Tuesday, August 28, 2012

cerita raye ?


assalamualaikumm.

oo yeahhh. setelah hampir lebih seminggu meng-anaktiri-kan lappy terchenta ni, seriously, hari ni baru bole on. mungkin agak sedikit ke-busy-an buat preparation before eid, almaklumlah, mungkin sebab anak dare dalam rumah ni tak ramai. malas tak malas, rajin tak rajin, guwa lah jugak yang terpakse pasang langsir, cabut sarung kusyen, basuh pinggan gelas mangkuk bekas kuih, buat kuih raye, pasang cadar, sapu rumah, bagi makan ayam, sembelih ayam..ehh, yang tu tak. hehe . sampaikan malam raye pon keluar lagi teman abang guwa beli kopiah. sampaikan my usually meng-iron-kan baju anak beranak yang biasenye buat tengah malam pon terpakse dipostpone subuh-subuh pagi raya. 

*nak buat intro ni pon guwa dah lebih lime kali masuk keluar bilik kene buat keje. heeuu. *ikhlas-ikhlas*

i've a lot to story. but 1st lets me cerite sikit lah pasal persiapan raye. 
bagi gologan sederhana macam family aku ni, preparation dy pon takdelah 'beradom' sangat pon. everything is simple. 
disebabkan tahun ni my grandma takberape nak sihat. yeaaahhh, setiap tahun bukannya makin mudakan. so, aktiviti tahunan kiteorang, buat ketupat, takdelah tahun ni. ketupat raye tempah je. tu pon nasib ade org nak ambik lagi. yelahh, tak berancang. last minute tempahan. tapai or my country say it as ta-pe, je yang buat sendiri. tu pon dalam small amount. kuih bunga durian pulak hari ke4 n k5 raye baru buat. thehehhiiii .


tahun ni tahun raye yang agak tak semeriah dulu. yeah, i lost my auntie last year, so, pagi raye tu pergi menziarahi kubur arwah, sayuu je rase. tak sangka sekejap je, dah nak sampai setahun arwah pergi. moga roh arwah dicucuri rahmat. amminnn.
dan dan dan my daddy is a little bit unwell during eid. beliau start sakit 2days be4 raye, dan melarat terus sampai hari ni, hari ke-10 raye. balik kampung pon without my daddy. so, kiteorang sempat melawat 4 5 buah rumah je. de 2nd day eid's my daddy terus kene masuk wad until hari raya ke 8. so, hari raya aku tahun ni banyak ulang alik spital jelah. kecewa? takdelah. not at ol. he's my daddy n i'll do anything for him. as well as i can. Insyaallah.



besides, for this post, i've something to share. something about a prep toward eid. 


my daddy bela ayam. ayam gergasi. total tails 15 ekor. dari kecik sampai besar kiteorg jage dy.
aku suka sangat main-main dengan mereka. mereka jinak sangat. 
aku suka bagi makan kat mereka. bagi makan guna tangan.
seronok. seronok tengok dy berebut. w/pun sakit lah jugak dy patuk tapi best. 
pastu aku suke main kejar-kejar dy. tangkap, letak dekat tempat tinggi.
aku tak tau la kot mereka ni ade nyakit gayat ke hape kan,
tapi mereka sangat takut nak terjun balik ke tanah.


 bile lapar mesti nampak mereka depan pintu rumahh. -..-
hooiiiii . cari pasal nampak.

beberape hari b4 eid :
aku sangat lah xleh tengok. kesian gilerr. kawan-kawan dy yang nampak 
macam nangis-nangis je. :(
bye bye sayanggggssss. dah tak leh main kejar-kejar dah.
ayam belaan. total killed : 12 tailed.

selamat hari raya. maaf zahir n batin :)

No comments: