Thursday, January 31, 2013

TERASA?



one of my habit when power on the lappy is keep the musics on . 
even me rarely notice what song is currently playing. 
but dis night me suddenly heard a lyrics of the song yang menyentapkan aku . 
*lagu ni sedang menganjingkan aku ke hape? :o*
walaupun the song is not newly added to my music list. dah berbulan bulan dah kot. 
mungkin bertahun. mungkin sebab aku tak selalu dengar. sebab my music video is on shuffle mode. 
tapi kenapa baru hari ni dan malam ni aku nak sentap ?














feel bad. 













You never enjoy your life
Livin' inside the box
You're so afraid of taking chances
How are you going to reach the top?

Rules and regulations
Force you to play it safe
Get rid of all the hesitation
It's time for you to seize the day

Instead of just sitting around
And looking down on tomorrow
You gotta get your feet off the ground
The time is now

I'm waiting, waiting, just waiting
I'm waiting, waiting outside the lines
Waiting outside the lines
Waiting outside the lines

Try to have no regrets
Even if it's just tonight
How you gonna walk ahead
If you keep living blind

Stuck in the same position
You deserve so much more
There's a whole world around us
Just waiting to be explored

Instead of just sitting around
And looking down on tomorrow
You gotta get your feet off the ground
The time is now, just let it go

I don't want to have to force you to smile
I'm here to help you notice the rainbow
'Cause I know what's in you is out there

I'm waiting, waiting, just waiting
I'm waiting, waiting outside the lines
Waiting outside the lines
Waiting outside the lines

I'm trying to be patient
Each step is the hardest
I know you can make it
Go ahead and take it

I'm waiting, waiting, just waiting
I'm waiting
I'm waiting, waiting, just waiting
I'm waiting, waiting outside the lines

Waiting outside the lines
Waiting outside the lines

You never enjoy your life
Livin' inside the box
You're so afraid of taking chances
How are you going to reach the top?







lepas dengar lagu ni tetibe aku repeat repeat repeat repeat repeat repeat lagi lagu lagi lagi lagi lagi dan lagi the song . i feel like i'm in this song . why i never take any chances? why me is very cowardly. living satisfied inside the box. how i'm going to reach the top?  always hesitated to do the job and not doing it now. 

Me stuck in the same position never deserve so much more there's a whole world around me just waiting to be explored . The time is now, just let it go. 


fainthearted. 





Greyson Chance Waiting Outside The Lines Lyrics

so funny.










































HAHAHA .

































IT'S SO FUNNY .







































DONE LAUGHING ?



















































anything could happen. 





Monday, January 28, 2013

keep depressing me.




i am what i am .
dont expect for what i'm not.
i am being for what i been .
i never hate myself for what i be now.


but sometime, 
i also being disappointed for what have i done. 
the wrongs had i done. 


senang cerita . 
aku ade satu perasaan ni. 
perasaan yang akan selalu menggangu kepala hotak dan hati aku .
perasaan bila aku menyesal bila aku dah buat salah.
perasaan geram sangat kalau aku tersalah cakap. 
kalau aku tetibe teremo dan termarah orang lain. 
perasaan yang sangat benci bila aku overreact dan memalukan diri sendiri


tapi masalahnya,
 kadang-kadang aku takboleh kawal benda ni nak berlaku.  
bila aku teringat dan tersedar lepas tu,
 aku akan rase nak frust sangat . rase benci dan sakit untuk diri sendiri.  
segera aku istigfar. tapi kadang-kadang maki diri sendiri jugak. 

apa yang menggangu aku sangat ialah, 
aku senang ingat balik segala khilaf aku ni tibe-tibe. 
when i'm laying, likes nothing stuff to-do.
tetibe segala insiden-insiden lame dan benci ni menjelma balik dalam lubang kepala.



then suddenly aku akan rase, 

"aaaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrghhhhhh . . . . "
"benci benci benciiiiiiii !!!"

"macam mane tetibe boleh teringat balik."
"shit. "

then terus aku rase tak tenang . berat kepala dan sakit hati.











#luahan 1

aku ade buat salah kat sorang ni. 
tapi kesalahan aku ni tak diiktirafkan sebagai dosa pon.
*sebab xsalah pun disisi ajaran islam*
bukan buat salah pon actually tapi lebih kurang macam aku buat dia rase kecewa.
mungkin? 
dulu aku rapat dengan dia, but then after i did it. aku rase bersalah sangat.
walaupun aku rase dia takde lah kisah sangat tapi i cant stand.

 until sekarang aku tak berani dah nak tegur dia. 
mungkin sebab dia lelaki. 
mungkin sebab he's a little bit older than me.
or mungkin sebab aku memang bukan baik sangat pon dia.

everytime i see him, or read his name at FB,
aku rase macam,
"ya Allah bersalahnya, ya Allah malunya..."
if and only if i can say SORRY.
but now it's very depressing me, because i cant say it .
it's very sudden and awkward for me.

i'm sorry, friend :(



















#lauhan 2

aku akan cepat rase bersalah bila tiba-tiba aku tinggikan suara aku. 
even yes, aku tahu aku berhak. 
aku tahu tak salah pon kalau aku naikkan suara tu, 
tapi lepas tu mesti aku akan rase malu dan menyampah dengan diri sendiri 
because cant hold the anger. 














ade banyak lagi senanya. tapi aku dah taknak ingat lagi. 





























dan sori lagi . 


























sebab aku tak boleh nak puaskan hati semua orang. 













sebab tu tiap tiap malam sebelum tidur kita kena muasabah diri. 
jadikan kesilapan hari ni sebagai tunjuk ajar hari esok.









ASTARFIRULLAH AL AZIM :"(




Tuesday, January 22, 2013

40 langkah untuk kekal gembira dan sihat (:


Assalamualaikum. hai hai hai . 

. . . in this early year of 2013 , lets us pasang satu semangat, satu impian, satu harapan membara dan menyala kan menyinari perjalananku sejauh langit biru takkan ku berpatah arang k bai .

‎40 Tips for Happy Health Life in 2013

Health:

1. Drink plenty of water.

2. Eat breakfast like a king, lunch like a prince and dinner like a beggar.

3. Eat more foods that grow on trees and plants, and eat less food that is manufactured in plants.

4. Live with the 3 E’s — Energy, Enthusiasm, and Empathy.

5. Make time for prayer and reflection (solat, doa & muhasabah)

6. Play more games.

7. Read more books than you did in 2012.

8. Sit in silence for at least 10 minutes each day.

9. Sleep for 7 hours.


Personality:

10. Take a 10-30 minutes walk every day —- and while you walk, smile.

11. Don’t compare your life to others’. You have no idea what their journey is all about.

12. Don’t have negative thoughts or things you cannot control. Instead invest your energy in the positive present moment.

13. Don’t over do; keep your limits.

14. Don’t take yourself so seriously; no one else does.

15. Don’t waste your precious energy on gossip.

16. Dream more while you are awake.

17. Envy is a waste of time. You already have all you need.

18. Forget issues of the past. Don’t remind your partner with his/her mistakes of the past. That will ruin your present happiness.

19. Life is too short to waste time hating anyone. Don’t hate others.

20. Make peace with your past so it won’t spoil the present.

21. No one is in charge of your happiness except you.

22. Realize that life is a school and you are here to learn. Problems are simply part of the curriculum that appear and fade away like algebra class but the lessons you learn will last a lifetime.

23. Smile and laugh more.

24. You don’t have to win every argument. Agree to disagree.


Community:

25. Call your family often.

26. Each day give something good to others.

27. Forgive everyone for everything.

28. Spend time with people over the age of 70 & under the age of 6.

29. Try to make at least three people smile each day.

30. What other people think of you is none of your business.

31. Your job won’t take care of you when you are sick. Your family and friends will. Stay in touch.


Life:

32. Do the right things.

33. Get rid of anything that isn’t useful, beautiful or joyful.

34. Forgiveness heals everything.

35. However good or bad a situation is, it will change.

36. No matter how you feel, get up, dress up and show up.

37. The best is yet to come.

38. When you awake alive in the morning, don’t take it for granted – embrace life.

39. Your inner most is always happy. So, be happy.

Last but not least:


40. Enjoy LIFE! :)





Monday, January 21, 2013

Red White Black Dinner `12


walaupun tarikh kisah ni berlaku dah lama, yakni akhir tahun lepas (lame tuuuu) lagi tapi tak kira nak cerita jugak ! nak cerita jugak *dum dum. hentak-hentak kaki sampai pecah lantai*


okei. untuk tradisi dinner kos tahun ni. kami, yakni part 3 yang handle. kami handle dinner ikut gaya bersepakatan kami. tema dinner kami yang decide. aturan majlis kami buat. cari barang curi barang. tempah sana tempah sini. bak kata dari a sampai z kami yang buat. tapi dengan kelulusan pihak atasan lah jugak. dan tapi takde lah sampai each one of us yang handle semua tu sama-sama. tak sempat kot.kurang dari seminggu je nak kena prepare barang semua bagai. kami diberi tugas bahagian masing-masing. so masing masing buat sikit sikit. then, Alhamdulillah terjadilah dinner ni (:

dan aku bahagian bahan2 decoration .
with Jaja . kak Seyra . Azreen . and Iza .
*tetibe bold kauu*
decoration tempat kiteorang buat bergabung bersatu meletup bersama (;


dinner ni kiteorang buat Khamis malam. final week of study. sebab musabab memang dah tak boleh pindah dan edit tuk tarikh lain dah. semua tarikh lain tak available. tempat nya pon dalam UiTM tu sendiri. ni punca dia krisis sumber kewangan. 

tema : warna : merah + putih + hitam 
tarikh : 20 12 2012 *kelas kauu tarikh. macam tarikh wedding gituwww 


fuuhhhh! berpeluh peluhh .

person-in-charge for photo booth equipments (:

disebalik tabir . hikss.


naza . ainin . me .




ol together :)

ain . jaja . reen . me.


Alhamdulillah. bangga dengan hasil kerja bersama. 
lecturers pon puji sebab nampak cantik bila semua orang ikut tema. 
syabas ! 



Sunday, January 20, 2013

kecelaruan cita cita .


Assalamualaikum dan hai.
dinasihatkan sape sape yang nak bace kisah ni sampai habis mohon isi kepala diringankan dulu dari segala macam jenis masalah. jangan bace entry aku dengan seribu satu kestressan. kalau tetibe kau jiwa serabut pastu terus rase nak tekan pangkah jangan salahkan aku. kah kah kah. perasan nak mampus . tapi wa serius lu.




secara umumnya sejak kecik lagi semua orang akan ade cita cita. cita cita ni ialah satu matlamat jangka masa panjang tentang apa yang akan kita jadi/buat/kerja in de future dan pekerjaan itu mendatangkan wang. sebab musabab aku cakap macam tu, sebab aku tahu komfem konfem mase zaman sekolah rendah lagi cikgu akan tanye sorang-sorang pasal cita-cita memasing. so, secara rambang dan terpakse, kena lah jugak setiap orang set cita cita mereka. kah kah. terpaksa kau . a ah kalau dari segi pengalaman aku, memang terpakse, sebab aku dari dulu lagi kalau nak set cita cita memang akan jadi macam satu masalah besar. besar sangat. same macam masalah nak pilih nak pakai baju ape hari ni. haa, gituwww. hei, jangan pandang rendah dengan masalah tu, thats woman biggest problem okehh. bukan dulu jelah. sampai sekarang pon masih tak tahu lagi nak set cita cita sendiri.  tak yakin senanya. keliru.  k teruk.


kalau mase sekolah rendah dulu, kalau orang tanye : "nak jadi ape mase besar nanti?". dua jawapan je yang biase aku jawab. dokter atau cikgu. tak dokter, cikgu. tak cikgu, dokter. maklumlah kecik kecik dulu fikiran sempit. tak nampak lagi dunia. kenal pekerjaan cikgu pon sebab memang dah sinonim dengan tabiat sorang pelajar kan. kalau dokter pulak, lagi obvius lah, kalu makcik-pakcik kat kampung tanye nak jadi apa besar esok esok,kalau tak tahu nak jawab, mesti punye makbapak yang akan tolong jawab, "In Shaa Allah, belajar betul-betul biar boleh jadi dokter esok-esok" mak bapak jawab kaauu! budak-budak cool je. maklumlah time mane tahu lagi kepentingan kerja tu macam mane. hingus meleleh pon makbapak yang tolong lap lagi. takde mase nak fikir kerja tu spesies makanan ape. dalam kepala ingat main je. so, secara puratanya memang time budak-budak dulu mereka dah di-brain wash tuk jadi dokter, tak pon cikgu.  




tapi kerja polis pon tak kurang jugak publisiti dia, tapi selalu budak-budak ditakutkan dengan jadi jenazah time kerja sebab tertembak oleh orang jahat durjana setanurojimm. -..-" lawyer dengan peguam pulak lak ustaz2 or ustakzah2 tak galakkan sangat sebab lebih cenderung tuk dapat dosa kalau bekup orang jahat laknatullah. setuju? 


pastu naik sekolah menengah, bila sel sel otak dah mula berhubung, dengan ilmu yang terase penuh di dada sikit lepas budak-budak rase gah bongkak dan bangga diri berjaye dalam UPSR, mulalah nak pasang cita-cita tinggi sikit. baru tahu, "ooooo, atas pade cikgu, lecturer rupanya" . lepas tahu realiti tu mulalah student2 pasang angan angan nak jadi lecturer pulak dah. kerja dokter pulak maintain lah. tapi baru tahu dokter tu senanya ade banyak cabang ade dokter gigi, dokter bedah, dokter tulang belakang, dokter sakit tuan, sakit tuan. berebut lah masing-masing cop sorang satu. haaaaa, cenggituu.


tapi bagi aku pulak, bila dah mula belajar chemistry, belajar math, +math, minat aku cenderung lebih ke situ. bidang sains. tapi bukan biologi. aku dengan biologi tak ngam. tak kancing. macam kucing dengan anjing gitu. sepanjang form 4 form 5, seingat aku tak pernah pon dapat A, kata kaauuu! even dalam Spm sendiri pon tak pernah. so, bile dah sayang kimia, aku pasang cita cita nak sambung dalam bidang kimia. tak kisah lah cikgu ke, pensyarah ke, kerja kat makmal ke, janji kimia. betul lah orang cakap pilih jurusan belajar mase sekolah ni penting senanya, ia lah yang pupuk minat kita tuk kerja esok-esok. tapi jangan percaya terus, jangan pegang kate tu 100%. sebab realiti tak selalu nya indah. pelangi tak selalu nya cantik. panas tak selalunya sampai ke petang. cis .    



and theennnn .

even at the age i'm now. 20 years old student. aku still tak tahu nak keja ape besok. aku still takde cita-cita nak keja ape. teruk ke ? hari tu sekali, i had a talk to a senior. senior tu dah nak sambung master. aku tanya nasihat sikit dengan dia. ape yang kawan seangkatan dengan beliau dah buat sekarang. i knew. untuk kos aku orang perempuan have a little bit problems to continue our career. tapi tak lah mustahil. aku tanya dia apa yang orang perempuan boleh jadi. dia nasihat kan aku to future study and be a lecturer. nampak senang. tapi masalahnya sekarang, i dont like presentation. seriusly, aku tak suke. i love math and kimia more. aku tanye beliau, boleh tak kalau aku nak kerja macam penyelidikan gituww. dia cakap boleh tapi jangan sampai lari bidang. 


uwwwwwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa T-T

me seriusly have a very critical problem. dont know what to be. kena pergi jumpa pakar mental tak? giler ape takde cita-cita. kahkahkah. 





and last but not least from me,
pilihlah career yang bersesuaian dengan kita punya habits.
yang sesuai dengan kita punya perlakuan. 
contohnya kalau kita tak pandai bercakap atau penakut, 
takyah lah tetiba nak jadi lawyer pulak kan .
kalau kiter malas membaca takyah lah tetiba nak ahli kaji sejarah pulak. yedak?

bukan apa, 
cara terbaik tuk enjoy our career is dengan cara kita suka n enjoy with wat we did. 
kita tak mudah mengeluh. tak mudah penat dan rase annoying dengan kerja yang kita buat. 
jadikan pekerjaan tu menceriakan kita setiap hari :) 

last. 
kalau konfius tuk sambung karier,
jangan lupa solat istiqarah.
jangan mudah putus asa. 


bai. (:



Saturday, January 19, 2013

suddenly thought.



tadi. 
masa solat. 
suddenly, i thought something. 
*setan lah ni kacau aku*
my younger brother just finished his secondary school, 
had finished his SPM. 
so, now, he waits for his result.
and after dat, 
if he get good enough to continue his study,
maybe , maybe ,
he will goes somewhere else. 
maybe at diff country .
out of terengganu ?


so,
what will happen next ? 
is he going to leave de mother and de grandma alone ?
both alone in the house ?
seriusly ?
without guardian ?
so scary.
even my late daddy never leave both of them alone. 



YA ALLAH.
sesungguhnya Kau lah perancang terbaik.
rancangkan lah sebaik baik aturan buat kami. 
kami mohon berlindung dari Mu dari segala kejahatan.
dari segala panahan buruk dan sihir dari orang lain.






._____.


Friday, January 18, 2013

they're ohsem ! (my 20th day)


(dis is entry yang telah dikepam kepam)


assalamualaikum.

a nite before 17th. aku assume yang diorang ni akan buat-buat lupa lah kan. buat-buat tak ingat yang esoknya Bday aku. i waited for 10 minutes after 00:00 then aku tidur. *terjujur pulak* memang betul lah diorang buat2 tak ingat.  *guna perkataan buat-buat tu tak tahan doe, macam penting sangat aku nih. *tampar muka* 


tapi aku cool je. giler ape nak sedih. 

then, bangun bangun esok, tengok phone ade mesej, de friend ask me for check my facebook. 

me feel like wanna cry and cant stop . HAHAHA. 





susah pulak nak hupload. 



klik gambar tuk tengok video :)
http://www.youtube.com/watch?v=9ix9rXa02OI&feature=g-upl


 THANKS GUYS. 
an expected wishes from all of u. i do love it . 


tapi tapi. aku macam dilema sikit lah. shud i accept this just as a happy birthday wish or included as a gift? suggestion korang? he he he. 


Alhamdulillah. genap sudah 20 tahun. makin bertambah usia, makin dekat menemui ajal . astarfirullah al azim . me still not ready :(




birthday marathon.


supposedly there is another pics for my 2nd time celebrating bday. tapi xde pulak .
thanks sume yang bagi hadiah. yang wish. dan yang ingat even tak wish.
sayang korang ketat2. moga friendship kita till jannah <3 br="br">


Thursday, January 17, 2013

HALF OF MONTH.



♬ That it's too late to apologize. 
It's too late... 
I said it's too late to apologize. 
It's too late. ♬



it's too late rite? HAHA. i know. but nevermind. allow me to say something to myself.



HAPPY NEW YEAR sayang. selamat tahun baru untuk diri sendiri. moga tahun ni membawa seribu satu cerita baru untuk diri sendiri. moga yang dicoretkan adalah yang indah-indah belaka. nope, dont misunderstanding peeps, i'm not celebrating it. just a simple alert for myself. to alert yang aku dah tua sikit. gagagaga. me still trying to adapt myself to seelowwwly move from teenager ages to dotdotdot. ohhh, hard to believe ! *hantuk kepala kat dinding.*

sangat malas untuk mengarang, so,i decide to make essay berpoint jelaaawww~




kalau ikutkan secara purata tambah tolak darab bahaginya, 
masuk tahun baharu ni makanya dua belas tahun lah sudah usia dahku,
ehh. silap, 21 tahun. hikhiks.
tapi ai lebih suke ukur umur ikut pakai tarih burfday, so baru 20-an lah kirenya.
waahhh, gituww, muda lagi punn rupanya.   ^‿^



bersamaan 14hb januari , last payper final exam aritu,
 maka tamatlah sudah my currently sem 3 study, setelah sedaya upaya berhempas pulas,
burn midnite oil yang tak berape nak menyala. selamat aku jawab 6 paper for final 
overall for 9 subjects.

perasaan ?

honestly, setelah tiga kali me sat for final paper in dis degree, 
kali ni exam lah yang aku rase 
macam 
"okey, bak sini sume paper balik, bagi balik 10 days of study week, lets me sit for final again"
aku rela kot kalau diberi peluang to ambik exam balik. 
tapi tak bermaksud aku nak repeat okehhh !
giler ape nak repeat . mintak jauh. 

but honestly me disappointed with myself. 
65% overall. :((

 tak pernah pernah aku tinggal kosong tuk soalan yang aku tak tau. 
but i did it for dis time. 
 tak pernah pernah aku rase sangat blur tuk soalan tu,
but i did it for dis time. 
 tak pernah pernah aku skip setadi yang terlalu banyak,
but i did it for dis time. 
 tak pernah pernah aku nangis time jawab exam dalam hall,
but i did it for dis time. 


someone please, i do not want to know my result. T____T
it's too high kalau aku nak target untuk 4 flat 
it's too high kalau aku nak target higer than last sem,
it's too high kalau aku nak result aku sama macam sem lepas.

cuma apa yang aku boleh harap, please, dont drop below than 3.5




so, berbaki kan separuh lagi bulan januari, tolak half dah habis untuk exam,
me spending de time at rumah manis rumah.
hikhiks. still dont know what actually i want to do.
kerja ?       should i ?
nak apply pon malas dah lah untuk sebulan jew, 
pastu banyak jugak plan family yang terpakse aku on off on off kerja japgi.



buat malu je -..-
hmmm, duk rumah ?    goyang kaki ?
ohh, takde lah goyang kaki, lets hulurkan bantuan ringan kan beban untuk 
semua rakyat jelata rumah ni. jadi anak mithali gituwww kau jahhh ! ~(^^~)




nothing much to say more, 
just nak wish ol de besh buat diri sendiri. moga tahun ni membawa seribu satu memori memori yang indah.  moga segala kekurangan, kekhilafan dan kesedihan yang dah berlaku pada tahun lepas memberi satu semangat baru untuk terus jadi sorang yang berjaya. berdikari, tabah. orang yang lebih baik. In shaa Allah. mintak ampun dengan kawan kawan kalau aku ade salah silap tauu . 







smile :)