Saturday, May 31, 2014

4th baby.


Congratulation flies to my sister for her new baby born. #sayapilihawak. Dalam dalam cakap dah tak nak menulis. Well, hobi ni bukan senang nak main stop je. Betul idok? Seriously, i'm envy at you, the way u use ur talent, ur capabilities at the right track. Aaaaa, i hope that i can be someone talented like u too. I'm pretty sure if daddy is still here, he'll mostly proud of you. His first child :)


What's so funny. Thanks for dedicated my name on ur novel winkk ;)


Wednesday, May 28, 2014

SABR



Takpelah Noni, anggap je sedekah. Bahagia ni kita yang pilih. Ko pilih lah nak jaga hati sendiri ke nak jaga hati orang. - she, 2014



When you focus on problems, you'll have more problems. When you focus on possibilities, you'll have more opportunities.

stay strong Noniiii! 

Tuesday, May 27, 2014

:)

Before you judge people, you should know how hard they tried to put on back the smile after you break their heart. -sincerely, me.

Monday, May 26, 2014

A talk to remember


Assalamualaikum...

Last week I was up-ed a status on Facebook. Just to know the opinion and reaction from the people I know and to get some advice from the experiencer. Honestly thinking about future is really disturbing me. It makes me breath harder and deeper. Yeah, you know the future is not really something that you can play around and u should realize it's depend during your present time.

So, here is my status :




the story that I want to tell is when I was got to meet my auntie a few days ago and suddenly when I was holding her hand want to salam and say goodbai, she was telling me this :

"Fikir lah betul-betul, kalau rasa nak belajar lagi belajar lah, tapi ape yang Tehda boleh suggest, kerja lah dulu, cari pengalaman interview dulu...masuk tengok dunia industry macam mana..." 

I was so touched for her concerned toward me. She knows how to treat the youngest and she's very cares about very single of her family. May Allah bless you. 



For this time a while, let me focus on my project thesis first! 
Esok nak g senawang ambik gam. 
May Allah ease.


Thursday, May 15, 2014

Spirit Up!

Assalamualaikum.

It's hard to stop a thing that we're addicted to do. yeah, like a drugger....

I hate myself sometime when i'm so into something bad. Something that is not worth to be done, wait or even think. It feel like i've waste a lot of time for something stupid. 

The thing that i've addicted now is very bad. No matter what is it, i must to prevent it. Stay strong. Inna Allahamaama. Moga Allah bersamaku. 

*draft (03022014)

* * *

Continue draft story (13052014)

I cant forget the sin. It feels like stuck in my head. So, bravely I asking my friends about it. Because I wanna know the truth badly.. maaf, niat buat entry ni bukan nak menunjuk baik or watevea tapi harap dapat mentarbiah diri sendiri dan orang lain yang sama kapal dengan aku.










Fuhh. lepas dengar nasihat ni baru rase bersemangat sikit. Syukur sangat2 ade kawan-kawan yang support gini. Aku sayang korang. 

Syarat-syarat taubat : (Copy paste sini)
1. Ikhlas ingin bertaubat
2. Tidak akan mengulangi perbuatan dosa itu lagi
3. Menyesal atas perbuatan yang telah dilakukan
4. Harus mempunyai tekad di dalam hati tidak akan melakukan dosa itu untuk selama-lamanya
5. Dikerjakan sebelum ajal tiba
Cara melaksanakan solat taubat :
1.  Niat Solat Taubat:
“Sahaja aku mengerjakan solat sunat taubat dua rakaat kerana Allah Ta’ala.”
2.  Bacaan surah selepas Al-Fatihah:
Rakaat pertama:   Surah Al-Kafirun
Rakaat kedua:   Surah Al-Ikhlas
3.  Semasa  sujud terakhir pada rakaat kedua, bacalah Tasbih berikut 40 kali:
“Tidak ada Tuhan selain Engkau. Maha Suci Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim.”
4.  Setelah memberi salam hendaklah memperbanyakkan beristighfar:
a.
Aku memohon keampunan Allah yang Maha Besar, tiada Tuhan melainkan Allah, Dialah yang Maha Hidup, Maha berdiri sendiri dan aku bertaubat kepadaNya.
b.
Daku memohon ampun kepada Allah yang Maha Agung yang tiada Tuhan melainkan Dia Yang Maha Hidup Lagi Maha Mengurus! Daku bertaubat kepada-Nya selaku taubatnya seorang hamba yang banyak dosa yang tiada menguasai akan dirinya dan tidak mampu membuat, menolak mudharat dan manfaat serta tidak dapat menguasai kematian, hidup dan kebangkitan.
c.  Baca 3 Kali Penghulu Istighfar:
“Ya, Allah Engkaulah Tuhanku, Tidak ada Tuhan selain Engkau, Engkaulah yang menjadikan aku. Sedang aku adalah hamba-Mu dan aku di dalam genggaman-Mu dan di dalam perjanjian setia ( beriman dan taat ) kepada-Mu sekuat mampuku. Aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan yang telah ku lakukan. Aku mengakui atas segala nikmat yang telah Engkau berikan kepada ku dan aku mengaku segala dosaku. Maka ampunilah aku. Sesungguhnya tidak ada yang dapat mengampuni segala dosa kecuali Engkau.”
5.  Baca Doa Taubat
Tidak ada bacaan doa khusus selain dari istighfar selepas solat. Berdoa memohon ampun daripada Allah swt. Boleh jadikan Penghulu Istighfar sebagai doa..
MASA
Waktu di lakukan – bila-bila masa merasa telah berbuat dosa (kecuali waktu makruh tahrim utk melakukan solat)*. Sebaik-baiknya 2/3 malam (pukul 2 pagi ke atas), semasa Qiyamullail.

Jangan malu utk bertaubat. Ni antara kita dengan Allah. Takkan menyesal pun buat. Malah dapat tenangkan hati. Moga Allah tak palingkan kita dari rahmatNya :')


Wednesday, May 14, 2014

Blurrr

Currently on seminar of postgraduate.  Honestly, I still cant decide anything for my future.  Keje? Master? Hmmm? May Allah ease

Tuesday, May 13, 2014

Rebah? Bangkit lagi..

Sakit kat hati macam dah terbiasa. Aku curious nak tengok macam mane parah dah hati aku. Hitam? Merah? Berdarah? Sebab bila dia sakit dia rase perit sangat. Rase panas, rase berair. Ya Allah, jika benar Kau uji manusia mengikut kemampuan nya, aku akur. Mungkin sudah takdir hati aku untuk menempuh ini. Jangan goyangkn iman aku malah tambahkanlah aku mohon.

YA ALLAH,
Kadang bila meluah, diri dibenci..
Bila diam, sakitnya hati..
Bila terpaksa memerli, disalah erti..

Perit nya rase bila tak dpt nk meluah ape yg dihati..

people cried not because they are weak,but because they are being strong for too long. It's doesnt matter to cry norani. Clean up ur heart.

I desperately want to end up this. Sabar sabaaarrr!

Monday, May 5, 2014

Ingatlah...

"Memang penat buat kebaikan, tapi penat itu akan hilang dan pahala kebaikan akan berpanjangan.  Memang lazat buat maksiat, tapi kelazatan itu sekejap je akan hilang dan dosa maksiat itu akan berkekalan.  Tiada jalan penyelesaian, kecuali kembali bertaubat ke pangkal jalan..." - Imam Muda Asyraf. 


"Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul."
(Al-Baqarah 2:186)


Novel life.


Assalamualaikum.

Aku sebenarnya bukannya tak suka baca novel.  Tapi dia macam ada rasa alergik sikit. Ade satu rasa yang tak selesa. Satu rase macam 'aarghhhhhh',- tak puas hati mungkin. Sebab the story on novel was created. The writer planned the intro, conflict and its happy ending. Yeah, happy ending is highlighted here bcause out of 100 stories, maybe ade satu je lah kot yg sad ending.

Once aku start baca novel, aku tak boleh nak stop compare my life with novel's life. Aku mesti macam 'yelah untunglah dia comel, so wonder lah 10 laki yang kejar pun' 'untunglah bos terpikat' 'untunglah boleh jadi anak org kaye' hahhahhaha. Childish ke kalau fikir gini? Hurm, but seriously, I hate all that feeling.

Tapi xleh nafikan lah, once aku start baca, when I was so immersed on the story, I cant stop read, because of the curiousity, I wanna know the ending. Even yeah, sure there are a lot of stories yang kau boleh predict ending dia. And again, takleh nafikan jugak lah a lot of ilmu yang kita boleh dapat from reading right? (Macam hlovate) And novel is one of the medium to gain knowledge. Agreed.

But then, if you give me to choose between blog or novel. Sure, aku akan pilih blog. Aku lebih prefer baca cerita orang dari blog. Aku lebih suka baca pengalaman-pengalaman yang best yang blogger tulis. Sebab, they dont need a delicious word, blossom sentences, hard conflict to create, and a beautiful fake personality of character to attract reader, the true story of their life is enough to inspire me.

Saturday, May 3, 2014

It's hurt.

Bulan 3 bulan 4 and now it's first week of May. Still. My final year project does not come out well. I felt very hurt. Sakit hati ni, resah hati ni. Ya Allah.  Nak menagis pun ado. Awal mid sem sanggup xbalik pun still jadi gini. Can u feel, how it's when u've to wait a long period of time because of other person less responsibility.  Wait for a month without cant do anything. Nak balik xboleh. Nk gerak g jln pun xboleh. Nak proceed buat writing pun tak boleh. Semua nya stuck. Ya Allah.  It's harddddd for me to go through this all. Orang lain yg start a month later than me pun dah start buat board.  I'm tired of this wsithing actually.  But it's still along way to give up. Lebih kurang sebulan lagi nk present. Ya Allah........