Monday, February 17, 2014

Canopy Walk at FRIM


Assalamualaikum. 

Alhamdulillah, tercapai jugak hasrat nak jumpa bebudak yang praktikal kat FRIM, Kepong --> Mia, Zaty and Anis. Ni pun berani sangat gamble naik teksi dari FITEC ke FRIM sebab dah buat kaji selidik tempat tu takde lah jauh sangat dari sini. 10-15 minit je. Siap kaji pakai WAZE okayyy. Well, zaman dah maju. Kahkah. 

FRIM is stand for Forest Research Institute of Malaysia. FRIM ni dia macam satu institut yang buat kaji selidik untuk tumbuhan, pokok-pokok balak and herba, kaji wood bio-composite. Dia ada satu hutan sendiri yang besar. K lah, aku malas nak cerita asal usul FRIM sebab aku tengok kat laman web lain pun dah bersepah. For sure, this is my second time standing here. Last time mase form 3.


Nadirah. Anis. Zaty. Jaja. Mia.  


Canopy Walk FRIM.

Kiteorang start 'walking' around 9am. Tapi awal-awal kiteorang tak ikut track yang sepatutnya. Disebabkan we have konco-konco yang praktikal kat FRIM ni so, dieorang bawak kami masuk track hutan sikit tunjuk pokok-pokok. Yeaaahh, disebabkan we're learning a few nama-nama pokok balak ni, so, we're excited to meet them. kikiki. *tang eksaited tu tipu*


Oleh kerana kiteorang pergi time weekend so, ramai jugak lah orang yang rekreasi kat sane, warga emas, budak-budak sekolah, tourist, and what a shock for me budak-budak yang kecik lagi pun ade yang okeh jungle tracking sekali. Malu gua okeaah takde energy tercungap cungap depan budak kecik. And for sure, budak-budak tu majority nya orang cina lah. Jarang ah nampak budak-budak melayu hiking. so rare i tell u!

Tbh, FRIM is so beautiful. tapi from my opinion its jungle track should have a lot of improvement as this place is well-known. Jalan yang nak daki bukit tu bagi aku agak kecik, licin dan agak bahaya sikit. *sesuke hati je komen*


Sekitar hutan simpan FRIM. Gambar yang kedua dan ketiga tu exactly sama dari last time aku pergi. Tu lah antara dua benda yang di banggakan Frim. The trees crown are seriously very beautiful. 


Lepas dah daki bukit curam lagi tinggi lagi lelah dan semput dalam 500m dari check point signboard Canopy Walk, finally, kiteorang sampai lah kat jambatan gantung ni. Frankly speaking, the bridge is very high and strong supported by the big trees. Kagum pun ade tengok. Terhuyung-hayang.    



Lepas dah dalam 2 jam kiteorang naik dan turun, akhirnya sampai lah kat bawah. Plan asal nya masa turun tu terus nak stop dekat air terjun. Tapi entoh macam mane lerr newbie guide ni semua boleh silap jalan. kikiki. terpaksa lah pusing balik lagi sekali cari air terjun. Tapi mase ni pakat pakat sewa basikal pulak sebab dah tak larat sangat dah. And and the air terjun is not really air terjun pun senanya. Lebih layak dipanggil sungai. Hohoho.  

Sejuk sangat air. time for rileks and wet yourselves! gossip girls!


Mercu tanda kat luar FRIM. The walkway scenery is very beautiful, calm and i feel macam dalam filem korea gituuu. kahkah


*hidden story*

Actually i was not performing well for this trip (for the first half way). I dont have enough energy, banyak kali stop sepanjang hiking ni. Kawan-kawan cakap masa aku stop tu muka aku pucat sangat. Tak pernah pernah aku rase lemah longlai sampai macam ni. Rase nak pitam. Dulu pun i had been hiking for a triple/four times higher than this hill okay je (Gunung Tebu). Masa berhenti tu, kepala dah serabut dah duk fikir, Ya Allah, what's going on with my body? aku ade penyakit benda sampai takleh nak sport macam ni, kolestrol? kencing manis? darah tinggi? I was so so scary. Sampai determined balik ni nak buat check up colestrol sume.

And suddenly lepas tak tahan sangat, masa betul-betul aku atas jambatan gantung, aku vomited. Memang tak tahan sangat. terkeluar semua makanan. kikiki. but, to be honest, lepas tu barulah rase sangat sangat sangat sangat selesa dan lega! Sorrylah orang-orang yang geli lalu jambatan gantung tu lepas tu. huhu. 

 Yaaa, i know,  it's my fault. I didn't eat anything a night before this trip, then pagi tu makan mee goreng. Mungkin sebab perut masuk angin, dia xdapat nak accept makanan pagi tu, terus dia lantun ke luar balik. huhu.   

Thanks sume kawan-kawan for helping me T.T




I am so so so happy for this trip. I hope we can hangout again girls. Rase makin rapat kan? kan? ke aku je rase? haha. 


   Frim, 15022014

No comments: