Friday, April 22, 2011

Pengalaman jadi children sitter ;)

Assalamualaikum...

kabare ? hope sume readerss sihat2 waalfiat je yap ;)
aisyhh...lame nyer hippo x tekan papan kekunci ni...windu sgat2...huhu..rindu kat sume2.. even mate ni da sarat, hippo nak jugak write sumthing for myself..tentang aper?haa..korang da bace tajuk kan, xperlu laa rase nyer nak translate balik ;P.. entry ni akan jadi sedikit panjang , so, sape2 tak nak bace , jus scroll down okeh ? ;)


 Alhamdulillah, ari ni abislaa 3 minggu tuu hippo jadi kakak yang mithali tuk 3 orang budak (satu kecik + 2 agi dah sekolah rendah )yang aigoo,,sumpah tak dapat hippo nak terangkan..       Yoyo  huhu.. tapi takpe,nomel laa budak2 kan..betol ke nomel ? ari 1st tuu memang laa rase cam kekok sikit nak buat keje...maklumlaa org xbese masuk dapur..hua3. bile da kene kerah buat keje itu dan ini, rase cam susah sangat nak nanges pom ade..selalu pikir betol ke buat cenggini buat cenggitu.   


nak taw tak , nak taw tak !!..ari 2nd tuu, mase duk menyapu sampah , tibe2 teringat kat citer novel hlovate..ala, yang cite 5 tahun lime bulan tuu..betool2 jadi macam dyer..gain experience before continue study..tapi satu je tak lengkap..kat umah tuu takde laa pulak abang long..hehe gatal x?okeh2 drop de subjek ;p.


tapi bile pikir2 balik..dat how a life..we're always learning from nothing to sumthing n then we'll change from nobody to sumbody rite ?

Banyak bende jugak laa hippo dapat, even juz 3 minggu je kat sane..bab2 jage budak tu orang cakap law nak suroh tuu boleh laa...mandikan,basuh najis..kikiki...suap makan , pujuk time dyer nages (haa...part ni memang penat !mase ni tibe2 hippo paham sume tentang kes2 dera bayi bagi sume bapak2 mak2 yang memang takde kesabaran yang tinggi ! nauzubillah ye kawan2. ..nak buat susu botol pom hippo da pandai ..cume breast feed je tak belajar lagi...wooohaaa !!...


ade lagi bende penting yang hippo dapat ialah belajar berdikari...try bangun pagi sendiri...tanpe gune jam ye..dat wat a mother need..biological clock ! hippo belajar buat sesuatu tuu sampai kat kesudahan dye..yelaa...law kat umah , time kene pakse basuh pinggan yang banyak , pantang nampak mak kat tepi mesti  hippo ajak tolong basuh sekali...wohhaa..terkantoi pulak ! time lipat baju pom camtu..kalaw kat umah lepas lipat baju mesti suruh je mak kemas masukkan dalam almari..tapi kalaw kat umah org takkan nak buat camtuu ? memang tak laa kan ? haahaa..jatuh saham ;P

then..hm..hm...banyak laa jugak hippo dapat..yang kureng tu pom ade..tapi tuu sume lumrah alam..human,nobody perfect ! dan lepas di pikir pikirkan balik rase nyer memang ade hikmah  Allah xkurniakan adek kecik2 untuk hippo..Sesungguhnya Allah itu maha mengetahuikan apa yang terbaik tuk hambaNya.. tak perlu disangsikan lagi..dan yang paling penting hippo nampak sendiri bagaimana besarnya pengorbanan seorang ibu...bagaimana sakitnya hati seorang ibu bile anak taknak dengar kate2 mereke..
n for my mummy, sory n thanx 4 everyting...i lov u forever! Big head

dan tadi memang part yang paling taching..saat hippo dah nak berpisah dengan budak kecik tu..sumpah memang rase nak tertitis je aer mate..tapi cover ! hahaha..hippo kuat ! memang sedih laa nak lambaikan tangan kat dyer..bye2 my little Aiman,esop pergi sekolah taw ! dah banyak hari dyer ponteng sekolah sebab nak duduk berdue dengan hippo..tgok dyer pom menangis tadi pom bukan main..biasela budak2 ni hati dyer suci...uwaaa...memang rase nak pergi je jumpe dyer sekarang... Big head


okey...bye2 ! hope nanti bile kiter jumpe agi...u'll never forget me..miss u !
n for my aunty, thanx for taking care + being nice with me..

I'll never regret with dis experience! dat taught me a lot ;P
muaaahhhhh......




No comments: