Tuesday, August 30, 2011

tamat satu lebaran . :)


--- hupdate sambil dengar bunyi mercun bunge api ^^



Assalamualaikum . hai hai dan hai . amacam hari ni ?? bes tak beraye? huhuhu . harap semue hepi hepi yeeee , yang budak2 tuu sile lah kumpul duet banyak banyak untuk menjamin kehidupan mase depan yang lebih cerah cemerlang dan terbilang . hehe :P

ok lah , strek to de poin .

lets me tell u olzzz pasal my 1st eid . to be honest, rasenye kali ni lah raye ku agak berlainan . sangat . sebab kebiasaannya, lepas solat raye , salam salam family . cousin belah ayah sekali sebab duduk dekat kan , tengahari tuu mesti dah bertolak ke pake . beraye kat sane pulak . belah mama . tu rutin wajib tiap2 tahun . rasenye selame kepale otak aku ni berfungsi sempurne tak pernah lagi lah balik pake 2nd day . tapi tahun ni laen skit , laen macam mane nanti aku bagitaw . tapi aku tak kesah pom mane mane . :)
ingat ! kita hanya merancang tapi tuhan yang menentukan segala2 nya . dan DIA adalah sebaek baek perancang .

to be honest jugak lagi , raye tahun ni aku memang takde rase raye lasom pom . sori to say, dengan kuku kaki yang x baek lagi. tak pakai kasut raye lagi . haha , balik2 alasan same kan .

duet raye tak habis kelim lagi nie . takboleh takboleh takboleh jadi ni :P
rasenye harini half of de journey habiskan mase ngen adik beradik dan kamera syok sendirik je . pape lah .
duet raye rm50 dah habis belanje mcd.. grrrrrrr ~ hahaha

okei2 . sebabnyee .
harini half of de day beraye kat hospital . mak sedare masuk wad . nak kate kritikal taknak lah . tapi teruk jugak . doktor klinik salah bagi ubat . asal2 demam je , tapi docter tuu siap bagi injection lagi . ubat tuu pulak sangat kuat . dalam mase sari ubat tuu dah boleh merebak dengan jayanye dalam semua urat2 saraf. dan kesan dye sangat sangat kuattttttt !!



hmmm , taknak lah ulaas banyak banyak nanti makin sebak, jus now i hope sangat ade ubat yang boleh ubati dengan kadar yang sangat segera . even i'm not her daughter , tapi rase sangat sangat kesan tuu, dari kecik membesar depan mate die. kalau die boleh kuat lawan sekarang insyaAllah , moge keajaiban akan berlaku . haaaa , taknak nagis T_________T . die salah seorang antara insan yang bermakne pernah terjadi dalam hidup aku sekarang . moge kuat moge tabah . insyaAllah,,semuanya ditangan DIA . DIA maha mengetahui apa yang terbaik tuk hambanya ^^ angkat tangan dan berdoalah segala mungkin kebaikan :)


Monday, August 29, 2011

salam lebaran !!


heheh . renung2 kan,,, nway..
>>> moge selamat dalam perjalanan pergi dan pulang ke kampung .
>>> moge lebaran kali ini diberkati .
>>> moge takde yang cedera kerana mercun .
>>> moge dapat kumpul duet raya banyak banyak .
>>> moge tali persaudaraan kita semakin utuh .
>>> moge kita merindui ramdhan yang pergi .
>>> jangan abaikan segala ilmu yang kita perolehi di bulan mulia ini , 
amal2kan untuk seterusnye..
>>> dan selamat berganti pose pade yang tinggal !!!

Alhamdulillah tahun ni penuh ^^ InsyaAllah :)

SELAMAT HARI RAYE ! MAAF ZAHIR N BATIN !! :)

Friday, August 26, 2011

banyak makan itu ___________

 
Menyebut Al-Imam Al-Ghazali, dalam Kitab Mihajul 'Abidin...

Banyak makan itu:

1. Sebab keras hati...
2. Membangkitkan segala anggota pada yang sia-sia dan pada kejahatan...
3. Membinasakan kecerdikan dan kepintaran dan sebab bagi sedikit faham dan pengetahuan...
4. Sebab bagi sedikit ibadah dan banyak mengantuk..
5. Sebab ketiadaan sedap mengerjakan ibadah...
6. Ditakuti jatuh kepada yang haram dan syubhah...
7. Menyusahkan hati dan memenatkan akan badan dalam mencernakan makanan itu dan membuangnya kembali...
8. Sebab bersangatan sakit mati, kerana kesusahan mati sekadar kesedapan dunia...
9. Mengurangkan pahala akhirat...
10. Padanya hisab pada hari qiamat...
 so, pesanan khidmat masyarakat : 
beringat2 lah ketika makan . jangan sampai raya nanti kita bedal semua bende atas alasan nak ganti time pose dulu . kan dah hilang semua tujuan asal kita puase right ? puase selalu sihat raye tetibe sakit.takmo..takmoo..
merokok membahayakan kesihatan!^^