Wednesday, March 20, 2013

cash atau ansuran.


situasi : anda(pelajar) mempunyai duit yang 'bolehlah' bak kata orang cukup cukup makan utk menyara diri anda sepanjang satu sem tu dan menyimpan impian untuk membeli sebuah motor.

ok. try to imagine that u're in my situation. honestly. aku tersepit sangat sangat. ditelan mati mak diluah mati bapak. haaa, gituwwww over nau kau nyahh! tapi tu dulu lah, a few weeks ago, Alhamdulillah, sekarang dah a step closer. Dulu lagi pening, berbulan bulan fikir benda yang sama. satu sem kot fikir, 'berbaloi ke kalau aku nak beli motor ni?' 'serius ke tak menyesal ni?' dan sepanjang tempoh aku menilai untuk buat keputusan ni, takde pon hati aku berat kata "tak". sekali dua tu pernah lah terlintas, tapi aku fikir tu setan je saja was-waskan. 


The situation is harder because of i've to use my own money. Ya, ya ya, for sure, aku pon bukannya dah bekerja. Kalau ade orang nak tolong bagi duit, takyah lah nak fikir pape lagi kan. hulur tangan je :) Now, aku rasa ni satu ujian kematangan aku(kihkih, nak plastik ke?) a step closer to make a decision based on my own need after dah bagitau family niat terbuku di hati. dan i think it's not an easy stage to be step on . i spend about several week to make a survey at the motor's shop here. Nasib baik ade kawan yang sudi teman. Thanks everybody! 


i need a support ekceli. especially from my family, and my brother mainly. 

Lepas aku buat survey aritu, aku bagitau abang aku yang aku dah betul-betul serius nak go on dengan niat aku. Awal-awalnya mesej biasa je (unfortunately, aku dah delete mesej tu). Then, after aku bagitau yang aku nak bayar cash. He was suprised *so much i guess* and suddenly as fast as light, he called me directly. Ketaq baq hang takyah cakap ah nak angkat call dia. And guess what? He was totally disagree. T___T Dia tak bagi aku bayar cash. Dia suruh bayar ansuran. I know his worried toward me. yelah, aku kan adik kesayangan beliau aku kan student, mane aku nak cekau duit nak bayar gedebak terus. Nanti kalau nak guna duit ade hal gitu gini aku jugak yang susah. Nak mintak kat sumber pendapatan keluarga pon dah tak boleh. aku faham je semue tu, aku faham abang, aku faham. soobs. Lepas off call terus menitip air mata aku. bukan setakat menitip dah rasenye banjir terus. huhu.


Tapi, keputusan yang aku buat tu bukannya keputusan melulu, bukannya aku tak fikir langsung. Tetiap hari kot aku fikir, serabut kepala otak. I thought a lot! kalau bayar ansuran I may waste a lot of money. it's about more than a thousand. I think even bayar cash tu some of burden me, but i guess it's better than keep me thinking all over the months to settle the payment. After i explained him a little bit, he ask me how will me repay the PTPTN's debt? i explained him bout the principle of PT which is if i able to grad 1st class dgree soon, i dont need to pay a sen pon. And he asked me :

"Dah boleh dapat ke 1st class degree?"

Haha. honestly, I was like errrrrkkkk I dont know how to answer. I think I can, yes, my heart say I can! but to confident someone else i think i not bold to do so. so, i just slowly make a laugh to soften the conversation say hmm, In shaa Allah! *with all the determination in my heart*


A week past, lepas aku pujuk-pujuk dan membuat jaminan keselamatan diri, daerah dan negara, he allowed me to buy by cash. Tetiba aku pulak rase tak confident dengan diri sendiri. 5k is not a small value anywayyyyy. T.T keep thinking about it. U kendoik U ken!





SCOOTER VS MOTOR ?



seriusly, from the first point, i dont make any decision yet.Tak tahu sangat pun beza scooter dengan motor ni selain ade gear takde gear. kahkah.
 ok, lets help me by making some comparison : 

- Sometimes aku akan ke kelas pakai baju kurung : scooter better.
- Kat sini banyak bonggol, bukit, kawasan sekolah, simpang : scooter better.
i like/comfortable more ? : motor.
selesa jalan jauh? : motor. 

susahnya nak decide. at the 1st place, i ask my bro which one is better? dy suggest aku beli scooter sebab xyah nak fikir gear bagai. tapi, that not make any point for me, bukannye aku tak biasa kan. and later on he asks me again, and i ask for his opinion back, he suggests me to buy motor, "motor lah, tahan lasak sikit." it's true?


fening eden nak fikir. dah nak masuk sebulan dah fikir soal ni lagi. i hope end of this month the prob is perfectly settled. (:


"Pengalaman hidup mendewasakan manusia." 



Thanks Family, Thanks Friend. Thank YA ALLAH !



No comments: