Sunday, December 26, 2010

perjalanan bas yg annoying....


salam u olllzzz!!
yeaahhh!!i going to p0st a new entry 2day!!hehe..


hm..ape aku nak ckap yer..
hah!aku nak cite pglamn aku smlm!

korang taw camner idop aku smlm??? 
peeerrrrggghhhh!!!!gileerrr..
xtersangke pulak aku akn jadi camni!!sumpah doe..penat yg amt..
smlm aku naek bas taw...dari kL smpai desa halaman terchenta ini...
lpas lame giler tak naek bus pagi..tetibe terpakse jugak...
sbbnye??huhu..tiket bas da abes!!sumpah bengang...tapi sokay..
padam muke aku an,sape swoh beli lambat,gatal sangat...hehe..


knpe aku annoying?!
korang bygkan..pjalanan bus yg besenyer 6 jam terpakse jadi 9 jam...
peerrgghh!giler aku duk dlm bas..
da ah xley tido!!bunyi bdak2 mnangis la..bertempik la..
lam bas 2 tmbah tolak darab bhgi,kire2 ade 10 org bdak2..eii,sengal!


 aku naek bas ngen bes frenz 4ever aku sorang ni taw,jihah (nak no.tepom dyer x?dyer single ag taw..hehe)..
pukul 7 pagi da bertolak dari U..egat ke tggu bas awal dpt la dduk nanti lam bas rapid 2
...tapi..
perrrrgghhh!!!letih je..terpakse jugak berdiri!annoyiong nak mati..
naseb baek pegi klang j..law pegi shah alam..mau berdarah terus kaki aku!.
naseb baek xpkai heel 8 inci..hehe..graw j!
sampai klang sentral,
tggu bas yg xsmpai2..kol 10 lbeh baru muncul...
mase 2,kite0rg xcited nak nek bus 2 tgkat..almaklumla,1st tym.
tapi sebaek kaki mlgkah kat muke pin2 bas...


"jieeeee!!!!!!aku xnak nek bas ni!!!tolong!!"
huhu...korang taw??smpit gler bas..mmg packed nak mati..nseb baek aku duk ats,law duk bawah jwabnyer mati klemasan tnpe oxy laa...korang bygkan...slame ni rasenyer law aku naek bas,dyer mmg 3 seats je lam satu row...kali ni 4 seats!k bas trans mmg cam2?xtaw la pulak aku!..
cis!! myesal giler2! 


then,lpas bertolak lam 1 jam lbeh 2,tibe2...poooommmm!!!!
omg,wat m0re????nak brhat pom xsng..hmm...tayar pancit laa pulak!
 terpakse la kami bkhemah bawah pokok dgan kpanasan slame 2 jam!!
sabar je la aku!!


lam kol 2 baru ciap2 bley baiki...mase jln2 tu..aku tgok sign board,,R&R 1km dihadpan..
aku pom cpat2 pkai sliper,...
wish dlm hati ""cpatla..aku nak trun ni!da ah xmkn pagi lagi!bekal pulak bawak snek j satu!''"


.......
hmm..nampaknyer hrpan tgal hrpan...bye2 R&R...aku pom cabut balik sliper..=''(
then tggu2 lgi,ade la stu lagi sgnboard R&R...pkai sliper balik...
hmm....bye2 again...smpai ati pakcik driver ni..mmg xsyg aku.
sile puase yer perut kesayanganku....
tido jela lagi baek!!!
korang taw,,5 R&R driver bus tu skip taw!cisss...


last2 kol 5 ptg baru bley brnti solat...
aku pegi cari lauk,mmg lapar kebulur dah..tgok2,sise2 mknn je ade....
haiii,,naseb la badan...="(
................


