Sunday, December 23, 2012

me loving de moments we are.


finally my current semester three end. 
a lot of things happened. 
a lot of moments we're built.
i love each of u . 
classmates . housemates . soulmates . tablemate. pillowtalk. and ol de friends involve.

happy study week. lets struggle for the final :D 














^__________________________________^



JANGAN MENGELUH




bismillahirahmanirahim . . .

banyak benda yang terjadi kadang kadang buatkan aku rase penat. terase badan berat, hati berat, otak berat. kadang kadang bukan saja kecewa dengan diri sendiri, tapi kecewa dengan faktor yang lain. dengan keadaan sekeliling. dengan environment mungkin. terlalu banyak fikirkan dunia hingga aku lupakan Pencipta ku sendiri. Dia yang turunkan masalah buatku, Dia yang menguji aku. tiada aku berhak memohon kebaikan selain dariNya. ya Allah jauhnya aku  :'( terlalu benar berat kan dunia. 


aku tiada hak untuk mengeluh. mengeluh tu kerja setan. lesu tu kerja setan. marah marah tu kerja setan. berprasangka buruk tu kerja setan. mengumpat tu kerja setan. kenapelahhh kenapelahh aku sering lupa ? ya Allah, hambaMu mohon keampunan. terlalu kosong rasenya hati. sudah lama tidak diberi makanan rohani. perut dilayan indah. kadang-kadang sampai buncit tapi jiwa? langsung aku tak peduli. indah benar hidup aku rupanya. mana aku layangkan segala ilmu-ilmu dulu. sia-sia semuanya. ni lah namanya pokok yang tak berbuah. terlalu rugi rupanya. murkanya Allah padaku. tiada yang lebih teruk bila ilmu yang aku belajar tak dipraktikkan. semakin lalai . Astarfirullah al-azim. 




aku lupa rupanya . . .



Ketika kita mengeluh: "Ah mana mungkin...?" Allah menjawab: "Jika AKU menghendaki, cukup Ku berkata 'jadi', maka jadilah (QS. Yasin: 82)


Ketika kita mengeluh : “penatnyaa....”Allah menjawab : “...dan KAMI jadikan tidurmu untuk istirahat.” (QS.An-Naba:9)


Ketika kita mengeluh : “Berat sangat la,tak sanggup rasanya...”Allah menjawab : “AKU tidak membebani seseorang, melainkan sesuai kesanggupan.” (QS. Al-Baqarah : 286)


Ketika kita mengeluh : “Stressss nih...Panik...”Allah menjawab : “Hanya dengan mengingatku hati akan menjadi tenang”. (QS.Ar-Ro’d :28)

Ketika kita mengeluh : “Yaaaahh... ini semua bakal sia-sia..”Allah menjawab :”Siapa yang mengerjakan kebaikan sebesar biji dzarah sekalipun,niscaya ia akan melihat balasannya”. (QS. Al-Zalzalah :7)


Ketika kita mengeluh : “Gile aje..aku sendirian..tak ada seorang pun yang mau bantu...”Allah menjawab: “Berdoalah (mintalah) kepadaKU,niscaya Aku kabulkan untukmu”. (QS. Al-Mukmin :60)


Ketika kita mengeluh : “ Duh..sedih nya aku...”Allah menjawab : “La Tahzan, Innallaha Ma’ana. Janganlah kamu berduka cita, sesungguhnya Allah beserta kita:. (QS. At-Taubah :40)

Ketika kita mengeluh: " Sakit gak sembuh sembuh..." Maka Allah berfirman: "Dan apabila aku sakit, Dialah Yang menyembuhkan aku" (QS. Asy Syu'ara:80)




aku lupa, segala teka teki ade jawapannya. segala keluh kesah ade ceria nya. segala duka ada sukanya, segala penyakit ada penawarnya. ianya aku yang hanya perlu ..........................................................................................................................................BERUSAHA !





Friday, December 21, 2012

14 week.


Assalamualaikum. 

salam uolls. cuaca sangat tak menentu sekarang. moga antibodi badan terus kuat. yahhh, chaiyook chayook !


14 minggu tajuk di atas bukanlah bermaksud minggu ke 14 pregnancy. bukan juga bermaksud dah minggu ke 14 aku kahwin. bukan bukan . for a student degree uitm, minggu yang ke-14 tu maksud dia minggu last of study. abis je ari jumaat minggu ke-14 tu, so bolehlah terus bentang kain merah tuk sambut kedatangan study week pulak . omaigadd omaigaddd . bapak sekejap cepat laju deras gila gila nak mampus semester 3 kali ni. betul betul rase sekejap. pejam pejam pastu celik, dah abis dah rupa2 nya. anyonyonyo. 


hari ni jumaat. abis je kelas BEL tadi means abis sudah kelas tuk sem 3. abis je kelas. ambik ambik gambar sikit dengan lecturer, feeling feeling sedih sikit, pastu kiteorang makan, terus balik. salin baju and terus terlentang tak ingat dunia. HAHAHAHA. terbongkang berejam-rejam . konon nya nak qada' tidur. semuanya angkara minggu ke 14 . minggu yang ke14 sem ni serius aku cakap betul betul mencabar fizikal, mental dan emosi. 

kalau nak dibandingkan, rasenye sem kali ni lah paling free. kelas cancel banyak giler. kalau nak buat purata, boleh jadi 40:60. 40 percent tade kelas. .____________. tapi masuk je minggu ke14 puhh, terus kerja masuk bertimbun timbun. asingnment tak asgmnent, report tak report. test kuiz semua sekali. campur pulak dengan nak kena handle dinner. minggu ke14 jugak.  memang sepanjang minggu ni, kami semua tak cukup tidur lah. pukul 3 4 pagi rilek je terpacak lagi. mata ternganga luas lagi depan lappy. kalau ngantuk jugak buat turn tukar tukar tidur. nak buat macam mana kan dah terpaksa, demi carry mark terchenta. kah kah. ni lah contoh cabaran fizikal, badan mata telinga semua anggota harus kuat walaupun tidur tak cukup. nasib lah kau. 


tengah tengah buzy pulun asignment ade pulak test kuiz bagai. so, berbekalkan badan yang tak cukup tidur, otak haruslah maintain kuat demi prestasi yang cemerlang gemilang terbilang. *cehh, ayat nak gempak. ni mental semua ni mental. salah handle mental ni boleh terus jadi pesakit mental.


penjagaan emosi sepanjang minggu ke 14 ni pun bukan main mencabar kemain. biasalah kalau duduk dengan kawan-kawan ni, banyak tanggungjawab nak kena pikul . salah mulut sikit ade hati tergores. salah tangan sikit ade hati sakit. hati sendiri pulak, pepandai lah nak kena jaga, tak payah nak tacing tacing sangat. tak berguna pun. tade orang nak kisah. kita sadis sikit orang cakap kita emo. padahal dalam hati ni luka berdarah merah hitam pekat bukan main dah. but who care rite? mungkin ramai lagi yang ak faham aku. so, stay strong yourself :)


ada satu benda yang aku gagal tahan untuk minggu ke 14 ni. aku cuba. kuat. tapi gagal. air mata tetap nak turun. gagal nak hold on. stress sangat kot. sikit sikit teringat kat arwah ayah. setiap detik setiap saat. tiap ketika rase nak nagis. tapi cuba sangat tuk tahan. and de truth, setaip hari aku dah nagis. rindu arwah ayah sangat sangat. pembakar semangat sanubari ku. mungkin aku perlu lepaskan perasaan tu selow selow kot. redha dengan ketentuan Ilahi. mungkin sebab ni aku stress sangat. hati pun jadi tak kuat. senang sangat sangat air mata nak tumpah. nak bercerita kat orang, takut orang tak faham, cakap kita manja bagai. hampar sejadah, ambik alQuran, tadah doa. moga hati aku dan arwah ayah tenang sesangat. miss u daddy.


ok, one more. tapi aku tak sure lah sahih ke kotok, fakta atau auta, but aku rase, dalam minggu ke 14 ni jugak. dalam aku stress, dalam aku tensen, aku susah nak beyak . susah sangat. jadi sembelit cenggitu. minggu ke 14 ni boleh bilang je bape kali aku dah beyak. MIHMIHMIH. ;p


ok lah. i shud stop now. should take a bath . banyak nak cite lagi. ohh ohh,minggu ke 14 ni jugak, i dah bought 2 clothes for myself. satu jubah grey and satu lagi baju kurung merah. saat saat kegawatan ekonomi ni jugak menyempat je nak buang duit. hikhikhik .  



till then. pen off :)





wait for dis story -..-




    


Monday, December 10, 2012

rushing up.


assalamualaikum and hai. 




amboi amboi non, sempat lagi update blog ye. tak sedar diri betul banyak lagi tak setadi . well, well well, test quiz aisgnments dah tersusun rapi je ni. semua nak tunggu due date je. olaaaaaaaaaaa !

yeah !  i only have two more lecture-weeks to go before de stadi weeks and final exam . and i've a burden of works to do . omaigaaaaadddddddd ~(^^~) omaigaaaaaadd (~^^)~ but de facts i still main main and tak setadi . hempap batu kat muka

sekejap je 14 weeks sem 3 berlalu . 14 weeks je pon -..- . tak banyak cerita sangat pon sempat tercoret tuk sem ni . sedikit sadis di situ . but, waiiittt ! it's not finish yet. still ade a few things to stori . lawatans and dinner. oo yeahh !  banyak senanya nak berkongsi cerita, banyak senanya yang terjadi perlu diluahkan but since de blog is public so, i've to make a few things secret. agak frusterated sedikit di situ . mihmihmih . 

