Monday, May 30, 2011

Cik da tukar yahoo to gmail !

Assalamualaikum . . ^^




mood sekarang hepi nak melompat lompat ! jom sape nak lompat dengan Cik ! haha . .
dulu cik penah putus ase kecik ati dengan blogspot T_________T . . tataw kat mane salah Cik asyik takleh sign in je . . trafik cik jatuh rudum rudum . . haha . . cik tataw dah nak buat camne . . lasom takleh buke , sampai kan cik suroh kawan cik je yang tolong ejas sume bagai ! sape bace entry ni mesti dye taw camne persaan cik tak tentu hale tym tuu . . hehehehe . .  :P

okei2 , kembali kite ke sri pentas utame tajuk asal . .

malam ni cik tataw camner , cik bole sign in , padahal care nye same je cam dulu dulu , dah ade peluang tuu cik terus je tukar email yahoo ke gmail . . langkah keselamatan , mane la taw kan tetibe sekali cik sign out dah tak leh sign in balik . . . baru la nak menangis tak cukup tisuuuuuuu !

kalu nak tanye cik , cik memang tataw betoll ke tak yang blogspot nak deleted user yahoo tuu sume . .
tapi , biar alang2 ni , cik ajar camne nak convert tuu ye ! jom . . .



1. Create akaun Gmail (bagi yg belum ada).



2. Sign in blog macam biasa (guna email Yahoo-contoh nya). 
go to Settings -->Permissions -->klik Add Authors -->Masukkan email Gmail -->klik Invite.

3. Login akaun Gmail -->ada email jemputan -->klik pada link yg di berikan untuk pengesahan.


4. Log out dari akaun Gmail tersebut dan login pula menggunakan email Yahoo anda semula.

5. Pergi ke Settings -->Permissions -->ada nickname dan email yang baru kita add tadi sebagai author. Klik ‘grant admin privileges’.

6. Nickname dan email Yahoo yg lama boleh lah di remove kan. Sekarang blog tersebut menggunakan akaun Gmail sepenuhnya.


okei dah ? jom layan juvannnnnnaaaaaaaa ! haha .. :P
ade sape sape taw tak camne nak ilangkan paruut jintungan
tak ilaaaaaaaang pom ! T_______________T

No comments: