Antara JPA dan PTPTN

by - March 28, 2013


LULUS TAWARAN JPA DAN DAH GUNA PINJAMAN PTPTN.
@macam mana nak tolak PTPTN

Dah lama berniat nak compose entry ni senanya. tapi nak buat macam mane bila tangan tak sejajar dengan kepale otak. malas je manjang nak tekan keyboard. Naik taip pakai phone pulak macam xde feel. haha. Dulu, berkali-kali google pasal benda ni sebelum buat keputusan yang muktamad. google sana tak jumpa, google sini tak jumpa. and finally now, biarlah aku yang cuba untuk buat entry ni, untuk membantu sape-sape yang goes the situation as same as me. Gimme five! 


Selama tiga sem berturut-turut aku biayai pengajian aku dengan PTPTN, dan Alhamdulillah, bila permohonan JPA aku dah lulus semester ke-empat, now aku sambung pengajian aku dengan biasiswa dari JPA. it's not an easy prosedure anyway. kena isi borang. hantar borang. pihak JPA call sebab borang tak lengkap. isyhh. Tapi Alhamdulillah, dengan pembangunan teknologi IT, eveything done easily. ahaakks. 


Actually macam ni masalahnya, bila dah selesa guna PTPTN, and suddenly i've to choose between it and JPA, it was a little bit worrisome me. in addition, i was alone in my class yang dapat tawaran ni. dan aku jadi macam mati kutu. tak tahu nak rujuk kat sape. should i accept or not? kalau tanya semua orang pon, orang akan suruh aku stop PTPTN and ambik JPA. of cos lahh kan. bukan semua orang dapat tawaran JPA. *no riak,just to easier the story*


so, why it's worrisome me? ok, as all we know, PTPTN ni ade satu keistimewaan dia, dia menjanjikan, bila kita dapat grad 1st class degree later on, the term of 'pinjaman' suddenly change to 'biasiswa'. got it ? so i was a little bit confuse, dalam masalah aku sekarang, kalau aku stop PTPTN mase sem 3, am i gonna get the same benefit? ataupun aku kena bayar pinjaman-pinjaman aku yang tiga sem sebelum ni. agak banyak disitu ye. so, aku fikir if i just continue PTPTN and grad 1st class degree, aku tak payahlah kan bayar lagi. tapi kalau aku accept JPA dan dapat 1st class degree jugak, tak dapat excuse bayar balik ptptn ke? ol dis questions flying every second in my mind. penat eden fikir. (in shaa Allah, konfidenkan hati sendiri untuk grad 1st class degree, think we'ols can, there's nothing yang impossible right?) *tepuk-tepuk dada*


Disebabkan aku tak tau nak tanya sape pasal ni, malas dah sakit otak fikir tapi xde jawapan, i was directly called the PTPTN hotline and asked the problemo. Alhamdulillah, dieorang cakap, if i'm able to grad 1st class degree at the end of my semester, i will also get the exception to repay the debt. Alhamdulillah Alhamdulillah. May Allah easy my way. so, lepas aku end call dengan PT, cepat-cepat aku download borang Penolakan PTPTN. :')

cara-cara hentikan PTPTN :

langkah 1 : download borang penolakan PTPTN : www.ptptn.gov.my

langkah 2 : (isi borang) same prob with me? isi sini : 




langkah 3 : pos/faks :


langkah 4 : bila dah agak agak seminggu surat ni dah sampai 
kat dieorang dan diproses, bolehlah check your ptptn status. aktif ke tak lagi :)
*dis one i'm not done yet sbb baru hantar borang*


siap. In shaa Allah, semoga segala keputusan yang aku buat ini adalah petunjuk yang betul dari Allah SWT. i dont want to regret more later. Mohon jauh dari segala masalah kemudian hari. sekian terima kasih :)




You May Also Like

14 comments