since this sem is a little bit advance for me. tapi kalau tengok silibus of setadi okay je. mungkin sebab kelas yang banyak sangat sangat sangat sangat sangat sangat sangat cancel jadikan aku sangat eeerrkk -..- , lari sekejap dari fitrah sorang student yang suka kelas cancel. tipu lah kan kalau cakap tak suka. tapi tak keterlaluan kalau aku cakap,, there is a lecturer and i've 2 subject under him/her and once s/he is failed to attend de class, so, i burned 6 hours per weeks of de class . and, it's not very too much if i say " kelas dia sem ni banyak yang takde dari ade" . ok, sori, off de topic.


ok lah, me have to end up my entry here, got a stair of notes to read. *tarik bantal*

there is a schedule waiting for me to finish dis two weeks :


week 1 : WED : 2 quizes + 1 test 
             THUR : antar asignment CTU + 1 test
             FRI : 1 test 

week 2 : MON : insyaAllah pergi FRIM + 1 test *postpone maybe*
             TUES :  hantar asignment HRM 
             WED : 2 quizes 
             THUR : 1 test
              FRI : 1 test  + antar 2 asignment + video arab




ok nooooon ! stay healty ! stay powerful !  
survive for a little bit more !
dear pointer, please dont drop too much for dis sem .
and i hope for a increasing .
i had love de way you are :)




:)





your absent .



almost 80 days passed now .
but i cant still accept your absent . 
my heart everyday never pass from remembering you .
you always in my heart my mind and my pray . 






daddy , 
i missed u soooooooo mucchh !
almost every week i cried in my pray . 
i cried in my blanket until i slept .
i hope u are happy there . 
because, yes, i still cant accept for your absent .






now there are a distance between us .
a distance which no one can go through .
either you nor me .
but from a far here we contact .
i try my best to help you .
because you are my father, my one and only father .
and forever will be my father .
before after and ever . 







sori .

if i too much .

i just cant control from missing u a lot.

because you are a part of my heart and my life . 




i love you till jannah .




Sunday, December 9, 2012

terima kasih.



Alhamdulillah. 

time kasih cousin cousin . 

time kasih sedare kerabat .

time kasih semua .

time kaseh sangat sangat .

time kasih sebab tak mengetepikan kami .

time kasih sebab ambik berat kat kami .

even kami, anak nya sendiri pon tak terpikir untuk ke step tu .

time kaseh sebab sudi nak hulurkan bantuan kewangan buat kami .



yaaaaaaahhhh . 

sumber kewangan kami sangat tak menentu sekarang .

family kat rumah bergantungkan duit sewa kedai sebelah tu je .

aku pon kalau boleh dah tak nak mintak duit dengan mak .

ya Allah, moga proses Jpa ku berjalan dengan lancar . 

amin . 



time kasih sebab faham . 

sayang korang sume ketat ketat .

moga jasa jasa kalian dibalas balasan yang besar dari Allah.



ya Allah permudahkanlah urusan dunia dan akhirat kami . 








 setiap musibah yang berlaku, In shaa Allah ada nilai hikmah yang tersembunyi .

keep praying for de best .

:)


Saturday, December 8, 2012

application of stress :)



HRM 503 
saturday, 5am. 


stress comes from two basics : physical activities and mental activities.
stress has two basic types : eustress and distress. 


EUSTRESS : 
 +ve stress that accompanies achievement and exhilaration.
stress ini dianggap mendatangkan manfaat sebagai satu daya yang dapat membantu individu untuk berusaha melawan halangan.



DISTRESS :
-ve and harmful stress characterized by a loss of feelings of security and adequacy. 
tidak berdaya. terdesak. tidak bersemangat.


BURNOUT :
 it is the last result of stress.
occur when person loss of productivity, lack of personal fulfillment in the job and lack of  +ve feedback.




CASE STUDY :
petang tadi kami satu kelas dapat markah test 1 and in suprise but not really suprise actually, all of us, 
yes, each of us. failed. no one got half from the actual mark. 







solution :

in what stage are we stress?













burnout maybe ?
















distress ?










but .
















for me it is eustress.



positive stress. 
moga dengan sedikit tekanan yang aku ade dengan apa yang aku dapat tadi,
memberikan kesan +ve untuk aku. dan kawan-kawan.
tak perlu nak burnout. tak perlu nak distress sangat .



struggle for de better. 





lagi 2 minggu nak setadi week. - -"