Friday, February 28, 2014

Air Terjun Ulu Yam


"Sometimes, you will never know the value of moments until it becomes a memory." 

22 February 2014

Again. Girls' day! It was a short planning but Alhamdulillah we still managed to make it ohsem! really ohsem!! Shortly, last week was our 'last weekend' staying at Batu Caves. So, this week i'm having a last week working (read as practical) at FITEC. Earlier, I've an excited feeling to finish up this week but it's become a sad moment unexpectedly. ok, later on kita cakap pasal ni. 

Disebabkan kite orang dah nak habis praktikal, badly, akan terpisah jauh sudah dengan Ana, so, we decided to spend our precious moment together. Mula-mula nya ingat nak pergi TS, jejelan Kuala Lumpur, tapi almaklumlah PT tak masuk lagi, JPA pun same. So, terpaksa lah kita move on to plan B, lepak together without spend too much money. hoho. Ana bawak kiteorang pergi mandi dekat Ulu Yam, Selangor. Tempat ni nak kata besar sangat pun takde lah. I was expected this place was like Sekayu, but nevermind. haha. 

Disebabkan kiterorang gerak awal-awal pagi, so, we've a power to choose a most comfortable, wiser, cleanest and beautiful-est to picnic. Yeah, great! the place was not really far from Ana's house.


The water is very very very cold. Yelah, bayangkan pepagi lagi dah berendam. kihkih. 


Sebelum berendam dalam air tu, kiteorang alas perut dulu, makan sandwish. Semangat betul nak berpiknik, sampai bangun Subuh awal-awal pastu terus masuk dapur main masak-masak pulak. haha. Lepas dah penat main air, second round, kiteorang makan lagi, spagetti time!! kikiki
    


Yea yea yeaaaa! Mandi mandi mandii! 


Posing maut atas batu-batu. Masa ni semua dah mengigil dah. haha




About dalam pukul 11 lebih tak silap, kiteorang dah siap exchange baju. dah ready-ready nak balik. huhu. puas! 

Tapi bagi aku, tempat ni takde lah very suitable untuk berkelah for a big family, sebab dia takdelah terjaga rapi sangat. Just kalau nak luangkan masa, mandi-mandi tu okay lah. Alhamdulillah, kita orang seronok. Makanan yang bawak pun semua habis licin. Balik tu semua terbongkang tidur. kihkih. Thanks Ana, bawak kiteorang! Insha Allah, panjang umur, kite spend time lagi sama-sama. I'm gonna miss you a lot.



Orait, i need to rest, esok last day praktikal sini. I'm gonna miss all the time and moments i spent here. Seriously. GTG. bai. 




Thursday, February 27, 2014

Re-blog


"I am in no competition with no one. I have no desire to play the game of being better than anyone. I am simply trying to be better than the person I was yesterday."


Sunday, February 23, 2014

Happiness Choice




"Happiness is a choice we make. No one can be consistently positive, but why not make the choice that makes you feel better rather than the one that drags you down?"


"Kawan ni ade dua jenis beb, satu yang ko nak kawan time ko ade depan dia je, satu lagi yang ko nak bawak kawan sampai bila-bila. Ko fikir lah sendiri"- Dilla, 2014



Aku tak berpegang dengan prinsip "treat people they way they treat you" 
but just treat people as well as you could.
Throw out the best what in within you, 
Dont hope for their return but hope for Allah's blessing. 
He knows what is the best!


Thursday, February 20, 2014

Sakit

Sihat sebelum sakit.

Kadangkala kita ni bila diuji dengan sakit,
Barulah rindu nikmat sihat.
Tapi bila Tuhan bagi badan sihat walafiat, bukan reti sangat nak perbanyakkan ibadah.

Typical hamba. Susah nak bersyukur. Aku.

Betullah orang kata,
"Jangan kata diri sendiri cukup beriman selagi tidak diuji Allah."
Orang kata,
Sakit penyembuh dosa.
Bila sakit rase macam dekat dengan Allah.
Sebab selalu sebut nama Allah,
Bila bersin. Bila tak larat.
Allah bagi kita sakit sebab nak suruh kita rapat dengan Dia.
Nak suruh kita ingat Dia.
Nak suruh kita mengadu kat Dia.
Dia rindu dengar bicara dari kita.
Sebab Dia lah penyembuh segala penyakit. Tak ada keraguan.
Kan Dia dah cakap, banyak kali.
Kunfayakun!
Lupe kah kita? Masya Allah.

Kadang rasa,
Diri makin jauh dari Pencipta.
Kadang rasa,
Kurang belaian, perhatian dan rasa cinta,
Bukan dari manusia,
Tapi Pencipta.
Allah saja datangkan rasa tu,
Sebab dia pun sayang dan rindu kat kita. HambaNya. Kan?

Jangan jadi buta.
Gagal beza kaca dan permata.
Moga diri ini dibawah rahmatNya,
Di bawah perlindunganNya.
Senantiasa.

Monday, February 17, 2014

Canopy Walk at FRIM


Assalamualaikum. 

Alhamdulillah, tercapai jugak hasrat nak jumpa bebudak yang praktikal kat FRIM, Kepong --> Mia, Zaty and Anis. Ni pun berani sangat gamble naik teksi dari FITEC ke FRIM sebab dah buat kaji selidik tempat tu takde lah jauh sangat dari sini. 10-15 minit je. Siap kaji pakai WAZE okayyy. Well, zaman dah maju. Kahkah. 

FRIM is stand for Forest Research Institute of Malaysia. FRIM ni dia macam satu institut yang buat kaji selidik untuk tumbuhan, pokok-pokok balak and herba, kaji wood bio-composite. Dia ada satu hutan sendiri yang besar. K lah, aku malas nak cerita asal usul FRIM sebab aku tengok kat laman web lain pun dah bersepah. For sure, this is my second time standing here. Last time mase form 3.


Nadirah. Anis. Zaty. Jaja. Mia.  


Canopy Walk FRIM.

Kiteorang start 'walking' around 9am. Tapi awal-awal kiteorang tak ikut track yang sepatutnya. Disebabkan we have konco-konco yang praktikal kat FRIM ni so, dieorang bawak kami masuk track hutan sikit tunjuk pokok-pokok. Yeaaahh, disebabkan we're learning a few nama-nama pokok balak ni, so, we're excited to meet them. kikiki. *tang eksaited tu tipu*


Oleh kerana kiteorang pergi time weekend so, ramai jugak lah orang yang rekreasi kat sane, warga emas, budak-budak sekolah, tourist, and what a shock for me budak-budak yang kecik lagi pun ade yang okeh jungle tracking sekali. Malu gua okeaah takde energy tercungap cungap depan budak kecik. And for sure, budak-budak tu majority nya orang cina lah. Jarang ah nampak budak-budak melayu hiking. so rare i tell u!

Tbh, FRIM is so beautiful. tapi from my opinion its jungle track should have a lot of improvement as this place is well-known. Jalan yang nak daki bukit tu bagi aku agak kecik, licin dan agak bahaya sikit. *sesuke hati je komen*


Sekitar hutan simpan FRIM. Gambar yang kedua dan ketiga tu exactly sama dari last time aku pergi. Tu lah antara dua benda yang di banggakan Frim. The trees crown are seriously very beautiful. 


Lepas dah daki bukit curam lagi tinggi lagi lelah dan semput dalam 500m dari check point signboard Canopy Walk, finally, kiteorang sampai lah kat jambatan gantung ni. Frankly speaking, the bridge is very high and strong supported by the big trees. Kagum pun ade tengok. Terhuyung-hayang.    



Lepas dah dalam 2 jam kiteorang naik dan turun, akhirnya sampai lah kat bawah. Plan asal nya masa turun tu terus nak stop dekat air terjun. Tapi entoh macam mane lerr newbie guide ni semua boleh silap jalan. kikiki. terpaksa lah pusing balik lagi sekali cari air terjun. Tapi mase ni pakat pakat sewa basikal pulak sebab dah tak larat sangat dah. And and the air terjun is not really air terjun pun senanya. Lebih layak dipanggil sungai. Hohoho.  

Sejuk sangat air. time for rileks and wet yourselves! gossip girls!


Mercu tanda kat luar FRIM. The walkway scenery is very beautiful, calm and i feel macam dalam filem korea gituuu. kahkah


*hidden story*

Actually i was not performing well for this trip (for the first half way). I dont have enough energy, banyak kali stop sepanjang hiking ni. Kawan-kawan cakap masa aku stop tu muka aku pucat sangat. Tak pernah pernah aku rase lemah longlai sampai macam ni. Rase nak pitam. Dulu pun i had been hiking for a triple/four times higher than this hill okay je (Gunung Tebu). Masa berhenti tu, kepala dah serabut dah duk fikir, Ya Allah, what's going on with my body? aku ade penyakit benda sampai takleh nak sport macam ni, kolestrol? kencing manis? darah tinggi? I was so so scary. Sampai determined balik ni nak buat check up colestrol sume.

And suddenly lepas tak tahan sangat, masa betul-betul aku atas jambatan gantung, aku vomited. Memang tak tahan sangat. terkeluar semua makanan. kikiki. but, to be honest, lepas tu barulah rase sangat sangat sangat sangat selesa dan lega! Sorrylah orang-orang yang geli lalu jambatan gantung tu lepas tu. huhu. 

 Yaaa, i know,  it's my fault. I didn't eat anything a night before this trip, then pagi tu makan mee goreng. Mungkin sebab perut masuk angin, dia xdapat nak accept makanan pagi tu, terus dia lantun ke luar balik. huhu.   

Thanks sume kawan-kawan for helping me T.T




I am so so so happy for this trip. I hope we can hangout again girls. Rase makin rapat kan? kan? ke aku je rase? haha. 


   Frim, 15022014

Tuesday, February 11, 2014

Flat Tummy Dreamer


Rasenya semua orang nak yang terbaik untuk diri sendiri. Jarang lah orang rela diri dia dikutuk hodoh and so on. So do i. I still have a long way to go (kalau umo panjang la). So, i hope my body can perform her best for me appropriate with the age. Sedih lah kan kalau umor 20 tahun dah ade kencing manis darah tinggi obesiti. Mintak jauh. Nauzubillah. 

Bila orang tegur kita something yang boleh kita ubah untuk bagi advantage kat diri sendiri, why not kita cuba ambik nasihat tu. Why not? Kan? People advise us coz they want something good happen to us.

Okayy seterik to poing. 

Actually, it's not the first time aku dengar orang cakap aku gemuk. Berisi dari dulu. At that one point bila mak aku sendiri pun dah tercakap yg aku gemuk. Haaa, at that time aku memang betul betul percaya lah. memang jarang lah aku argue. Sebab mak aku jarang menipu bab bab camni. Kalau aku dressing tak kena pun mak aku memang tegur. Kalau aku makin hitam, tetiba dia nampak aku hodoh (yang ni selalu T.T), memang dia tegur. Dan at that time aku tahu she really meant it. Dan aku faham, she want the best for her daughter! 


Actually, I was brought a dress to wear on my brother's wedding this March. Mase aku try dress tu (dengan Jaja and Nadighoh), they told me that i need to flat my tummy. Kalau pakai dress kan, nampak sangat kalau perut ke depan. huhu. Malu la kan, tetiba khonn tak memasal orang tanye aku dah berape bulan oi? tsk tsk. 

Tapi memang aku admit. Ntoh la, perut aku ni memang senang buncit kot. And and and they force me to do sit up everyday. Haha, what a healthy friends I had.




Wish me all the besttt ! Haha.



Sunday, February 9, 2014

Food Hunting

Assalamualaikum.

Malas lah pulak nak menaip. kita nak bagitau je. kita ade officemate outing haritu. tapi jadahnya gambar officemate lagi 3 orang tak nampak. alih alih muka tiga orang ni jugak -..-"



Kita pergi makan kat Dubu Dubu. Tapi jaja dengan nadighoh je makan dubu dubu. kita pergi beli MCD makan kat dubu-dubu sebabnya kita tak leh nak go on dengan makanan dia. sroott

Lepas tu kita jalan jalan kat Times Square. kita pergi makan sushi king untuk kali ke tiga pastu tapau KFC pulak. 

Oh lupa, kita nak bagitau mase CNY haritu kit apergi makan SEOUL GARDEN abis seratus lebih. lepas tu balik kita menangis tapi takde air mata pun.

hari tu jugak kita ade singgah Ayam Penyet. Kita makan nasi ayam penyet. Boss kita bagi duit upah gotong royong hostel.

ok tu je lah. Macam malas pulak. tata.