Tuesday, April 26, 2011

toturial shout box tersembunyi.

ok fine jangan gelak okeh..ye la hippo taw hippo ketinggalan zaman...orang laen da boleh buat shoutbox jadi ghaib terus dah tapi hippo baru nak terketar ketar nak main sembunyi2 shoutbox..lalalalalaaaa...wat ever..;P

 opppsss lupe, assalamualaikum , selamat pagi semua salam salasatuunn ;)

dah buang mase...haa,jom2 kite tengok camne nak buat :

1. Dashboard > Design > Add Gadget > Html

2. then kopi html ni masuk dalam gadget , korang padam "MASUKKAN SEKALI CODE SHOUTMIX KORANG KAT SINI" dan masukkan korang punye code shoutbox tu kat situu.


3. dah siap sume2 of coz laa kene save.


Note : Kedudukan widget ni ajaib sikit boleh ubah2, contohnye:
  1. Kalau nak atas kan sedikit atau turunkan sedikit kedudukan shoutbox tu cari dan ubah bahagian ni:
    top:50px;
  2. Kalau nak besar kan sedikit atau kecil kan sedikit shoutbox  tu cari dan ubah bahagian ni:
    width:30px;
  3. Kalau nak tinggi kan sedikit atau pendek kan sedikit kedudukan shoutbox  tu cari dan ubah bahagian ni:
    height:100px;
  4. Kalau nak tukar tabs kat bawah nih ngan gambar korang ( saiz image 30 x 100 pixel atau yg bersesuaian)
kalau nak tukar warne pulak korang klik je sini ..
Caranya :
Cari perkataan background :url > Tukar url original colour dengan url colour yang korang nak.

kalu nak ajar lebih2 pom hippo tak reti..ni pom da tergagap gagap..haha..ok la , arap laa dapat jugak hippo bantu mengupgrated kan dunie blog tanah air kite ni...cisss, ayat, muntah ijaw aku !


bye2..hippo nak g cari keje ari ni , da lame sangat membuang mase waktu dan tenage !...haha..jumpe lagi..muaaahhhh.... ;)

7 comments:

Farhana Jafri said...

dh buat dulu tp mcm xbest je hide kn ni.. hehehe.. thanks sharing ^^

jemput singgah ANASAURUS :)

Cik Cempaka said...

ok sy tak gelak sebab sy masih takde shout box...

hahaha, gelakkan diri sendiri

アヌム ちゃん~~ said...

Salam.bw here^^ nice blog :)
Feel free to visit me @ frommetoyou~
Ada entri baru^^ TQ

izz ahmad said...

bgus gak tu.. sy pon xpndai nak wide hide shoutout cmne.. nice info!

♥ra_gegirl.♥ said...

DAH CUBE BNYK KALI :( TA BOLE PON :( :'(

shizakiena said...

best2 boleh je buat...cuba guna browser yg lain..internet expolrer 9

peachippo gediks said...

farhana, izz : welkem ;)

cik : hahha..jom gelak same2 ;)

ra_gegirl : asal lak?aiyoo..