Tuesday, April 26, 2011

toturial shout box tersembunyi.

ok fine jangan gelak okeh..ye la hippo taw hippo ketinggalan zaman...orang laen da boleh buat shoutbox jadi ghaib terus dah tapi hippo baru nak terketar ketar nak main sembunyi2 shoutbox..lalalalalaaaa...wat ever..;P

 opppsss lupe, assalamualaikum , selamat pagi semua salam salasatuunn ;)

dah buang mase...haa,jom2 kite tengok camne nak buat :

1. Dashboard > Design > Add Gadget > Html

2. then kopi html ni masuk dalam gadget , korang padam "MASUKKAN SEKALI CODE SHOUTMIX KORANG KAT SINI" dan masukkan korang punye code shoutbox tu kat situu.


3. dah siap sume2 of coz laa kene save.


Note : Kedudukan widget ni ajaib sikit boleh ubah2, contohnye:
  1. Kalau nak atas kan sedikit atau turunkan sedikit kedudukan shoutbox tu cari dan ubah bahagian ni:
    top:50px;
  2. Kalau nak besar kan sedikit atau kecil kan sedikit shoutbox  tu cari dan ubah bahagian ni:
    width:30px;
  3. Kalau nak tinggi kan sedikit atau pendek kan sedikit kedudukan shoutbox  tu cari dan ubah bahagian ni:
    height:100px;
  4. Kalau nak tukar tabs kat bawah nih ngan gambar korang ( saiz image 30 x 100 pixel atau yg bersesuaian)
kalau nak tukar warne pulak korang klik je sini ..
Caranya :
Cari perkataan background :url > Tukar url original colour dengan url colour yang korang nak.

kalu nak ajar lebih2 pom hippo tak reti..ni pom da tergagap gagap..haha..ok la , arap laa dapat jugak hippo bantu mengupgrated kan dunie blog tanah air kite ni...cisss, ayat, muntah ijaw aku !


bye2..hippo nak g cari keje ari ni , da lame sangat membuang mase waktu dan tenage !...haha..jumpe lagi..muaaahhhh.... ;)

Risau tangan kuat berpeluh ?

Assalamualaikum..
kabare sume?lame pulak rasenye hippo tak buat entry fasal perkara2 ilmiah ni...
nak kate buzy tu tidok la jugop..tapi malas tuu ade..hehehe..

ni hah hippo nak kongsi tentang masalah ni satu...secara realitinye , memang ramai jugak kawan2 hippo yang alami masalah ni.. kadang2 masalah ni sampai boleh menjatuhkan semangat mereka nak berinteraksi dengan orang laen pom ade..


masalah komen yang selalu kiter dengar : 


"mengapa tapak tangan saya selalu berpeluh? Saya kadang-kadang malu hendak bersalam dan terpaksa mengelap tangan terlebih dulu. Tapak tangan saya kerap berpeluh tetapi apabila berada dalam kelas berhawa dingin, tidak pula mengeluarkan peluh. Apakah ini normal atau sebaliknya? . . 


meh hippo jawab kongsi antare jawapan nye : 


MASALAH pengeluaran peluh yang berlebihan dikenali sebagai hyperhidrosis. Masalah ini membabitkan kedua-dua jantina lelaki dan perempuan secara sama rata.

Ia kerap melanda pada peringkat umur 25 tahun hingga 64 tahun. Ia boleh membabitkan keseluruhan badan dan dalam setengah orang, hanya membabitkan kawasan tertentu pada badan. Kawasan ini adalah tempat yang mempunyai konsentrasi kelenjar peluh yang tinggi seperti tangan, kaki, celah ketiak dan kawasan kelankang.

Hyperhidrosis primer bermula ketika seseorang remaja dan boleh berlaku kepada  anggota keluarga kerana ia ada kaitan genetik.
 
Hyperhidrosis sekunder berpunca dari masalah seperti penyakit pituitary, kencing manis, gout, tumor, menopause dan kesan sampingan beberapa jenis ubat ubatan.
Punca sebenar hiperhidrosis masih belum diketahui tetapi banyak kajian menunjukkan ia berpunca dari peningkatan aktiviti saraf simpatetik. Perasaan resah, gelisah, panic atau teruja boleh memburukkan keadaan berpeluh ini.

