Wednesday, March 26, 2014

#MH370 #529Ikhwanul Muslimin


Assalamualaikum.

1. #prayforMH370
Mohd Najib Tun Razak ‏@NajibRazak  Mar 24
"With deep sadness and regret I must inform you that, according to this new data, flight ended in the southern Indian Ocean."

After 17 days of waiting, finally Malaysia make an official announcement regarding to the missing aeroplane. yeah, the news is so heart breaking too many people. But, this is the life, the reality that human should accept. When Allah says, "kun fayakun", the things happened. Not delayed. Same with our ajal, never delayed or faster even for one second.

Deep in my heart, even i donot know a single person there, but i pray, all the muslim and muslimah were placed at Syurga Allah. Semoga mati kamu ini ialah mati syahid.



2. Al-Fatihah to the 529 Ikhwanul Muslimin who were sentenced to death.

Eventho i donow much about the story, but still i read and try to understand the situation happened. Egypt court sentense 529 Muslim to death. Ya Allah, semoga syurga tempat kalian. berjuang untuk islam. 






too many things happened. 
Sungguh aku rasa. 
Dunia dah akhir zaman. 

Allahhu :'



Friday, March 21, 2014

Ontheroad #takzabar

0045 pagi.
Currently on the road. Alhamdulillah,dah sampai Paka. Lagi sikit agi sampai lah rumah. Baru 2 minggu lepas balik. Then, hari ni balik pulak sebab esok, eh, hari ni, pagi japgi dah nak gerak gi Tasik Chini. Selamat diijabkabulkan Abang. My only and one abang. Aku doakan sekali lafaz je nanti k? Hehe. Besar maksud kahwin ni, so, i hope u'll take the responsibility wisely. Tbh, dalam mase i'm excited to get a new family member, i'm also feel sad. After this, I'm gonna share yr love with someone else. Haha. Ridiculuos thought. Shame on me :p

Selamat datang Kak Ain. Hopefully your existance will bring a new sunshine on our family. *peluk*

* tak sabar woiii. Ihikkkk. Sanggup balik jugak malam ni Dungun sebab nak kongsi jugak rase bahagia ni dgn yg lain padahal boleh je tunggu kat temerloh je :p

Tuesday, March 18, 2014

Final year project

As a final year student degree for this sem, here is my project. Individual thesis but the materials used are same to Jaja Muddy as we decided to help each others from the start. Particle board making. So, i'm welcoming this busy sem with half- warm hearted. May Allah bless us and easier our work. Chaiyok chaiyok ladies :)

Tuesday, March 11, 2014

Selamat Datang Semester Baru!

Assalamualaikum. 

Welcome welcome semester baruuu!
Sebenarnya hari ni dah masuk second week tapi ni leww 1st day aku attend class. Last week ramai-ramai pakat skip kelas nak berehat lah kononnya penat praktikal khoonnnn.

Tapi ni pun setengah jam dah tunggu seem there's no class. Balik lah balik. K jomm. #FinalYear #ProjectThesis #SemangatBaru

Saturday, March 8, 2014

Selamat Pengantin Baru Yaar!

08/03/2014


Tak sangka dah sampai masa dia kahwin rupanya. tak sangka dah sampai masa dia jadi isteri orang. Memang tak sangka. Tiba-tiba sangat. I got a news a few weeks before her wedding. She was directly invited me to her wedd. once i received the message, seriously, i read it more than 5 times. Haha. Read her name on the card, i really cant believe it, but after i read the groom's name next to her, tanpa sedar aku tarik nafas lega, nafas tenang, nafas bersyukur. Rasa bersyukur, 'Ya Allah, tak sangka percintaan diorang sejak zaman sekolah lagi finally sampai ke jinjang pelamin. Alhamdulillah.' Tak tahu lah nak describe rasa tu macam mane, rasa sebak pun ada actually. 

She's is one of my friends since i was on elementary school, so kind, very talkative, cheerful, dan yang paling orang suka she's really good in making friend! Nama pun talkative kan. haha. Thank you Allah, for introduce her as one of my friend. 


Yaar! Honestly, u're so beautiful today! Seri pengantin tu nampak sangat. Berseri-seri gilaaaaaaaaaa! Seronok kan kahwin? Nak-nak with someone u've prayed all days and fought with all the situations, hope him to become your partner. Dunia Akhirat. Alhamdulillah, mungkin dah termakbul doa tu. Insha Allah. 

Yaar, i've nothing much to say, 
Just hope that you'll become a good wife to your husband. 
Keep a good dignity as his wife, take care with his life. 
Aku doakan mu bahagia jalani rumah tangga dengan pasangan yang mu pilih.
Harap rasa cinta mu kat dia kekal sampai bila-bila,
Ingat, syurga mu sekarang ada bawah keredhaan dia. 
Moga perkahwinan ni kekal sampai bila-bila. 








Sebak pulok aku tiba-tiba kawan aku sorang ni doh kahwin, 
doalah ye aku pun dapat jodoh dengan orang yang baik-baik,
dengan orang yang boleh bimbing aku ke syurga. 

Insha Allah. 



Aku sayang mu sampai bila-bila. 

“Barakallahu laka wa baraka ‘alaik, wa jama’a bainakuma fi khair”
Mudah-mudahan Allah memberkatimu, baik ketika senang mahupun susah dan selalu mengumpulkan kamu berdua pada kebaikan”


Selamat pengantin baru Nadzirah & Khairudin! 



Thursday, March 6, 2014

Merenung.


Assalamualaikum.



Lama tak rasa macam ni. Rasa tenang. Rasa bebas. Selesa. 
Duduk sorang-sorang dalam bilik. Dengar lagu, berkhayal dan berfikir.
Kipas kat syiling, ligat berpusing. Speed nombor 5. 
Kalau diikutkan hati ni banyak sangat lagi benda nak tulis dalam blog ni.
Banyak sangat lagi benda yang ketinggalan.
Pasal trip kat Langkawi pun rasenya dah tak mampu dah nak terbuat.
Dah hampir separuh dah memori lost. Sayang kan? 
Tapi nasib ada gambar. Hmm. 

Banyak sangat benda yang jadi start dari sem lepas, cuti sem, and this sem.
Struggle for proposal project, practical life, and thesis project. 
Banyak sangat-sangat yang jadi, so, kalau boleh aku taknak kenangan tu hilang gitu je,
Aku taknak lupa hardship time yang aku dah survived,
Really really need to write something here, 
Tapi aku tak pandai nak curi masa, update sikit-sikit.
Susah la, tapi takpe nanti kita cuba. 

Actually sekarang dah masuk minggu first sem 6,
       which is Final Year for me, Ya Allah sekejap je kan.
       Sedar-sedar dah nak abis dah degree. Insha Allah.
       Rase macam baru semalam je kena panggil dengan senior,
       Kat bengkel, perkenal diri sorang-sorang.
       Alhamdulillah, segar lagi kenangan, perasaan masa tu.

Tapi sebenarnya jugak, sekarang aku berada kat rumah, kat kampung,
Terpaksa ponteng kelas seminggu,
Really-really tired with the schedule, dengan semua yang dah berlaku.

Dari struggle final exam sem lepas, 
struggle for proposal's presentation, hard struggling for searching practical's place, rent house, 
     Ya Allah memang mencabar gila-gila part cari rumah sewa ni, yang aku rasa aku tak kan lupalah sampai bila-bila hard time dia, got to search the empty room from Mudah.my, then called all the numbs, pihak sana pulak banyak conditions, on the way dah nak pergi tu still takde tempat tinggal lagi *Insha Allah nanti crita balik* , 
Struggle from practical life, mentally and physically,
So now, i really-really need to rest myself, away from problems, 
need to prepare my mental and physical ready before continue with Final Year Project, 
which i guess i'll cry like i cried in proposal phase. 
May Allah ease our days. Ya Allah Ya Allah Ya Allah! 


Alhamdulillah, Insha Allah doa mak akan termakbul,
She gonna get daughter-in-law, and i gonna get new sister in this month,
Just a few days counting! May Allah ease everythings.
Currently now, we're, the family give our best to help my brother toward his marriage,
Aku nampak usaha abang aku kalau boleh taknak bebankan ramai orang untuk majlis dia,
Ye lah, orang lain pun banyak benda nak buat, kerja, jaga anak, study,
Tapi nak buat macam mana, he's working too, so, we'll try our best. 
Kakak aku in charge pasal hantaran,
Mak aku, hmm, i can see the hard time in her, having no husband to support,
have to distribute the cards properly, susah wei kalau tertinggal jemput sorang pun
boleh jadi masalah nanti. 
Every time I'm thinking about this, I felt sad. 
Nampaknya arwah Ayah tak de rezeki nak tengok semua ni. 
Hmm..
 Aku kalau boleh nak buat sebanyak mungkin goodies, but ya, 
I'm still in class, so, i just try to do as much as i can.
Kalau tak sempat tu malam majlis tu terpaksalah kita kerah semua tenaga budak-budak.
Haha. 

Moga Allah permudahkan segala urusan kami. Moga Allah permudahkan Final Year project kami dan semoga Allah permudahkan urusan penyatuan dua hati ini. Amin :)