Saturday, April 27, 2013

Gunung Senyum.



Lupakan seketika masalah dan beban di hati. Marilah kita mengaktifkan diri sendiri. Alhamdulillah, berjaya jugak trip sendirian berhad yang dirancang dengan kawan-kawan ni. The planning day was a very funny part. Haha. its was so spontaneous planning. Memang main tangkap muat je. Sehari sebelum tu google sane sini, telefon kereta sewa sane sini, contact orang sane sini sape yang available. dan bila dah tengok hasil trip ni joyful and successful, we thankful :)


Disebabkan kami takde banyak mase, planning pon last minutes, so, kami decided tuk spend time most precious time together tempat dekat yang dekat-dekat je. We choose Gunung Senyum, Maran untuk berekreasi. tak sampai sejam pon pergi sane. Kami gerak 3 buah kereta. dua kereta perempuan satu kereta lelaki. pergi tempat-tempat hutan yang jauh dari bandar macam ni memang perlukan pengawasan lelaki senanya.

malas pulak nak describe lebih-lebih. 
feel free to scroll down :)

  

otw. gerak dalam pukul 9 lebih. plan nak gerak pukul 8, banyak sangat halangan. 

ni dah lepas dah breakfast same-same. Home made breakfast je.
ready for adventure !

one step further :) 

hai. motif dua dua nak mate besar ? 

dalam gua. 

Add caption

manjang posing -.-"


ain, reen, mia, jaja, k.seyra and me. *peace*


scramble eggs . senang, cepat dan sedappp (Y)

 lepas dah habis hiking kat Gunung Senyum, dalam pukul 1 cenggitu kiteorang pon gerak pergi nak mandi air terjun pulak. pergi Lubuk Yu. Bungkus nasi ayam sorang satu piknic kat sane. Actually ramai yang kata tempat nih bahaya. ramai yang maut mandi kat sini. memang perasaan takut tu ade jugak mase mandi sini. tapi lepas baca doa dan masing-masing jage diri sendiri, Alhamdulillah, Allah jaga kami. 





dalam pukul 4 petang gitu kami gerak balik dah. sampai rumah semua dah penat giler. Tapi disebabkan baki jam kereta sewa ade lagi. so, kiteorang gerak pergi McD pulak lepas mandi bersih-bersih. Asalnye aku xnak ikut pon. letih koott. dahlah esok ade kelas lagi. hmm, tapi setelah dipakse semua. i folloowwww~

then, lepas dah balik malam tu, semua terbongkang tidur. 
sampai besoknya bangun lambat pergi kelas. adooi.



perasaan ? 
yahhh, i'm happy for this trip. i feel closer to each other. i'm happy spending time with ol of you. 
i hope for something awesome like this will come up again. 
betul lah kan orang cakap time muda remaje sihat walafiat ni lah kita nak cuba benda-benda cenggini,
nanti bila semua dah kawin ade anak, jangan haraplah nak rase freedom macam ni. 
nak kena bagi anak makan je kejanya. uhukk uhukk. 


:)

Thursday, April 25, 2013

Kisah Budak 7 Tahun.


Assalamualaikum. Hai.

Aku senanye tak pandai nak cerita balik situasi yang dah jadi kat aku. Maksud aku cerite supaya jelas, lancar dan menarik. So, layan jelah eh, walau kena bace ayat yang same dua tiga kali sebab tak paham. BHAHAHAHAH.

Petang tadi yang takde lah petang sangat pon, aku pergi beli tiket. Beli tiket nak balik UiTM balik. cuti dah nak habis hoii. Aku rase cuti seminggu ni cepat. sedar sedar esok dah Khamis. rase macam baru semalam je balik. hmmm. Ok. sambung balik. Sampai-sampai sane, aku pergilah kat kaunter tiket, aku cakap lah nak beli tiket tarikh sekian-sekian-sekian. Tapi . . . dua kali tarikh yang aku mintak tu terpakse dilupekan je sebab tiket dah habis. soobbbs. Terpakselah aku beli tiket yang akan sampai sane lewat malam. Moga-moga time sampai tu adelah lagi kereta teksi tersadai satu dua buah. mati aku kalau takde teksi. berkampunglah kat terminal tu gayenye. 

