Thursday, March 28, 2013

Antara JPA dan PTPTN


LULUS TAWARAN JPA DAN DAH GUNA PINJAMAN PTPTN.
@macam mana nak tolak PTPTN

Dah lama berniat nak compose entry ni senanya. tapi nak buat macam mane bila tangan tak sejajar dengan kepale otak. malas je manjang nak tekan keyboard. Naik taip pakai phone pulak macam xde feel. haha. Dulu, berkali-kali google pasal benda ni sebelum buat keputusan yang muktamad. google sana tak jumpa, google sini tak jumpa. and finally now, biarlah aku yang cuba untuk buat entry ni, untuk membantu sape-sape yang goes the situation as same as me. Gimme five! 


Selama tiga sem berturut-turut aku biayai pengajian aku dengan PTPTN, dan Alhamdulillah, bila permohonan JPA aku dah lulus semester ke-empat, now aku sambung pengajian aku dengan biasiswa dari JPA. it's not an easy prosedure anyway. kena isi borang. hantar borang. pihak JPA call sebab borang tak lengkap. isyhh. Tapi Alhamdulillah, dengan pembangunan teknologi IT, eveything done easily. ahaakks. 


Actually macam ni masalahnya, bila dah selesa guna PTPTN, and suddenly i've to choose between it and JPA, it was a little bit worrisome me. in addition, i was alone in my class yang dapat tawaran ni. dan aku jadi macam mati kutu. tak tahu nak rujuk kat sape. should i accept or not? kalau tanya semua orang pon, orang akan suruh aku stop PTPTN and ambik JPA. of cos lahh kan. bukan semua orang dapat tawaran JPA. *no riak,just to easier the story*


so, why it's worrisome me? ok, as all we know, PTPTN ni ade satu keistimewaan dia, dia menjanjikan, bila kita dapat grad 1st class degree later on, the term of 'pinjaman' suddenly change to 'biasiswa'. got it ? so i was a little bit confuse, dalam masalah aku sekarang, kalau aku stop PTPTN mase sem 3, am i gonna get the same benefit? ataupun aku kena bayar pinjaman-pinjaman aku yang tiga sem sebelum ni. agak banyak disitu ye. so, aku fikir if i just continue PTPTN and grad 1st class degree, aku tak payahlah kan bayar lagi. tapi kalau aku accept JPA dan dapat 1st class degree jugak, tak dapat excuse bayar balik ptptn ke? ol dis questions flying every second in my mind. penat eden fikir. (in shaa Allah, konfidenkan hati sendiri untuk grad 1st class degree, think we'ols can, there's nothing yang impossible right?) *tepuk-tepuk dada*


Disebabkan aku tak tau nak tanya sape pasal ni, malas dah sakit otak fikir tapi xde jawapan, i was directly called the PTPTN hotline and asked the problemo. Alhamdulillah, dieorang cakap, if i'm able to grad 1st class degree at the end of my semester, i will also get the exception to repay the debt. Alhamdulillah Alhamdulillah. May Allah easy my way. so, lepas aku end call dengan PT, cepat-cepat aku download borang Penolakan PTPTN. :')

cara-cara hentikan PTPTN :

langkah 1 : download borang penolakan PTPTN : www.ptptn.gov.my

langkah 2 : (isi borang) same prob with me? isi sini : 




langkah 3 : pos/faks :


langkah 4 : bila dah agak agak seminggu surat ni dah sampai 
kat dieorang dan diproses, bolehlah check your ptptn status. aktif ke tak lagi :)
*dis one i'm not done yet sbb baru hantar borang*


siap. In shaa Allah, semoga segala keputusan yang aku buat ini adalah petunjuk yang betul dari Allah SWT. i dont want to regret more later. Mohon jauh dari segala masalah kemudian hari. sekian terima kasih :)




14 comments:

qylakmal said...

