Monday, July 10, 2017

Chill out In Selangor - Part 2


As promised, entry sambungan dari entry dulu ; click here – PART 1

I hope this entry gonna help whoever yang looking for a simple things to do with your bestriends in Selangor! (Short trip in Selangor)

So, after everyone agreed with my tentative draft for 3 days 2 night. Jie helped me out to book the hotels & event time. Here goes the trip ;

Thursday’s night : Jie, Zaty & Aniq came from Terengganu by bus and arrived at 430AM. Afiq was (at that time still Zaty’s fiancĂ©e) fetching them from TBS to Masjid Putra Putrajaya.

Friday  - After Subuh, I went to Putrajaya to fetch them up and the trip began hihi. Sight seeing, ambik gambar sekeping dua dulu dekat dataran Putrajaya. Seronok pusing pusing dalam Putrajaya sebab awal lagi kan, tak banyak kereta sangat.

Lepas tu, misi mencari breakfast. I bawak diorang pergi The Atmosphere, Seri Kembangan. Tempat tu at little bit sunyi but lucky ada kedai makan Melayu. Kitaorang grab Nasi Lemak sorang satu. Boleh lah tahan. Lepas makan explore bangunan Atmosphere ni. Bangunan kosong tapi ada banyak mural arts (2D & 3D) kat dinding. Macam street Art Penang tu, tapi dalam bangunan & teduh! Banyak sangat tempat boleh posing. Disebabkan takde orang lain, so kiteorang conquer tempat tu hahaha. Entrance fee? Takda pun. You are free to take a thousand of photos sekalipun. Cuma take care of the place jangan buat rosak/kotor. Mural Arts dia bersepah sepah (tak salah sampai 80 lukisan) you need to rajin discover setiap sudut wall dia. Tapi kiteorang tak tengok semua pun, ada orang mengada ngada cakap dah lenguh nak jalan =P


Around 1030AM – kiteorang gerak pergi cari barang hantaran dekat SOGO & baju nikah & sanding & bridesmaids (unplanned) dekat Jalan Tar. Ni kali ketiga aku pergi Jalan Tar sebab nak teman bakal pengantin cari barang dia. Asyik teman orang je kan, bila ntah turn sendiri. Hikhik. Insha Allah, semoga Allah permudahkan. Lama jugak lepak kat sini. Sampai around 300PM - hari first ni just chill chill dulu sebab still tak cukup lagi 2 orang.

Lepas settle semua barang kiteorang patah balik gerak pergi Bnadar Baru Bangi sebab nak iringi sorang lagi Datin, dia dapat cuti arini so kena tunggu dia abis kerja dulu. Lepak2 jap umah Ain, solat Asar & fetch another one Datin. At 8pm, semua ahli persatuan dah cukup, with two cars, kiteorang bergerak pergi Shah Alam untuk check in hotel.
Kiteorang stay City Resident Hotel Shah Alam, 2 queen beds + 1 single bed ;
Izaty is missing hahaha.

Satisfied with the room. Murah kot kongsi 6 orang, lagipun nak duduk sekejap je buat tidur. pagi esok awal-awal dah nak keluar. Bilik ni tingkat 4, dekat bawah ada kedai makan mamak. So, tak susah bab makan.
Sabtu Pagi

i love this picture!

Around 730 pagi, kiteorang dah check-out hotel, siap siap terus pakai sport shoes and SKYTREX!! here we come. Nak pergi skytrex ni kena book dulu, jangan main redah je. Kalau takde kosong , nanti buang masa kena tunggu for the next slot. Nah booking website. Skytrex ni dekat Bukit Cerakah, Shah Alam, i choose Skytrex sebab diorang dont mind nak main aktiviti lasak dan bagi aku memang aktiviti macam ni boleh rapatkan ukhwah. And it's a good place to free your mind. Masa ni, Izaty & Mira tak join pun main, so diorang boleh lah chillex with the natural environment.
Nak main Skytrex ni ada tiga stage, Beginner, Intermediate and Advance. Aku pilih Intermediate sebab dulu dah pernah main Advance. Intermediate banyak flying fox, compare to Advance, dia lagi banyak uji keberaniaan and ketahanan. Memang lagi panjang and halangan je manjang. Skytrex is a good and healthy activity btw! You should have a try! Its really really can test your bravery, patience, strength and more. I sweat a lot! (Gonna make a separate entry-kalau rajin haha)
Again, I really really recommended SKYTREX for outdoor lover and active person! It worths a penny! Kalau lah skytrex ni murah je fee masuk memang sebulan sekali aku pergi. Hahaha


Sabtu Tengahari - Around 1 kiteorang dah keluar dari Bukit Cerakah, and fly to Seksyen 7 tuk cari lunch! Tempat makan pun kiteorang google sesiap masuk tentatif sebab you know girls, nak decide tempat makan can take an hour! Klau tanya on the spot sorang-sorang mesti jawab, "aku ikut je tak kisah!" hahaha, so langkah selamat baiklah kite gugel sesiap. We choose *okay lupa nama kedai*. Ramainya orang! Tapi servis dia lajuuuu & banyak gila pilihan makanan. Satisfied!!

No comments: