Wednesday, October 10, 2012

detik terakhir.




assalamualaikum.

banyak nye cerita tergendala actually. having a lot of hard situations lately. Unprepared and unexpected situations. but everything happened make me have or not, have to believe and face it. even my heart still keep telling it was a dream. until a night i sleep i still hope today is just a dream.  buka mata hati luas luas laa non. there's nothing yang tak perlu ko nak tak nak percaya lah. janji Allah tu pasti. bersyukur lah everything happened easily. Subhanaallah.

Instead of me and family birth-date, this is another one date I should bury in my heart. 22 SEPTEMBER 2012. our last day seeing our beloved father, hubby and son real-ly. Tuhan je yang tau macam mane aku rindu sangat kat arwah. 1030 pagi hari sabtu arwah menghembuskan nafas yang terakhir. Saat dimana, jasad dan roh dipisahkan. Saat dimana mulut pinjaman Pencipta sudah lagi tidak dapat bercakap, mata tidak lagi dapat dibuka. Tangan disilangkan. Kaki diluruskan.  Tak sangka cepat sangat arwah dapat berbakti dalam hidup dia. Tak sangka ni Ramadhan dan Syawal terakhir buatnya.



Arwah ayah sakit tak lama. Dalam sebulan 4 hari. Tempoh ni paling sulit buat kami. 2 kali ayah kena warded. 21hb- 26hb Ogos, then 4hb Sept. 21hb, which is hari raya kedua. Sebenarnya hari raya 1st tu ayah memang dah sakit. Baring je atas tilam. Nak makan nasi minyak pon kami angkut kat tilam ayah. Ayah sakit kaki. Mase hari raya ni hati aku memang terdetik nak ambik a full family pic, tapi aku abaikan perasaan aku sebab aku harap hari raya Haji nanti ayah dah sihat dan boleh ambik time tu. Mase hari ni aku tak berkomunikasi sgt pon dgan ayah, sebab aku sedih. Sebak. Aku taknak ayah tengok aku sedih. So, aku jauh sikit dengan ayah. but still i help and care him much.


Aaaaaaaaaarrrrggggggghhh. I cant continue my story. TT___TT


Hari raya kedua pagi pagi lagi ayah dah nak pegi hosp. sebelum Subuh sekali dy bangun nak kejutkan abang aku. mungkin dia tanggung sakit. then, abang bawak dy lepas subuh. Check check trus doc swoh masuk ward. ayah kena tahan. seminggu ayah masuk wad. Ayah ok je, tapi tetiap hari mak prepare nasi bubur tuk ayah. ayah takleh telan nasi keras. Then, lepas habis abang and kakak aku cuti raya, aku gilir-gilir jage ayah dengan adik. Adik pegi sekolah pagi, aku jage ayah, malam-malam, adik pulak tido kat ayah. Even at that time, he sat for his trial SPM. hmmm. terbayang lagi semuanya depan mata, basuh kaki ayah, tunggu ayah mandi, belikan ayah makanan, potong buah tuk ayah. cakap-cakap dengan ayah. yaAllah semuanya segar lagi dalam hati aku.


Ayah mengadu sakit  sangat mase doc nak cucuk tangan dy cari urat nak masukkan air. 2nd time ayah masuk wad, mase ni ayah masuk sebab sakit dada, susah nak bernafas, doc cakap ayah ade paru-paru berair. pergi bergegas ke hospital time ni kul 3 pagi. ayah dah tak tahan sangat. effect masuk air seminggu wad pertame hari tu kot. mase 1st tym doc nak cari urat nak masukkan jarum, ayah sakit sangat time ni. Ayah suruh aku genggam tangan dia yang sebelah lagi. Beri semangat mungkin. But at that tym, aku yang nangis depan ayah. I failed to hold my tears. I cant stand seeing my daddy in ill. Dah tak peduli malu kat dokter and cleaner at that tym. Until then, my daddy whose one asked me to calm down.  Sepanjang ayah kat hosp and rumah, kawan2 baik ayah tak putus-putus datang. Abang n kakak pon selalu call ayah, sebab ayah pesan “bila dapat dengar suara anak-anak ni, walau pon xbanyak satu peratus pon dah dapat sembuhkan rasa sakit ni”. I remembered that daddy.


9Sept 2012. Ni hari last cuti aku. Aku terpaksa balik stady balik. At this time aku tak cakap banyak pon dengan ayah. Bukan tak nak, tapi tak boleh. Aku lemah depan ayah. Sedih sangat nak tinggal ayah yang tak sihat sepenuhnya lagi walaupun dah keluar wad. Ayah keep saying dat i'm his best nurse. Masa salam dengan ayah, memang ayah tak penah lupe bagi nasihat ”belajar molek, jage diri, ade menda-menda hal bagitau”. Bab belajar memang ayah tekankan. Adik aku cakap, ayah nangis lepas aku balik belajar. s p e e c h l e s s .  aku hanya mampu call ayah tetiap petang. seminggu pertame ayah ok je cakap call dengan phone. ade satu petang tu dia happy sangat bagitau kaki dia dah okei,dah tak sakit sangat. dah boleh jalan-jalan tanpa pegang kerusi. dia cakap dia makin sembuh. luka pon makin baik. aku happy sangat. 