pas2 ade stu prkre agi yg aku xley luper!
benda yg aku xley than skali mase lam bas...
pnumpang yg dduk dpan aku!!
eeiii...annoying nak mmpus!korang taw?eeeiii..aku rase nak sepak j kusi dyer..
ade k patut dyer rndahkan seat dyer smpai rambut dyer tu satu jengkal je dgan aku...dah ah laki..bau rmbut 2 pulak!eeii..agak2 la br0..no komen laa aku!xley nak bygkan..
pas2 satu agi yg myampah..aku xtaw la saper punyer angkare...
...sebab xde sound yg bley didetect..law skali xpe..ni 4x..bayang kan...
taw aper??ader org kentut lam bas!
aaarrrggghh..baw dyer nak pengsan..ooii,pakcik agak2 ahh...ni bkan toilet nak maen lpas2 angin...
yg lucunyer..aku ngen jie terpakse la rebut minyak angin nak sumbat lam idung...bhaahaha...xthan doe..
k la,da pnjg giler n3 ni..
aku nak letak gmbar yg aku tgkap..tapi x terupload lagi..hehe..





ni la klang sentral..tmpat aku tggu bas...=)




Wednesday, November 17, 2010

Orang Perak terpaksa postponed AidilAdha

Assalamualaikum semua..huh!tergempak sekejap..lpas tgok gambar ni aku trus buke g00gle..aku yg ter excited nak rayer k dye0rang yg xbersemangat?hehe.
sabar ye 0rang Perak...k0rang punyer rayer terpakse dipostponed kan..bukn aku yg ckap ok!
negeri k0rang yg cakap...rayer k0rang pade 17 Zulhijjah g2..haha
lega lembu2 kambing2 yg dengar..smpat la dye0rang sume nak bertaubat dulu..haha

ok la,meh aku nak habaq kan korang sume yg blom taw @ buat2 xtaw n xnak ambik taw..
k0rang sepatutnya kena lah peka..law kiter sndiri xnak kisah..saper lagi kan!


 Aidiladha disambut pada hari ke sepuluh, sebelas, dua belas dan tiga belas bulan Zulhijjah setiap tahun. Bermula dengan Takbir Aidiladha pada malam 10 Zulhijjah, diikuti dengan solat sunat Aidiladha serta khutbah Aidiladha di pagi 10 Zulhijjah, sambutan diikuti dengan ibadah korban yang boleh dilakukan samada pada 10 atau 11 atau 12 atau siang 13 Zulhijjah.



selamat hari rayer Aidil Adha tuk k0rang sume..
arap2 k0rang sume sambat aidiladha besop yep!hehe...
jgan malas pegi s0lat rayer..
 n slamat hari lahir yg ke 18 tuk aku!
m0ge2 amalan terus bertambah n smakin dekat dengan Nya..

Saturday, November 13, 2010

test otak korang..=)

Seorang pemandu sedang memandu di sebatang jalan. Tiba-tiba dia nampak seekor gajah cuba melintas jalan. Dia terus menekan minyak.

Kenapa dia tak tekan brek ?
.....
try la jawab...=)

Thursday, November 11, 2010

Katak 1.3kg 'teman baik' budak 5 tahun



TEMAN ISTIMEWA...Muqri menunjukkan katak digelar ‘Chica’ yang dibelanya.


isyh!gileer aper kawan dgan katak!
isyh,law aku jgan kan nak kwan,nak pgg pom blom tentu lagi ok!

Mohd Muqri Ramli, 5 : meskipun ramai geli melihat apatah lagi memegang katak tetapi dia tidak sedikit pun berasa sedemikian kerana menganggap amfibia jinak itu sebagai comel dan tidak berbahaya.

ce korang tegok betool2 katak 2,mmg c0mel ea?
huh!xtaw la pulak aku..haha

Wednesday, November 10, 2010

Ibu atau pasangan... -

Orang kata aku lahir dari perut ibu..
Bila dahaga, yang susukan aku..ibu
Bila lapar, yang suapkan aku..ibu
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku..ibu
Kata ibu, perkataan pertama yang aku sebut..Ma!
Bila bangun tidur, aku cari..ibu
Bila nangis, orang pertama yang datang ..ibu
Bila nak bermanja.. aku dekati ibu
Bila nak bergesel…aku duduk sebelah ibu
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya ibu
Bila nakal, yang memarahi aku …ibu
Bila merajuk… yang memujukku cuma..ibu
Bila melakukan kesalahan… yang paling cepat marah..ibu
Bila takut… yang tenangkan aku.. ibu
Bila nak peluk… yang aku suka peluk..ibu