Yang aku tak puas hati time beli tiket ni pasal pakcik yang jage kaunter tu. Aku rase dah jelas terang bersuluhkan lampu-lampu kalimantan sume, aku cakap nak beli tiket sampai ke Jengka. dia boleh lagi hulur kat aku tiket pergi Temerloh. Aku rase aku tak sebut langsung pon perkataan TEMERLOH tu. Mase tu dia dah buat muka dah. Nak marah lettew. Tapi aku saje taknak bagi dia lagi panas hati, kalau dia panas hati japgi dia marah aku, kalau dia marah aku, lagilah aku marah dia balik. kalau nak rase buatlah. kahkahkah. ehem ehem. *betulkan tempat duduk balik* Aku saje senyum je kat dia pastu ucap terima kasih kat dia sebab malas nak dengar dia membebel. 

Aigoo. dah panjang dah. tak masuk part seram lagi -..-"


Lepas dah settle urusan situ, aku pon bergegas nak balik kat kereta balik. tapi then aku nampak ATM. tetiba rase macam tertarik pulak nak keluarkan duit. hohoho. ATM kat situ dia letak dalam satu bilik pintu kaca gitu. Aku pon masuk lah kat dalam. takde orang. cepat-cepat aku masukkan kad. tunggu dia proses. haa, time tu, tiba-tiba ade someone masuk dalam bilik tu, berlari-lari. then aku berpaling, ade budak. around 7 years old, i guess. budak tu masuk terkejar-kejar, termegah-megah. then masuk dalam, dia standing beside me. aku ulang, TEPI, bukan belakang. motiff ? arrgghh. aku dah kecut perut dah time tu. nak keluar balik pon, mesin tu dah selamat telan kad aku. Dalam hati mase tu ingat Allah, ingat mak je. ya Allah takut kot. ;(

then suddenly ade makcik sorang tu masuk. aku dah fikir bukan bukan dah. takot budak tu bawak geng ke, takut tibe tibe makcik tu hulur pisau ke kat aku. habislah duit aku dalam bank. yelah kan banyak notis-notis precaution macam ni tersebar. aku pon terautomatik fikir jauh. dah lah kawasan tu lengang. lepas aku dah tekan-tekan mesin, then ambik duit keluar, aku cepat simpan duit dalam purse tarik kad cepat-cepat then keluar. Mase aku melangkah keluar, suddenly budak tu, shout kat aku, dia cakap :


"kakak, macam mane nak keluarkan duit ni ? "


Aku feel dah macam cerita hantu dah. bapak scary giler. Aku rase jantung aku dah goyang luruh jatuh ke mane pon xtahu. i was so scareeeed u noe. uhukkk. Then aku tak pedulikan pon budak tu, terus keluar pergi kat kereta. Alhamdulillah, fuhh, lega, dia tak follow aku. 

i hope this kind of situation will not happen to me, or others again. 
even, yaa i know, it's only 7 years old boy there, but yu know, everything could happened. sorilah if someone will say that i should treat that boy nicely. tak perlu lah nak fikir buruk bagai ke ape. but for me, this is a precaution, if yu love yourself. Nauzubillah. 

*peace*



Monday, April 22, 2013

Aiskrim Batang

Assalamualaikum. 

masih gigih rupenye aku menatap skrin putih ni. hohoho. so, as ol u know, beberapa last week yang lepas, kepanasan yang melampau telah melanda Malaysia. bayangkan tengah-tengah malam pon, kalau selama ni tidur berselimut kain gebu-gebu lembut-lembut yang tebal-tebal, feeling oversea gituww~ tapi minggu tu, selimut ke mane, tidur berselimutkan peluh je, bangun esok tu mesti rase macam tengah berswimming pool. kalau boleh nak tidur atas simen je. lagi puas. panas giler. 

Lepas balik kelas lagi lah. sorang-sorang mesti berebut nak buka peti sejuk, pakat berebut nak minum air sejuk. banyak side effect bila temperature tetibe meninggi ni ghupenye, temper seseorang pon boleh naik jugak.

ok, ilek ilek udah bace. cool cool. jangan same-same naik panas jugak. haha.  
panjang pulak mukadimahh. ok, then, kemuncak ceritanya....



jeng jeng jeng . . . 





we're planning to do this : 






quality gambar veri veri depressing. NVRMIND



disebabkan panas sangat bandar jengka, maka muncul lah idea-idea yang kretif dari budak-budak rumah. Nak buat aiskrim batang. Semangat takyah duk cakap ahh, sanggup kot pergi beli plastik tu. lepas dah buat aiskrim ni, tetiap balik kelas mesti semua orang berebut rebut nak buka peti. ambik sorang satu. seronok rasa bila same-same share the joyful. 



sape nak ? sebatang singgit. HOHO !
#AktivitiBudakRumahSewa


Sunday, April 21, 2013

Nowaday.


annyeonghaseyo. 

hahaha. cakk! update lagi. well, mase cuti duk kat rumah ni je lah can freely tekan button-button keyboard sekalian. Nak harap time tgah kat kolej ? nak tulis tajuk pon kena kepam-kepam dulu sampai dua tiga minggu. 

Hmm.. Masuk hari ni, dah dua hari duk kat rumah. Pagi tadi kemas rumah, basuh baju, mop lantai, basuh toilet, sampai petang tu tertidur zzzz. lena betul . lega tengok rumah tak kotor sangat, walaupun still oyeahhh bersepah lagi. nak buat acano dah aksar eh ramai bonar. ehh, alamak, baru teringat. nenek aku suruh tukar sarung kusyen. aisyhmen, acano boleh lupo nih. esok lah pulak. 

Kalau dulu time cuti-cuti cenggini takdenye aku nak kemas rumah. pagi-pagi lagi kul 8 mesti arwah ayah dah ketuk-ketuk dinding bilik suruh bangun siap-siap turun kat kedai. Tolong jaga kedai. Ambik order angkat air jaga kaunter. kalau lambat sikit aku turun mesti kena dengar ayah berleter. Hahaha. Honestly, frankly speaking, kedai ni banyak sangat memori. it taught me a lot. sangat-sangat ajar aku berdikari, banyak sangat benda yang aku learned dari kedai ni. *tarik air hidung*

tapi sekarang kalau setakat cuti sekejap-sekejap cenggini aku dah malas dah nak buat kerja. lebih prefer duduk dalam rumah. Kemas-kemas rumah. *kemas lah sanggaattt* sebab? sebab dah takde orang berani marah aku lelebih kalau aku bangun lewat ponn. hikhokhikhok.

From my observation, (macam nak buat report je heww -.-) tipu lah kan kalau aku cakap there's no different between dulu (with father) and now (without father) yang organize kedai makan ni. Arwah ayah jage kedai ni lame sangat dulu. everything he did alone. dia yang pergi beli barang order barang semua-semua sendiri.

so, mase mula-mula semua sedare mara yang lain berbincang nak buka kedai ni secara berkongsi, aku macam tak berape nak setuju sangat. well, with the unstable family condition and the emotional feeling. it's not i dont believe with others. argghh. it's hard to describe when it's involving the family. Aku rase macam family aku goyah sangat time tu. Anything could happen. But Alhamdulillah, Allah jaga kami. Allah kasih dekat anak-anak yatim ni. 

now, lepas dah nak masuk dua bulan (ke dah lebih?) kedai ni di-organize oleh sedare mare semua. Mase mula-mula tu, ya, banyak sangat cabaran satu satu datang. bekalan elektrik on off, paip air pecah, pekerja roti buat hal. macam-macam lah. pastu nak kena jawab soalan-soalan orang satu persatu. aigoo, it was hard, i tell u. But till then, berkat usaha, sabar, niat, istizam (aceceh), Allah tahu apa yang terbaik buat kami. Alhamdulillah. 

Aku harap in the future, if something come up, ape-ape jelah. sesuatu yang akan buatkan kita semua jadi selfish, rase nak pertahankan hak diri sendiri je, kita semua still boleh fikir dengan waras, still dapat duduk bincang satu meja. moga-moga. Moga takdelah yang ambik kesempatan. 

   



:)


p/s : current feeling : i think i got the answer. good bye you. i prefer for the better. InsyaAllah. 
  


Saya Ok, Saya Dah Besar!


selamat pagi. 


it's me, much time.


knowing me and getting friend with me are two different things. 
i'm a girl who not simply telling my story, secret or feeling to others. 
because whenever i start open my mouth about it, 
i felt like me burden others. and i dont like it. 
but sometimes, in this blog i did *nodding*


so, i guess, my true friend should understand why i cant tell the story 
even u forcing me too. please dont be sad. I never differentiate anybody. 
if u knew me well, u'll notice whenever i being happy,
being down, being sad and being hurt. 
and whenever i got your attention, i I feel appreciated. i thank you.

' once u're my friends, u're my friends forever. '
i love you guys :)



"Everything happens for a reason, the hard part is finding out what that reason is."





Saturday, April 13, 2013

Need And Want.




Day by day, minute by minute passed. 
i dont know why but whenever i'm being alone, 
when no one is surround me, i feel i wanna cry. 
cry with no tear. just sorrow heart. 
Sometimes, i'm always asking, 'why cant i get what i want?' sakit. pedih. 
just only can see what i want in front of my eyes but i cant catch it. suffer. 



THE WORST FEELING U'II EVER FEEL IS 
SITTING NEXT TO THE PERSON 
WHO MEANS THE WORLD TO YOU 
KNOWING YOU MEAN ABSOLUTELY NOTHING TO THEM.





but then i calmed myself, keep remembering the quotes,


"i asked to Allah a stalk flower, but Allah give me prickly cactus.
i asked Allah to created me be butterfly, but Allah created me be caterpillar.
i am sad and frustrated.
But later i find beautiful cactus and find the catterpillar metamorphosed be butterfly, so beautiful.
Allah the mercifull, Allah doesnt give us what we want, but Allah gives us what we need."



 subahanaAllah. Allahuakbar !

it's dangerous?



it's dangerous?
riding a motorcycle alone for half of an hour through the tough and silent road ?





Yes, it is. For a girl like me. I admit. it's dangerous. 





but for forever afraid of something, 
for forever thinking of i shoudnt do that, 
i cant do that or i'm not allowed to do that. 
 i think i should get out of that circle. 




Even, yaa, someone say, "please listen to the elder",
i know i should obey it.
but i dont think i'm being rude for argue/against the command. 




am i rite?




I know I should be thankful for the people, who are worry about me, 
cares about me. But sometime please dont think about ol of the negative effect until we cant see the +ve effect is more more better give de benefit.  



 


 

 
ok, dont take this too serius. 
my intention is just i dont want to make anybody worry about me,
i sure i'll do something without slip thinking about each of you :)




because u know, i love you. All of you. 







Thursday, April 4, 2013

INTRODUCE MY BF.


agak GEDIK sebenarnya untuk panggil beliau boyfriend, tapi bila fikir since he'll accompany me much of my time here, so, ape salahnye kan. hai BF, lets take good care of me ! 


tarikh pertama bertemu dengan beliau ialah 22 March. tapi tarikh pertama keluar dating was on 26 March. uhuk uhuk. nak pergi jumpa dia dan bawak dia balik, nebes tak yah cakap ah. rasa macam tak caye je. siap pukul-pukul manja diri sendiri lagi. uhuk uhukk. 


Alhamdulillah. syukur syukur sangat. finally, dapat jugak aku jadi pemilik dia yang sah after a long time of mengidam. Tengok duit dah susut dalam bank pon tak rase sedih sangat. sebab rase berbaloi. he he he .  Thanks a lot to my friend yang tolong secara langsung n tak langsung. To dilla, thanks a lot okey? aku dah belanja kfc kan? haha. And for my family, thanks sangat2 sebab bagi support dan tak halang dan memahami kehendak hati ini. sayang semua orang! *dan dan*


Honestly, aku tak tau much pon pasal motor ni. bawak tu terer lah jugak sikit. tapi kalau nak suruh chek benda tu benda ni tu, mintak maaf lah. tapi tapi ini semua takkan menghalang niat suci dan tulus aku untuk jaga BF baru ni baik-baik, biar GF awak ni belajar selow-selow dulu ea. (:


Cantik tak sport rim baru BF saye. awal-awal dah demand yang mahal.

nak bagi nama ape ehh? Mickey? Donald? cengkerik? Lelabu? 
Jejantas? Johny Deep?


[ . . . . . ]


Zizan ? har har har -.-''




Tuesday, April 2, 2013

Diff means.



FRIENDSHIP isn't about how many friends you have.
it's about the few real ones you have.
and get to keep till the END. 



till now, sampai umo aku dah 20 an nih,  aku rasa aku dah jumpa macam-macam jenis kawan dah.
kawan yang jenis makan kawan, kawan yang jenis pentingkan diri sendiri,
kawan yang suka jaga tepi kain orang, kawan sekepala, kawan yang suka menolong,
kawan yang senang bagi nasihat dan kawan yang sanggup mengharungi susah dan senang sesame.


to be honest, aku rasa kawan-kawan zaman sekolah rendah, sekolah menengah, zaman asasi, dan zaman u sekarang, semuanya lain-lain. mungkin faktor umur ?


freakly speaking, i'm not de one yang boleh get along dengan semua orang. But once we're perfect to each other, u're de one that i'll caring and being good and spend almost of time along. 



once u're my friend, forever you are. never make a distance. 
.__.