tapi mase 2nd week aku kat uitm, means last week untuk ayah. ayah dah tak de langsung selera makan. pernah muntah. tapi sebelum ni pon ayah tak makan sangat. adik ipar ayah which is pakcik aku suggestkan ayah pegi cuci kaki dekat satu klinik ni kat tganu. ayah kena ulang-alik tetiap hari. adik aku terpakse ambik cuti semiggu sebab nak teman dan jage ayah along ayah buat treatment. thanx adik. along this period, i texted everytime with my brother about daddy's condition. call ayah tetiap petang, tapi tu pon ayah dah tak mampu cakap panjang. tetiap petang ayah cakap "ayah xbuat pape pon hari ni,sakit, ayah banyak nagis je hari ni" . i think this is very hard and bad situation for me, only can get hearing my daddy say so, but can't do anything. mampu tanya je, "makan ubat dah?".  and after end up the phone call, i only can cry and pray for him. until i feel unsatisfied with my own action and i decided to back home on friday even i had a class. i got worry about daddy sooo much. my sister pulak planning nak bertolak balik sini pagi sabtu. dia lagi tak tenang sebab duduk jauh sangat. tak bole nak balik sesuke hati.


tapi tak sangka. sumpah. semuanya unpredictable. i never hope for this. getting home for seeing my daddy not more than 24 hours more. walaupun nampak perubahan ayah a day before, lemah, tak cakap banyak, tak happy. tapi memang tak terlintas langsung kat kepala otak aku, ayah bagi hint nak pergi dulu. 


malam tu, pukul 1030 ayah sesak nafas. ayah tak selesa sangat. baring takboleh bangun takboleh. dan ayah yang mintak nak pergi hospital. dalam kereta pon ayah sangat tak selesa. macam nak muntah pon ade. aku hanya mampu tenangkan ayah, pegang tangan kepala dan badan ayah. sampai-sampai hosp ayah terus masuk  wad kecemasan, pakai inhaler. ayah masuk wad dungun sampai pukul 630 pagi sabtu,pastu lepas tu hosp antar ayah kat hosp besar tganu. kiteorang yang jaga ayah semua tak mampu nak tidur.    

apa yang berlaku malam tu rasanya biarlah tersemat hebak dalam hati aku je. 

tapi aku terkilan sebab tak sempat nak kucup tangan ayah, mintak maaf, ucap terima kasih dan saying i love him so much. even till then, i know he already knew it. 

besoknya, sabtu,aku otw pergi hosp tganu dalam pukul 1010 pagi. tapi abang adik, mak, makcik semua dah ade kat hosp tganu, mula-mula adik cakap ayah boleh masuk wad kat sana, means his condition is better, so, kami decided lah nak pergi lambat sikit, buat preparation sikit,bawak bekal roti, air. but then, cuma sekejap je perjalanan aku ke hosp tganu, someone called, and told i lost my daddy already. pusing balik kereta buat preparation kat rumah. TT___TT

i dont know what to feel that tym. the one that raise me up, follow up my life journey, someone that help me a lot, try to give me what i want, sacrifice himself a lot for me and his children already cant breath more. cant sit besides me more, cant cheer me up more. i dont know how to tell. tapi aku betul-betul rasa kehilangan. kehilangan yang bukannya sementara tapi kekal tuk selama-lamanya. i really cant imagine wat will happened next. 

i feel sorry for my sister condition actually, she cant sit besides her beloved father at this hard time, dia tergesa-gesa fly dari sabah on the current day and alhamdulillah she got a very emergency ticket. we waiting for her sampai lepas isyak sebelum kebumikan ayah. balik-balik hanya mampu tengok ayah terbaring kaku. kucup pipi dahi ayah for the last time. cant more talking to de daddy. dia mengigil. everything happened very fast and unpredictable. yes. janji Allah itu pasti. pasti takkan terlewat atau terawal even seminit. kunfayakun.


everything happened smoothly for that day. Ayah pergi untuk selama-lamanya. tak  menunggu tak berpaling. having no daddy actually seriusly make me feeling losing, lonely, patah semangat. macam same same ayah jugak semangat aku pergi sama. tapi bila fikir banyak lagi tanggungjawab dan amanah yang nak kena tanggung, nak tak nak buat aku bangun. aku kena jadi kuat untuk mak aku, jadi kuat tuk  nenek aku, untuk adik abang dan kakak aku. kuat tuk family. sesedih aku, aku faham sedih lagi mak aku yang berkongsi hidup yang lama dengan ayah aku. sedih lagi nenek aku yang besarkan ayah aku. sedih lagi nenek aku yang terpakse hantar anak dia sebelum dia. losing a husband and three of her children before she-herself. in a very short period of time. Masyaallah.


dulu, aku hanya mampu baca dan belajar, 


Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w bersabda: "Apabila seorang anak Adam mati putuslah amalnya kecuali tiga perkara : sedekah jariah,atau ilmu yang memberi manfaat kepada orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya." 

(Hadith Sahih - Riwayat Muslim dan lain-lainnya) 


sekarang giliran aku untuk pratikkan nya. aku hanya mampu berdoa dan semoga doa aku diterima Allah, dan semoga juga amalan-amalan baikku sampai lah untuk arwah.  


Innalillahiwainnailaihirojiun,  sesunguhnya dari DIA kita datang dan kepada DIA kita kembali. 
31 october 1959-22 september 2012 <3>





4 comments:

Crew Fathi said...

Sedihnya.. huhu... =(

a i m z said...

speechless...

Jaja said...

nonnnnnn :'(

sacquaire said...

non..kematian juga satu ujian...smoga trus tabah...Allah sntiasa bersamamu.