Wednesday, July 22, 2015

GUNUNG IRAU BRINCHANG CAMERON HIGHLAND

Gunung Irau, 11/12 Apr 2015
Assalamualaikum. Alhamdulillah, another achievement unlocked!
Im happyyyyy Im happpyyyyyy :D
Gunung Irau/ Gunung Brinchang (Gunung ke-15 tertinggi di Malaysia) ni terletak kat sempadan negeri  Perak + Pahang. Atau specificnya terletak kat Banjaran Titiwangsa, Cameron Highland dgn ketinggian 6923 kaki. Nak tau tinggi tak tinggi korang kena cuba try daki lah. Setakat yang aku naik, it took almost 4-5 hours jugak nak sampai puncak. Yang jadi slow nya sebab this forest is sooo sooo beautiful. So, walaupun dia ambik mase yang lame nak daki, korang xkan rase penat sangat . For every step yang aku daki, mulut asyik duk menyebut waaaauu wauuuuu Subahanallah it’s so beautiful. Sumpah xtipu. Pastu duk posing setiap sudut. HAHAHA cantik weh!


Orang cakap sape yg dah pernah naik Gunung ni kira hebak lah. Tapi from my opinion, there are a lot gunung yang lagi susah compare to this mountain. Paling lama aku pernah daki, Gunung Tebu, Terengganu. Naik pukul 10 pagi, maghrib baru sampai atas. Bawak barang camping barang masak naik atas lagiii lahh tough. *k tetiba terselit, senanya aku rindu*


Sebelum nak naik ke trek Gunung Irau, korang akan lalu Gunung Brinchang dulu, Nampak lading the yang sumpah luas gila. Teh BOh. Senanya k lah aku 1st time naik Cameron so aku tak pernah tengok and Im impressed J kemain dy punya tinggi. Kiteorg naik Gunung ni pakai keta je sbb dy dah ade jalan tar. Ade je yang aku perasaan yang jalan kaki naik trek ni, tapi sumpah aku rase kalau daki jalan ni korang dah semput sebelum masuk trek IRAU. Tak daye den.


Ni sesi taklimat sebelum hiking. Sesiapa yang xtahan sejuk amatlah digalakkan untuk bawak sweater. Mengiggil jugak kat atas. Aku naik sane dalam 15 orang. Dengan geng polis yang dah power and kami anak-anak bilis. Kikiki. Seronok naik reramai sebab tak bosan, ade teman yang selalu duk guide kiteorg. Rase teamwork tuu.


Amboi memasingg dah tak nampak papan tanda dahh. Hehe


Spirit level + energy level :100%


Tapi ape yang aku boleh cakap, trek dia agak mencabar. Semua main akar-akar pokok. Nak naik kaki mesti langkah 90 degree. Nak turun pun ade part batu batu yang susah siap kena berpaut kat tali semua. Semua jenis naik bukit turun bukit naik turun. Yang seronoknya sebab dia sejuk. Tak rase penat sangat tak rase dahaga sangat.  Yeke? Hmm penat jugak senanya HAHAHA


Yeaaayyy dah sampai anak irau. Lepas 3 jam lebih. Sebelum jumpa mak irau, korang akan jumpa kawasan landau dulu satu, nama dia ANAK IRAU. Jalan lagi sejam baru jumpa puncak dia, orang panggil MAK IRAU. Aku ikut je sebut haha. Sepanjang sejam ke puncak tu lah banyak sangat sangat tempat yang cantik. Aku rase kalau buat photoshoot sumpah cantik gila. Dear, nanti kita photoshoot pre wedding sini nak? Tapi ai nak request helicopter la satu sampai terus ke atas. Deal? Hihi.




Cantikkan? Macam lam studio gambar jee.


MAK IRAU


Kalau naik ambik masa almost 5 hours, nak turun 3 jam pun dah okay, So, sempat je kalau korang nak solat jamak kat bawah, make sure kena naik awal la ye, pukul 8 pun dah okay naik, tengahari dah smpai atas then asar dah boleh solat bawah.
Pesanan aku for those yang tengah survey nak naik gunung ni, jangan lupa bawak touchlight incase korang ade kesulitan atas sane and maghrib baru boleh kuar, so that forest will completely dark. Tanak la buka cite tak sedap sedap pulak. Kikiki. Baju hujan pun jangan lupa yang nipis pun xpe. Air and bekalan makanan of course!!
It was a great memory and I willing to hike this forest again if anyone inviting me (:

10 bintang!