Aku selalu teringatkan ..Ibu
Bila sedih, aku mesti talipon… Ibu
Bila seronok… orang pertama aku nak beritahu…Ibu
Bila bengang.. aku suka luah pada ..Ibu
Bila takut, aku selalu panggil.. “ibuuuuuuuuuuuuu!”
Bila sakit, orang paling risau adalah ..Ibu
Bila nak exam, orang paling sibuk juga Ibu
Bila merajuk, yang datang pujuk aku juga.. Ibu
Bila buat hal, yang marah aku dulu..Ibu
Bila ada masalah, yang paling risau.. Ibu
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. Ibu
Yang selalu masak makanan kegemaranku.. Ibu
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku, Ibu
Yang selalu berleter kat aku.. Ibu Yang selalu puji aku.. Ibu
Yang selalu nasihat aku.. Ibu
Bila nak kahwin.. Orang pertama aku tunjuk dan rujuk… Ibu


Sejak aku ada pasangan hidup sendiri
Bila seronok… aku cari pasanganku
Bila sedih… aku cari Ibu
Bila berjaya… aku ceritakan pada pasanganku
Bila gagal… aku ceritakan pada Ibu
Bila bahagia, aku peluk erat pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat Ibuku
Bila nak bercuti… aku bawa pasanganku
Bila sibuk… aku hantar anak ke rumah Ibu
Bila sambut valentine.. Aku hadiahi bunga pada pasanganku
Bila sambut hari ibu… aku cuma dapat ucapkan Selamat Hari Ibu
Selalu ….. aku ingat pasanganku
Selalu… Ibu ingat kat aku
Bila..bila… aku akan talipon pasanganku
Entah bila.. …aku nak talipon Ibu
Selalu …aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk Ibuku


Renungkan:

"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk Ibu? Ibu bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah". Berderai air mata aku. Hari ini kalau Ibu mahu lima ratus sebulan pun aku mampu. Aku boleh kirimkan. Tapi Ibu sudah tiada. Aku tidak berkesempatan lagi.. bukan lima puluh ringgit.. lima puluh sen pun tidak sempat aku kirimkan! Hanya yang termampu Alfatihah, alfatihah, alfatihah.....

i love you mum! a lot!

Monday, November 8, 2010

Karangan terbaik UPSR 2007 Karangan budak darjah 4

Pagi itu pagi minggu. Cuaca cukup sejuk sehingga mencapai takat suhu beku. Sebab itu saya tidak mandi pagi sebab air kolah jadi air batu dan air paip tidak mahu keluar sebab beku di dalam batang paip. Pagi itu saya bersarapan dengan keluarga di dalam unggun api kerana tidak tahan sejuk. Selepas itu emak saya mengajak saya menemaninya ke pasar. Tetapi saya tidak mahu.

Selepas emak menikam perut saya berkali-kali dengan garfu barulah saya bersetuju untuk mengikutnya. Kami berjalan sejauh 120 kilometer kerana pasar itu letaknya 128 kilometer dari rumah. Lagi 8 kilometer nak sampai pasar saya ternampak sebuah lori kontena meluru dengan laju dari arah belakang.

Dia melanggar emak saya. Emak saya tercampak ke dalam gaung. Dia menjerit "Adoi!". Lepas itu emak saya naik semula dan mengejar lori tersebut. Saya pun turut berlari di belakang emak saya kerana takut emak saya melanggar lori itu pula. Pemandu lori itu nampak kami mengejarnya. Dia pun memecut lebih laju iaitu sama dengan kelajuan cahaya. Kami pula terpaksa mengejar dengan lebih laju iaitu sama dengan dua kali ganda kelajuan cahaya. Emak saya dapat menerajang tayar depan lori itu. Lori itu terbabas dan melanggar pembahagi jalan lalu bertembung dengan sebuah feri. Feri itu terbelah dua.