Juga faktor lain seperti sesetengah makanan, minuman, pengambilan nikotin dan kafein dan sesetengah bau boleh juga menyebabkan pengeluaran peluh yang berlebihan.

Untuk makluman anda, ada dua jenis rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat masalah ini:

1. Rawatan perubatan

Rawatan dengan menggunakan ubat sapuan yang mengandungi aluminium chloride sering digunakan untuk pesakit yang mengalami hiperhidosis pada bahagian ketiak.

Ubat ini kadangkala boleh menyebabkan irritasi pada kulit. Ubat ini juga boleh digunakan untuk hiperhidrosis pada bahagian tangan dan tapak kaki. Suntikan botulinum toxin jenis A (BOTOX) juga digunakan untuk merawat masalah ini. Selepas disuntik pada kawasan terbabit, kesan pengurangan peluh dapat dilihat dan ia boleh bertahan hingga empat atau sembilan bulan bergantung kepada tempat suntikan. Pengunaan BOTOX untuk rawatan hiperhidrosis pada bahagian ketiak mendapat kelululusan FDA (US Food and Drug Administration)

Beberapa jenis ubat dari kumpulan anticolinergic seperti oxybutynin ( Ditropan) digunakan untuk merawat masalah ini dan kesannya adalah memberangsangkan.

Bagaimanapun, ada kesan sampingan yang boleh dialami pesakit yang mengambil ubat ini. Ini termasuk rasa mengantuk + rasa kering pada mulut.

2. Rawatan Pembedahan.

Antaranya membabitkan pembuangan dan pemusnahan kelenjar peluh yang terbabit dengan cara liposction dan ada juga menggunakan laser. Namun teknik ini sesuai untuk masalah hiperhidrosis yang membabitkan bahagian ketiak saja.

Satu lagi teknik pembedahan yang sering dilakukan ialah teknik endoscopic thorasic syphatectomy (ETS). Teknik yang menggunakan cara laparoskopik atau pembedahan lubang kekunci ini membabitkan pemotongan/mengetik (clamping) saraf simpatetik pada bahagian dada.

Mengikut kajian yang dibuat, teknik ini memberikan kepuasan pesakit lebih dari 80 peratus dan ia sesuai untuk kanak kanak. Teknik ini juga boleh mengurangkan peluh dari tapak tangan pada 85 peratus hingga 95 peratus dari pesakit. Pembedahan ini boleh dilakukan oleh pakar bedah kardiothorasik atau pakar bedah laparoskopik.










Antara kesan penyakit ni :

 1. kesan fizikal kepada kulit seperti infeksi dan jangkitan kulat dan kulit melecet. Selain dari itu, ia boleh menjejaskan kualiti hidup seseorang akibat dari perasaan malu dan tidak selesa kerana pengeluaran peluh yang banyak.

2. Kebanyakan dari mereka juga malu untuk berjabat tangan dan sering mengelak daripada melakukan aktiviti yang boleh meningkatkan peluh seperti bersenam. 

3. Kesan basah pada baju di bawah ketiak juga sering memalukan dan kadangkala boleh menimbulkan bau yang tidak enak walaupun sudah memakai deodorant.

4. Baju terpaksa ditukar beberapa kali dalam masa sehari. Peluh yang banyak pada tapak kaki pula akan menimbulkan masalah terutama apabila memakai selipar getah kerana sering tercabut.


hehehe...
  
nasihat dari hippo pakar :

Saya menasihatkan anda berjumpa pakar kulit terlebih dulu. Ini kerana mungkin ada ubat yang sesuai yang boleh digunakan sebelum anda melakukan pembedahan. 

 harap entry ni dapat menolong readers yang belum taw..tata..;)

BEN CARI BLOG BARU LAH

Santai Bersama BEN ASHAARI

jam komputer aku menunjukkan pukul 23:52
sempat lagi sempat lagi ni....
abg ben time sayer !


