Monday, May 5, 2014

Novel life.


Assalamualaikum.

Aku sebenarnya bukannya tak suka baca novel.  Tapi dia macam ada rasa alergik sikit. Ade satu rasa yang tak selesa. Satu rase macam 'aarghhhhhh',- tak puas hati mungkin. Sebab the story on novel was created. The writer planned the intro, conflict and its happy ending. Yeah, happy ending is highlighted here bcause out of 100 stories, maybe ade satu je lah kot yg sad ending.

Once aku start baca novel, aku tak boleh nak stop compare my life with novel's life. Aku mesti macam 'yelah untunglah dia comel, so wonder lah 10 laki yang kejar pun' 'untunglah bos terpikat' 'untunglah boleh jadi anak org kaye' hahhahhaha. Childish ke kalau fikir gini? Hurm, but seriously, I hate all that feeling.

Tapi xleh nafikan lah, once aku start baca, when I was so immersed on the story, I cant stop read, because of the curiousity, I wanna know the ending. Even yeah, sure there are a lot of stories yang kau boleh predict ending dia. And again, takleh nafikan jugak lah a lot of ilmu yang kita boleh dapat from reading right? (Macam hlovate) And novel is one of the medium to gain knowledge. Agreed.

But then, if you give me to choose between blog or novel. Sure, aku akan pilih blog. Aku lebih prefer baca cerita orang dari blog. Aku lebih suka baca pengalaman-pengalaman yang best yang blogger tulis. Sebab, they dont need a delicious word, blossom sentences, hard conflict to create, and a beautiful fake personality of character to attract reader, the true story of their life is enough to inspire me.

1 comment:

Kotak Hati said...

Totally agree with you ;) Kalau ada masa cuba baca n komen novel #pengakhiransebuahcinta di kotakhatinovel.blogspot.com