Penumpang feri itu yang seramai 100 orang semuanya mati. Pemandu feri itu sangat marah. Dia pun bertukar menjadi Ultraman dan memfire pemandu lori. Pemandu lori menekan butang khas di dalam lori dia..lori itu bertukar menjadi robot Transformer. Mereka bergaduh di udara. Emak saya tidak puas hati. Dia pun terus menyewa sebuah helikopter di GentingHighlands dan terus ke tempat kemalangan. Dia melanggar pemandu feri yang telah bertukar menjadi Ultraman itu.

Pemandu feri itu terkejut dan terus bertukar menjadi pemandu feri semula lalu terhempas ke jalanraya. Pemandu feri itu pecah. Pemandu lori sangat takut melihat kejadian itu. Dia meminta maaf dari emak saya. Dia menghulurkan tangan ingin bersalam. Tetapi emak saya masih marah. Dia menyendengkan helikopternya dan mengerat tangan pemandu lori itu dengan kipas helikopter. Pemandu lori itu menjerit "Adoi..!" dan jatuh ke bumi. Emak say menghantar helikopter itu ke Genting Highlands. Bila dia balik ke tempat kejadian, dia terus memukul pemandu lori itu dengan beg tangannya sambil memarahi pemandu lori itu di dalam bahasa Inggeris.

Pemandu lori itu tidak dapat menjawab sebab emak saya cakap orang putih. Lalu pemandu lori itu mati. Tidak lama kemudian kereta polis pun sampai. Dia membuat lapuran ke ibu pejabatnya tentang kemalangan ngeri itu. Semua anggota polis di pejabat polis itu terperanjat lalu mati. Orang ramai mengerumuni tempat kejadian kerana ingin mengetahui apa yang telah terjadi. Polis yang bertugas cuba menyuraikan orang ramai lalu dia menjerit menggunakan pembesar suara. Orang ramai terperanjat dan semuanya mati.

Selepas itu emak saya mengajak saya ke pasar untuk mengelak lebih ramai lagi yang akan mati. Di pasar, emak saya menceritakan kejadian itu kepada penjual daging. Penjual daging dan peniaga-peniaga berhampiran yang mendengar cerita itu semuanya terkejut dan mati. Saya dan emak saya terus berlari balik ke rumah. Kerana terlalu penat sebaik saja sampai di rumah kami pun mati. Itulah kemalangan yang paling ngeri yang pernah saya lihat sebelum saya mati.

Sunday, October 24, 2010

Kisah Mereka..

























catatanku : kisah ni,betul2 penah terjadi kat kwan sayer..
arwah(lelaki) meninggal krn xcident masa cuti sPm..
Al-Fatihah. 

Saturday, October 16, 2010

Aku Suke..korang??




Dlm byk2 binatang pliharan ,yg mane korang paling suke??
kal0 tanye org laki2 majority msti suke bele ikan an...
kalu tyer nenek2 datuk2 kat kmpong lak..msti majority ader aym,itik lembu kerbau..
tapi kat umah aku msti ade binatang ni....
dari dulu smpai skrg..
dah byk kali buang pom..kompem besok 2 dtg balik yg len...
dan...aku syg sgt kat binatg ni....

kami kembar lime..


















kalaw kucing korang beranak byak ni skali,sorang sanggup jage x??
Aku sggup je! c0mey2!







tapi law yg ni...mmg aku xsgup!
erk!huhu...

sori cik!emrjncy giler ni....=.=*

tiap2 jam penjage saye pakse sye mkn..adoooiii!

p/s : mmg aku xde keje an?hehe..

Saturday, September 4, 2010

~~balik kampong woo~~

yea!!
penantianku berakir!
sbulan lbey dpenjarekan kat uitm..finally...
mlm ni nek bus lpas berbuke!oohh...ya!lupe...
aku xwish ag salam ramadhan..huk3~
lame sgt x on9....


so..SALAM RAMADHAN TUK SUME MUSLIMIN N MUSLIMAT YERK!!!
MOGE2 RAMADHAN KALI NI M'BERI SERIBU ERTI BUAT KITER..
B'IBADAHLA SEOLAH2 INI RAMADHAN TERAKIR KITER...
MOGE STIAP YG KITER LAKUKAN IKHLAS KRNA-NYA N MDAPAT GANJARAN AKIRAT YG SETMPAL!!yeeaazzaaa....


pjalann mlm ni msti rase sgt panjang...huhu...
but sokay...inikan satu pgorbanan n jihad!
yea!!aku da jadi anak prantauan!~~

oohh yee..aku nak citer..siang tadi test math!
uwaaaa....susah siot soklan....
mcm xberbaloi j ngen aku study smlm!uwaaa....
xpelah!tawakkal j ok?
laen2 serah kat Allah..
mmg da xde rezeki la 2 kot...
ok la..nak g packing tuk mlm ni!yea!!!
home,,i'm coming...
cats!waiting 4 me...
n lastly,,mum n dad pray 4 me k!c u !

Saturday, June 19, 2010

fom 5 2009...

0k...skrg,aku nak rewind balik what i've done mase kat skolah dlu..de best year was in fom4 n fom 5..
yela..hehe...mase da jadi senior skolah,of coz la seronok...dlm idop ni yg bes nyer biler kiter ader kawan...
tapi bkn seme jnis kwan taw...hyer kawan yg btol2 ikhlas myygi diri kiter seadenyer,2 la adiah yg xternilai skali...
aku pom ader kwan yg mcm 2, yg trime aku seadenyer...aku syg dyorg mcm sayg diri aku jgak..
so,,aku jge dyorg seikhlasnyer...
tym kat skolah ade la tym yg pling bez wlpom mase 2, aku mlompat nak kuar skolah...
hehe,sorry,,aku ni bkan jnis yg suke sgat ekut praturan...bley buat assigment berape kali kne dende...
yg aku xley luper,mase kat asrama,mse ni fom4..maklumla,taon honeymon lpas pmr...haha...,,ptg 2 seme student wajib trun..tapi aku n de geng yg same kepale jgak ni,
xtrun...lepas lame duk lam dom,ade org ckap woden nak buat spotchek,,kami ape lgi mgelbah la...haha...
lpas b'bncg,,kami sepakat nak kluar ekut pin2 blkg,,dgan syap2 kami mlgkah mnju k gate,,tibe2....eh,kamu 4 org berhenti...aiiyyoo,,dari mane dtg nyer suare ini??sjurus kami bpaling woden 2 da tercegat blkg kami dgan mukenyer yg mmg cantik...hehe...tersengih j la kami....mcm2 alasan bagi..tapi pham2 j la...beliau xkan percayer pyer..haha...mjur la aku xkeseorgan..ade jgak kwan2 sejati ni tman...nak taw aper dende nyer??can guess wat??haha..kami kene denda berdiri tgah2 blok aspuri dari kul 11 smpai kul 2 pagi..redho j la..malu 2 mmg la jgak coz djadikan bhan pameran...habis seme org tgok...tapi ok jgak la coz lam 30 org yg kene...rmai...mmg letih kene berdiri,tapi...bEZ!haha...
taon fom 4 mmg bes sbb xde exam bsar,so study pom lbey kurg j...hehe...
mase mule2 masuk fom 5 agak myedihkan jgak lacoz x dpat satu dom ngen kwan2 fom4 dlu...but its sokay..aku kene blaja carik kwan baru pulak...prkare yg pling bes masok fom 5 ielah,hehe...we're de king 0f de skul..da xde senior laen..mmg la bes..kami yg aturkan acare2 kat skolah,,wak program pape pom kami yg handle..wah,,bes gler..tapi kene la egat2 jgak..ni taon last aku kat cni..n this is de killer year...i'm a spm's victim..

Monday, February 1, 2010

MINE...

mm...alhamdulillah...salam...
thanks GOD coz i'm still breathing 2day...
sometym,aku ttyer2 who i am?
sape sebenarnyeer aku ni...ape da aku buat spanjg 18 ta0n kat muke bumi ni...
n aper aku nak jadi nanti....soalan2 ni biase ade lam kepale otak,tapi xpenah pulak aku jwab...
s long i know,i juz follow a simple life as khalifah...
i'm try 2 b a better person in every sgle day....
n 4 my fture,aku arap dapat jadi se0rg khalifah yg bgune n b'bakti....
n I LUVE MY FAMILY....