allah, tolonglah saudara-saudara kami di Mesir atas musuh-musuh Islam, tolonglah mereka dalam menghadapi semua yang membantu musuh-musuh-Mu dan memusuhi wali-wali-Mu, serta siapa pun yang menolak syariat-Mu dan menekan dakwah-Mu. Ya Allah, turunkan kepada mereka hukuman-Mu yang tak kan terhindarkan dari orang-orang yang berbuat jahat. 

Ya Allah, wahai Pemilik tipu daya yang kokoh, lenyapkan tipu daya dan makar mereka. Ya Allah, jangan biarkan satu jalan pun bagi mereka untuk menghinakan seorang pun di antara hamba-hamba-Mu yang beriman.

Ya Allah, tolonglah dakwah kami, sebarkan fikrah islamiyah kami, berkahi ukhuwah kami, jinakkan dan satukan hati kami, bimbinglah para pemimpin kami, dukung lah mereka dengan kebenaran di mana pun mereka berada, dan jadikan kami satu shaf bagaikan bangunan yang tersusun kokoh.
دُعَاءُ الرَّابِطَةِ …
رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةَ وَفِي الْآخِرَةِ حَسَنَةَ وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
وَصَلِّ اللّهُمَّ عَلَى نَبِيِّنَا مُحَمَّدٍ، وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلِّمْ.

Sunday, August 18, 2013

SALAM AIDILFITRI (1)


Selamat hari raya semua. maaf zahir dan batin. Moga syawal tahun ni terus diberkati disinari dan disayangi. Walaupun ade banyak cerita nak kongsi, tapi tak banyak pun yang sempat tertulis,hehe, since this is hari raya so, rasanya semua orang pun faham faham je kronologi cerita hari raya kan? ye dak?

Syawal tahun ni kira kali pertama aku sefamily sambut raya tanpa ayah. Rindu tak yah cakap ah.  tapi belajar cekalkan hati. Yang pergi tetap pergi. Lepas solat sunat aidifitri hari tu, shoot terus pergi kubur arwah ayah dan makcik. baca yassin. Moga arwah dapat rasa kedatangan kami anak beranak :)


Satu Syawal.

Ni je gambar family besar belah mak yang aku ade. cilok kat fb. gambar yang lain dalam ipad kakak. Disebabkan ipad ni not very friendly to others, so, xdapatlah nak bluetooth. Nak beremel emel memang malas haiihh. Ni pun tak semua ahli yang ade. boleh kata 3/4 jeww.

Selamat berayeeeeeee. OTW balik kampung :D



Dua Syawal.

dalam banyak banyak gambar famili ni je aku rase yang paling okey. walaupun lightning tak cantik, tapi ni je lah paling okay compare to the others. ni pun bergambar nak cepat sebab nak kena gerak pergi rumah sedara. Abang aku malas nak bergambar sebab nak tengok Lee Chong Wei. Tak bergambar sangat pun tahun ni. soobs. 




Tiga Syawal.

hehe. gambar curi kat instagram Dibah. cantik gilak Dibah, tu yang pakai baju pink colorblog biru tu. hehe. pergi makan nasi minyak dia, eh, kakak dia ;p
Selamat pengantin baru kakak dibah :



Empat Syawal.


bakal-bakal pengantin .p



Selamat pengantin baru kakak kepada Insyiraaaahh. cantik gila kakak dia. Boleh dikatekan kawin muda lah, 23 tahun gituuw. hehe, tak letak pulak gambar dengan pengantin. Bagus jugak orang yang buat kenduri time raya ni kan, sebab ramai orang cuti, so, rase seronok je boleh jumpa ramai ramai dengan kawan. beraya sekali. happening gila jumpa geng. Padahal bukannye lame sangat pun tak jumpa. seronok rase bila semua tak sombong pun, selambe je tepuk bertampar. Insya Allah, kawan sampai mati. :)




Empat Syawal : Bergambar sesi petang.

Jie, Ezaty, Aniq n Me.
Tasik Puteri Bukit Besi,


Lame giler rasenya beraya tahun ni, sampai raya ke 10 pun tak habis lagi raya. haha. Dari pagi sampai petang, kadang-kadang magrib baru sampai rumah beraye. zzzz. seronok. Thanks kawan-kawan. 

Hari raya 5 and so on in another entry ^^



Monday, August 12, 2013

RESULT?


Alkisahnya bermula, setelah diperkenankan duli duli yang mulia sultan firauuuuun, eh, mana firaun pakai sultan lah, ditetapkan bahawa tarikh keluar result budak degree jatuh pada 3 haribulan lapan pada bulan puasa. Maka tunggulah semua budak budak yang nak dapat result depan laptop depan smart phone mereka. Dan guwa bet ramai yang duk refresh email 26436809753411247898 kali lepas pukul 12 malam tuu. ye daakk? eleh, maluu letteww nak mengaku. 

Wa pun pada asalnya memang setia jugaklah menunggu depan lappy, depan twitter pun same. eh? Saje je nak ambik fefiling nebes tunggu result ni. Bukannya selalu kan dapat rase macam ni. Setahun dua kali jeww. so, apelah salahnya mendera hati dengan perasaan ni. aher aher~ 

Tapi senanye tak lame pun wa bertahan, dalam 45 minit cenggitu je ambik ambik perasaan kat twitter facebook, letih jugak refresh email, last last guwa angkat bendera putih, takpelah sahur karang lah kita cek balik. Guwa pun campak laptop tarik selimut. 

Tapi tapi tak sempat wa nak mimpi naik ke bintang, kahwin dgn DR sheikh Muszafar, hansed duk bunyi bising-bising. Rase nak campak bawah katil je. Tak sangka pulak kuat bunyi noti wassap ni. Maklumlah biase tido mati. Belum pun lena, guwa dah terjaga balik. jam pukul 230 pagi. Jaja muddy jerit jerit kat wassap, dia dah dapat result. Memang cuak habis lah guwa tengok dia macam sedih sedih gituw. Lepas kena paksa guwa chek jugak result, memang dup dap dup dap lah jugak, mengigil tangan nak on lappy.   




















hurm. 


hurm. 


tak tahu nak rase mende. Bersyukur memang lah. Alhamdulillah, xde fail, and still dapat maintain DL. tapi ade lah jugak rase macam aaaaaaaaaaaaaaaaaaaargh, why my BEL C+? disappointed  sangat sangat sebab unexpected. Dulu, Dr Azman pernah cakap "dont worry about your result, i normally give at least B to my students". Kawan2 aku yang dah pernah belajar dengan Dr Azman ni pon cakap mende yang sama, dont worry to much about your final result. tapi alih alih bila check result jadi gini sape tak sedih woii? rase macam nak call Dr pukul 3 pagi tu jugak. hurm. 

Rasenye tak pernah lagi dapat C along this 4 semester. tapi hm, redha jelah kan. dah memang aku tak pandai. terima kelemahan diri. tapi memang sediiiiiiihhhhhhhhhh sebab result BEL tu effect CGPA. rasenye kalau dapat B- pun kalau kurang tak de ah jatuh sangat result Y.Y but anyway bersyukur, sedih jugak bila dapat tahu sem ni tak ramai sangat dapat DL. sumpah rase macam tak syok.


 *****

Disebabakn cuti sem kali ni time raye, so, mase beraya dengan kawan2 biase lah jugak cakap pasal result dengan kawan2 yang U lain. oh, and aku baru tau, UKM dean list dia 3.73 bapak ah tinggi standart. Mesti sebab ramai sangat ni dapat dean. hehe.  Just ape yang aku nak cakap kat kawan2 aku yg cakap "wauu,every sem dean?" Actually u cant compare our result on each other, seriusly there are many many many different things in our course. tengok kite punye assesment sudah a tak same kan? seriusly we cant compare each other. kalau budak engine, budak kimia yang terer terer mase kat sekolah dulu,pastu study macam nak mati for final but u still cant achieve dean list howsoever, what are you guess? u're good enough. be grateful :) 


Wednesday, July 31, 2013

SEMESTER 4


Kira aci lah update semua dalam satu entri je. Better lah dari tak update langsung rasenye. Hehe. malas nak harom nak menaip padahal masa nye bukannye takde. nak kate jage anak, kawinnye belum. nak kate buat assignment, terlentang je manjang. Tang mane buzy nyer jangan duk tanye. Jangan jangan. Anggap jelah aku ni buzy tengah observing semua bende nak membesar. :3

Nak update aktiviti satu satu tu idok lah kan. kite rewind mane yang best best jer pastu topup topup mane yang belum. ihikks. Alhamdulillah, semester 4 berakhir dengan baik walau ade turun naik nya. Aku still tinggal kat rumah sewa dengan kawan-kawan. Maybe next sem last sem kot kiteorang duduk rumah tu before masuk kolej balik. tapi seriusly i donot wanaa stay back at kolej. Tapi tak mampu lah pulok eden nak bayar sewa sorang-sorang. hurm. 

Detik manis semester 4 bermula bila aku dapat sorang kawan baru. Kawan yang menjadi milik aku. kawan yang setia dgn aku for the whole sem ikut aku kemana pon. InsyaAllah akan setia hingga habis hayat dia. Thanks ya Allah for fulfill my wish. Alhamdulillah :') Sekarang cuti, so terpakse berjauhan dengan dia. memang tetiap hari tak lepas ingat dia. serius. Entah selamat entah idok. Moga Allah lindung.

click pic for de whole entry. 


Kenangan manis terbesar dalam sem ni bila dapat siapkan 2 projek kayu. Serius rase macam eksited giler happy terharu sedih pun ade bila tengok hasil kerja kami yang bertungkus lumus berbanting tulang memerah keringat buat projek ni. Aku, dari yang seriusly aku mengaku tak pandai pun buat menda ni but now Alhamdulillah dah ade sikit sebanyak ilmu yang dapat. Thanks sume yang beri tunjuk ajar. Thanks Pok, lecturers, classmates, seniors, n the closer one, groupmates  tuk segala jenis tunjuk ajar. I luv U ol muah muah muaaahhh :*


second project kiteorang buat rehal ekceli tapi ntah tang mane pulak gambar dia ntah. 


Then, untuk sem ni aku rase macam beruntung sikit sebab dapat belajar satu benda baru. dapat belajar camne nak jalankan suatu aktiviti. Even i'm not fully in charge on it, tapi rasenya banyak benda jugak yang aku tolong the leader, mia, lead program ni. ke hulur ke hilir naik motor, dengan panasnye takyah cakap. burn giler muka pas abis program ni. mane taknye kena berjemur dua hari. masuk pejabat sane pejabat sini, kena marah lah tak tau pejabat kat mane, nak susun tournament tak pandai, barang hamper lagi, borang tak lengkap, telefon lecturer seribu kali. nak menyumpah memang ade. Nasib tak give up je. macam macamlah, tapi nilah kan orang panggil pengalaman. bukan senang nak uruskan sesuatu program. Lepas dah habis program ni, serius rase macam nak senyum kalau boleh sampai cecah kat telinga. happy sangaaat sangaat. Alhamdulillah Allah permudahkan banyak benda :')

(15-16 Jun)

tak sangka berjaya jugak buat program ni dgn pertolongan banyak pihak. thanks everybodies. tapi ade satu benda rasenya orang lain tak tahu kami je tau. hi hi. Bahagian sijil tak settle lagi woi. kahkahkah. kita buat buat burn je lah aci? malas woi -.-"


Another one program before study week artitu is acara wajib setiap sem which is Dinner. Sem ni dah tak handle dinner macam sem lepas. pass kat junior pulak. he he. Aku rase menda ni pun dah jadi benda wajib gak, before dinner wajib gaduh pasal tema, pasal yuran, pasal tempat kat group facebook. boleh tahan gaduh dia. haha. Tapi biasalah, lepas abis je dinner tu senyap lah benda tu. mulut orang. ehh, mulut aku pun ade jugak. hikhik.




Sem ni merasa lah naik stage dua kali. sekali sebab anugerah dekan. sekali lagi sebab.....hmmmm. segan ittew nak kabo. thanks to orang tu, memandai je letak nama ittew dekat best dress part 3. dah lah part 3. ittew ni dah part 4 tau. maluuuuuuu takyah cakap ah. bukan layak pun senanye. main letak letak nama je. haha, anyway thanks. memandai buat suprise, pastu bila orang tanya buat buat taktau pulak. 


okey. ape lagi nak highlight. hmmmmm. okey, just one more. Great experience for this sem : we're able and succeed shooting video arab sampaikan ke Johor, otw pergi kahwin umah miss Ainul. oppss, Madam ainul udah. hi hi. Thanks for the cooperation friends. we're able to do it. Congratulation. Banyak kenangan pahit sepanjang pergi dan Johor ni senanya, eksiden, kereta rosak. anak kunci rumah tertinggal. tak mandi sampai besok. har har. kelakar pulak bila ingat balik. tapi kenangan pahit pun dulu, sekarang dah jadi kenangan manis kan girls? Lucky for having great friends to go through the hard moments together :) 



Alright. ni je lah dulu. For the coming exam result, goodluck guys. Aku selalu doakan yang terbaik tuk kita semua. Jangan lupa bersyukur walau ape pun result yang kita dapat. Love ya!