5 blog baru yang korang suka : 

4. noh
5.  shila

5 blog lama yang korang suka :


last skali saye nak cakap saye syg abg ben n undi abg tuk segmen digi tuuu  ...;)





Friday, April 22, 2011

Pengalaman jadi children sitter ;)

Assalamualaikum...

kabare ? hope sume readerss sihat2 waalfiat je yap ;)
aisyhh...lame nyer hippo x tekan papan kekunci ni...windu sgat2...huhu..rindu kat sume2.. even mate ni da sarat, hippo nak jugak write sumthing for myself..tentang aper?haa..korang da bace tajuk kan, xperlu laa rase nyer nak translate balik ;P.. entry ni akan jadi sedikit panjang , so, sape2 tak nak bace , jus scroll down okeh ? ;)


 Alhamdulillah, ari ni abislaa 3 minggu tuu hippo jadi kakak yang mithali tuk 3 orang budak (satu kecik + 2 agi dah sekolah rendah )yang aigoo,,sumpah tak dapat hippo nak terangkan..       Yoyo  huhu.. tapi takpe,nomel laa budak2 kan..betol ke nomel ? ari 1st tuu memang laa rase cam kekok sikit nak buat keje...maklumlaa org xbese masuk dapur..hua3. bile da kene kerah buat keje itu dan ini, rase cam susah sangat nak nanges pom ade..selalu pikir betol ke buat cenggini buat cenggitu.   


nak taw tak , nak taw tak !!..ari 2nd tuu, mase duk menyapu sampah , tibe2 teringat kat citer novel hlovate..ala, yang cite 5 tahun lime bulan tuu..betool2 jadi macam dyer..gain experience before continue study..tapi satu je tak lengkap..kat umah tuu takde laa pulak abang long..hehe gatal x?okeh2 drop de subjek ;p.


tapi bile pikir2 balik..dat how a life..we're always learning from nothing to sumthing n then we'll change from nobody to sumbody rite ?

Banyak bende jugak laa hippo dapat, even juz 3 minggu je kat sane..bab2 jage budak tu orang cakap law nak suroh tuu boleh laa...mandikan,basuh najis..kikiki...suap makan , pujuk time dyer nages (haa...part ni memang penat !mase ni tibe2 hippo paham sume tentang kes2 dera bayi bagi sume bapak2 mak2 yang memang takde kesabaran yang tinggi ! nauzubillah ye kawan2. ..nak buat susu botol pom hippo da pandai ..cume breast feed je tak belajar lagi...wooohaaa !!...


ade lagi bende penting yang hippo dapat ialah belajar berdikari...try bangun pagi sendiri...tanpe gune jam ye..dat wat a mother need..biological clock ! hippo belajar buat sesuatu tuu sampai kat kesudahan dye..yelaa...law kat umah , time kene pakse basuh pinggan yang banyak , pantang nampak mak kat tepi mesti  hippo ajak tolong basuh sekali...wohhaa..terkantoi pulak ! time lipat baju pom camtu..kalaw kat umah lepas lipat baju mesti suruh je mak kemas masukkan dalam almari..tapi kalaw kat umah org takkan nak buat camtuu ? memang tak laa kan ? haahaa..jatuh saham ;P

then..hm..hm...banyak laa jugak hippo dapat..yang kureng tu pom ade..tapi tuu sume lumrah alam..human,nobody perfect ! dan lepas di pikir pikirkan balik rase nyer memang ade hikmah  Allah xkurniakan adek kecik2 untuk hippo..Sesungguhnya Allah itu maha mengetahuikan apa yang terbaik tuk hambaNya.. tak perlu disangsikan lagi..dan yang paling penting hippo nampak sendiri bagaimana besarnya pengorbanan seorang ibu...bagaimana sakitnya hati seorang ibu bile anak taknak dengar kate2 mereke..
n for my mummy, sory n thanx 4 everyting...i lov u forever! Big head

dan tadi memang part yang paling taching..saat hippo dah nak berpisah dengan budak kecik tu..sumpah memang rase nak tertitis je aer mate..tapi cover ! hahaha..hippo kuat ! memang sedih laa nak lambaikan tangan kat dyer..bye2 my little Aiman,esop pergi sekolah taw ! dah banyak hari dyer ponteng sekolah sebab nak duduk berdue dengan hippo..tgok dyer pom menangis tadi pom bukan main..biasela budak2 ni hati dyer suci...uwaaa...memang rase nak pergi je jumpe dyer sekarang... Big head


okey...bye2 ! hope nanti bile kiter jumpe agi...u'll never forget me..miss u !
n for my aunty, thanx for taking care + being nice with me..

I'll never regret with dis experience! dat taught me a lot ;P
muaaahhhhh......