Salam sis, nk tnya ptptn tu kena bayar ke utk tempoh 3 sem yg kita dpt pinjaman dia tu?

teeqah=) said...

sis, nak tanya.. berapa dapat jpa waktu second year sem due 2?
sbb sy dlm situasi sama ngan sis, n ad dgar crite jpa cover dr first year. btol ke? sbb egt nak byr blik ptptn yg dah gune 2.

munirah ismail said...

salam...situasi kita sama..tapi nak tanya, biasiswa jpa tu nanti dpt utk sem 4 saja or dpt utk sem 1,2,3 sekali? sbb ingt nak bayar balik ptptn guna biasiswa jpa tu...tq =)

munirah said...

salam...situasi kita sama..tp nak tnya, biasiswa jpa tu mula dpt utk sem 4 saja or dpt utk sem 1,2,3 skali? sbb ingt nk byar ptptn guna duit jpa.. tq =)

Anonymous said...

sis berapa yang sis dapat jpa second year 2??dy cover skli ngan first year ke x??

Norani Shuhada Blogspot said...

Salam adik adik. sori lambat balas. akak reply sekali arung lah ye.
@qylakmal : so far yg saye tau, saye dah kol tanye org pt, dy cakap kalau awak boleh grad 1st class degree, pt awak dikecualikan dari bayar. Wallahualam :)

teeqah/munirah : berape dapat saye xigt. tapi bukan dari 1st sem balik lah. start tawaran jpa awak tu. kalau pjajian tu start sem 3, so, dy bagi biasiswa dari sem 3 jelah, and for advise, saye rase better awak jgn bayar lagi pt, xyah rush, takut nanti awak dapat grad 1st class degree, insya Allah pt kecualikan. Kalau nanti pt tak kecualikan saye mintak maaf lah sbb saye call orang pt dia jawab macam tu.

nak detail call dyorg balik.

thanks sume yang sudi bertanya :)

Anonymous said...

Hi, nak tanya kak,situasi kita sama~ kak ada bayar balik ptptn tak? Kawan i cakap,kalau ambil jpa dan potong ptptn, dapat grad 1st class degree pun perlu bayar balik..betul ke?

Anonymous said...

hi, nak tanya kak ada bayar balik ptptn tak?
btul ke tak payah bayar balik sekiranya grad 1st class degree

Norani Shuhada Blogspot said...

Adik Anon:

Thanks sudi singgah sini. Hmm, masa akak call tanye dyorg dulu, dyorg ckp xyah bayar. Tak lama lagi akak dh nak dpt final exam result. nanti akak konfem kan balik kenape byr ke takyah. :)

hafizah zaid said...

kak nak tanya, kalau kita dapat tajaan lain kan, then kita stopkan ptptn tu, kalau nak bayar lepas habis blaja nanti boleh ke ? or mmg kena bayar terus lepas stop kan tu ?

Anonymous said...

Salam akak, tumpang tanya, akak isi borang tolak PTPTN tu direct lepas akak dapat tahu akak berjaya JPA or akak tunggu duit JPA masuk dulu baru akak isi?

Anonymous said...

Salam kak, da dapat tahu da whether kene bayar ptptn tu? Sbab nak sangat tahu and hopefully ptptn keep their promis.

Norani Shuhada Blogspot said...

Assalamualaikum semua.
1st of all I'm very very very sorry because I'm taking so long to reply your comments.

Terima kasih buat semua yang bertanya.

Insha Allah, mungkin jwapan ini dapat membantu. Hari tu saya ada pergi jobfair dekat KLCC and one of the booth kat situ was PTPTN's booth. So, I took that oppurtonity to ask them about our confius.

Saya ckp kat diorang " Haritu masa saya nak stopkan ptptn, saya ade tlfpon org ptptn whether nnti if saya dapat grad 1st class degree, adakah sy kena bayar balik?, pastu operator tu cakap takpayah. so betul ke?"

Alhamdulillah jawapan dia pun positif. Dia cakap tak payah. Tapi awak kena download borang kat lmn web pt and berurusan dgn ptptn negeri masing-masing.

Get it? Alhamdulillah. Senyum lebar saya dengar.

And for biasiswa JPA, lepas korang dah abis belajar, jgn lupa hantar surat lapor diri bersama transkrip (pos/online) utk buktikan korang dah abis belajar ontime and buktikan yg korang xkena bayar balik biasiswa tu based on excellent result.

Harap jawapan ni dapat membantu. Terima kasih semua. And sorry again for late reply.

Fairus said...

Bole x kalo kte amik ptptn as well as the biasiswa serentak??